Forskere ønsker stop for organ-høst fra politiske fanger i Kina

Illustration: Bigstock/luuuusa

Udskæring af organer fra politiske kinesiske fanger uden samtykke skal ophøre straks, og på den mission har redaktører og ansatte på internationale forskningstidsskrifter et særligt ansvar.

Sådan lyder meldingen fra et australsk forskerhold, der har udgivet en undersøgelse i tidsskriftet BMJ Open. Forskerne har gennemgået engelsksprogede forskningstidskrifter fra januar 2000 til april 2017 og identificeret 85.477 transplantationer fra kinesiske ‘donorer’. I 92,5 procent af studierne var det umuligt at se, hvorfra organer kom, og i 99 procent af tilfældene var det umuligt at afgøre, om der var givet samtykke til organdonation.

Kun i 19 forskningsartikler fremgik det eksplicit, at organerne ikke stammede fra henrettede fanger, men alle 19 studier var fra før 2010, hvilket var det år, hvor Kina indførte sit første frivillige donor-program.

Ifølge forskerne er der ikke den store tvivl om, at langt de fleste forskningsartikler er baseret på organhøst fra henrettede politiske fanger – i strid med internationale standarder.

»Der er ingen ledere i forskningsverdenen, som forsøger at presse Kina til at være mere transparent. Alle synes at sige: ‘Det er ikke vores job’. Vi mener det er på tide, at verden holder op med at vende det blinde øje til de her barbariske metoder,« siger en af forfatterne til undersøgelsen, Wendy Rogers, der er professor i klinisk etik til The Guardian.

Stort skyggetal af organudskæringer

Selvom forskerne frygter, at organerne kommer fra politiske fanger, så ved de det reelt ikke. Flere forhold underbygger dog deres frygt. De seneste år har der været flere tegn på, at kinesiske forskere bruger organer fra politiske fanger til forskning. Problemstillingen har også været rejst flere gange i forskerkredse, der har fordømt denne praksis, ligesom Amnesty International har rejst problemstillingen, og Europa-Parlamentet vedtog i 2017 en erklæring, der fordømte brugen af organer fra politiske fanger.

Den kinesiske regering lovede også tilbage i 2015, at de ville sætte en stopper for brugen af organer fra politiske fanger, men har aldrig vedtaget en lov eller anden regulering til at standse det.

En rapport fra 2016 skrevet af interesseorganisationen ETAC har også fundet stor forskel på de officielle tal over organudskæringer i Kina og hospitalernes tal over udførte organudskæringer. Regeringens tal viser, at omkring 10.000 udskæringer finder sted hvert år, mens hospitalernes tal siger, at omkring 100.000 udskæringer finder sted hvert år. Ifølge ETAC dækker forskellen i tallene over udskæringer fra politiske fanger.

Ingen spørger, hvor organerne kommer fra

Det australske forskerhold retter især deres kritik mod redaktørerne for de internationale tidsskrifter for ikke at afvise artikler, hvor metoderne bryder med internationale standarder for god forskningsetik. Blandt tidsskrifterne er Plos One, Transplantation Proceedings, American Journal of Transplantation og The Transplantation Society (TTS).

Sidstnævnte har bragt forskningsartikler, hvor kilden til organerne ikke fremgår, på trods af at TTS i 2016 erklærede, at de ikke ville acceptere forskningsartikler, hvor organer stammede fra politiske fanger.

Ifølge forskerne er det nødvendigt at trække de mange forskningsartikler tilbage for at trække en streg i sandet, også selvom forskningen kan komme patienter til gode.

»Det nytter ikke noget at have retningslinjer, hvis man ikke også implementerer dem,« lyder det ifølge The Guardian fra Wendy Rogers.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er som om at der er dyb tavshed, når det angår kritik af det kommunistiske parti, fra Dansk side. Hvis man endelig hører noget, er det et meget naivt håb om at Kineserne vil sende os en masse penge på et tidspunkt og ansætte en masse mennesker her i landet (en forhåbning de samme mennesker har gentaget gennem de sidste 2 årtier).

De samme mennesker, taler også bravt om deres forfædres kamp mod tysken i 1940’ene. Om hvordan moralen og etikken sejrede.. I skolen lærte vi om hvordan vi skulle sikre os mod en gentagelse af historien.

Det typiske “skyklap-argument” om at disse to situationer ikke kan sammenlignes er fuldstændig korrekt denne gang. Det kan de desværre ikke..

 • 4
 • 2

Jeg har ikke fulgt med i sagen overhovedet så kunne godt tænke mig at der var oplyst hvori problemet ligger. Hvis en fange allerede er død så kan jeg ikke se hvad der er galt i at høste organer, så medmindre man direkte dræber for organernes skyld så virker det ligegyldigt - eller rettere som en god idé. Vi burde være langt bedre til at få organer fra døde i stedet for at grave det hele ned. Første skridt burde være straks at indføre at man skal sige nej for ikke at blive donor automatisk. At være på ventelist til f.eks. et nyt hjerte er ikke et sjovt sted at være.

 • 4
 • 2

Jeg synes enhver form for henrettelse er afskyelig - men Kina henretter vel ikke politiske fanger; det går jeg ud fra Kina trods alt er et for civiliseret land til at gøre.

Desuden, hvis ingen af organerne er registreret - hvorfra ved forskerne så, at der er tale om politiske fanger og ikke barnemordere; for hvis, der var tale om barnemordere, så ville de fleste nok tænke, at det faktisk var en god idé trods alt at bruge deres afsjælede legme til noget praktisk.

 • 1
 • 3

Helt enig.

Det er urimeligt, at der er folk på venteliste til nye organer, når der går sunde og raske mennesker omkring, som kunne redde 5-6-7-8 liv ved at man afliver dem og tager deres friske organer til transplation .... eller?

Uden udtrykt samtykke er det fristende for en diktaturstat at høste fangers organer.

 • 9
 • 0

Jeg har ikke fulgt med i sagen overhovedet så kunne godt tænke mig at der var oplyst hvori problemet ligger. Hvis en fange allerede er død så kan jeg ikke se hvad der er galt i at høste organer, så medmindre man direkte dræber for organernes skyld så virker det ligegyldigt - eller rettere som en god idé. Vi burde være langt bedre til at få organer fra døde i stedet for at grave det hele ned. Første skridt burde være straks at indføre at man skal sige nej for ikke at blive donor automatisk. At være på ventelist til f.eks. et nyt hjerte er ikke et sjovt sted at være.

Ja, og artiklen angiver det kun som et problem, at det er politiske fanger. Har politiske fanger, ikke så gode organer, som ikke politiske?

Kan det ikke være ligegyldigt, om en fange er politisk eller ej, eller narkohandler? Personligt, vil jeg da nok hellere modtage organer fra en politisk fange, end fra en der er dømt for narkosalg. Det, som er vigtigt, er at det er en med et godt hjerte.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten