Forskere og virksomheder: Juristerne spolerer vores opfindelser
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere og virksomheder: Juristerne spolerer vores opfindelser

Det går dårligt med at få universitetsforskningen ud at gøre gavn for samfundet i form af nye produkter, virksomheder og dermed eksport og arbejdspladser.

Ifølge en opgørelse, som Ingeniøren har udarbejdet, anmeldte forskerne på landets tre største universiteter 176 opfindelser i 2010 til kommerciel viderebearbejdning. Det er 32 pct. under målet i universiteternes udviklingskontrakter med Videnskabsministeriet.

Anmeldelserne sker til universiteternes tech transfer-kontorer, som skal sikre, at der arbejdes videre med opfindelserne i en privat virksomhed, herunder indgå aftaler om fordeling af rettigheder - og dermed indtægter.

Alle holder sig tilbage

Men både forskerne og virksomhederne holder sig tilbage fra samarbejdet. Parterne peger på, at de føler sig uvelkomne, at juristerne ikke forstår opfindelserne og at sagsbehandlingen er for langsom.

Professor Nils Brünner fra Københavns Universitet siger:

»Det giver en masse ekstra arbejde, og der kommer sjældent noget positivt ud af det. Jeg tror, vi er mange, der nu tænker os om en ekstra gang, før vi anmelder en opfindelse«.

En professor på et af landets andre store universiteter ønsker at være anonym af frygt for repressalier, men siger til Ingeniøren:

»Det gør ondt på en gammel iværksætter at se disse nyuddannede jurister 'klodse rundt' og ødelægge mulighederne.«

Novozymes: Mangel på kompetencer

Carsten Hjort, Senior Director hos Novozymes, har flere eksempler på forskningsprojekter, som er faldet til jorden, fordi forhandlingerne med universiteternes tech transfer-kontorer er trukket i langdrag:

»Sagsbehandlingen tager ofte urimelig lang tid, og der er en mangel på kompetencer i forhold til at værdisætte forventede forskningsresultater,« siger han.

Hos industriens brancheorganisation DI ønsker man sig en langt mere smidig forretningsgang:

»Universiteterne skal have stærkere fokus på at få aftaler på plads hurtigt og gnidningsfrit - simpelthen at universitetsjuristerne i højere grad ser på mulige løsninger i stedet for på, hvad der ikke kan lade sig gøre,« siger chefkonsulent Claus Thomsen.

Minister kender problematikken

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har for et år siden krævet, at overførslen af viden fra universiteterne bliver bedre.

»Jeg kender problematikken og kritikken fra erhvervslivet, som jeg selv kommer fra,« siger ministeren.

Hun mener, at en del af kritikken kan skyldes misforståelser, som kan afklares med oplysning. Men der vil også blive grebet ind politisk.

»Jeg er stadig i den lyttende fase og har ikke lagt mig fast på, hvilke forandringer, der skal til, men jeg er utålmodig,« siger hun.

Charlotte Sahl-Madsen vil lancere én samlet politisk pakke til at styrke videnoverførslen. Denne pakke skal give GTS-institutterne mulighed for at tilbyde andet end tekniske løsninger, fri og uhindret adgang til forskningsartikler - såkaldt Open Access - og et bedre tech transfer-system.

Underdirektør Søren Hellener fra DTU's tech transfer-kontor stiller sig uforstående over for kritikken:

»Det er vores oplevelse, at virksomhederne og forskerne er tilfredse med samarbejdet med tech transferkontoret. Alting tager jo tid, men jeg mener ikke, at vi er bureaukratiske eller trækker processen i langdrag.«

»Det er vores oplevelse, at virksomhederne og forskerne er tilfredse med samarbejdet med tech transferkontoret. Alting tager jo tid, men jeg mener ikke, at vi er bureaukratiske eller trækker processen i langdrag.«

Jamen så er problemet jo lokaliseret....................

  • 0
  • 0

Resultater af offentlig støtte forskning bør efter min mening ikke patenteres, men gøres frit tilgængelig gennem publicering gratis medier. Hvilket i praksis vil sige Internet-baserede tidsskrifter uden abonnement eller i techreports på universiteternes egne hjemmesider.

Desværre giver statens forskningsregistrering ikke mange (om nogen) point for netop den slags publicering, men prioriterer dyre tidsskrifter meget højt. Så det kan karrieremæssigt ikke svare sig for forskere at gøre deres forskningsresultater frit tilgængelige, hvilket er absurd.

  • 0
  • 0

Fordi uden patentering mister landet gevinsten af de "brugte forskningmidler".
Da resultaterne kan bruges af alle.
Ses blandt andet i biogas branchen, hvor dansk forskning har ført til stor fremgang i Tyskland uden gevinst for DK-

  • 0
  • 0