Forskere: Ny dna-diæt er svindel og humbug

Den danske virksomhed Diet & Genes har netop lanceret en ny slankekur, hvor de ud fra en persons dna udarbejder en personlig kost- og motionsprofil.

Virksomheden oplyser, at de analyserer den del af dna'et, der dels bestemmer vores evne til at omsætte fedt, protein og kulhydrater, og dels afgør, hvordan sult og muskelaktivitet bliver reguleret. Firmaet lover, at kuren 'sikrer et sundt og varigt vægttab hos den enkelte'.

Men det er det rene fup, mener lektor Thomas Meinert Larsen fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet. For sammenhængen mellem dna og ernæring er slet ikke fundet endnu, siger han:

»Det er svindel og humbug - det kan ikke lade sig gøre,« slår han fast og fortsætter:

»Det er det, tusindvis af forskere verden over forsker som død og djævel i. Den dag, der virkelig er nogen, der finder ud af det, vil det skabe furore i forskningskredse. Indtil videre er det bare udnyttelse af de mennesker, som gerne vil bruge denne metode som et forsøg på at slanke sig,« siger Thomas Meinert Larsen.

Forskere har en formodning om, at generne faktisk betyder noget for, hvilken kost der opfører sig optimalt i vores krop. Men man ved langtfra nok om, hvordan generne har indflydelse på kostens påvirkning af vores sundhed og helbred, fortæller Thomas Meinert Larsen.

Vi har nemlig mange tusinde forskellige gener, og vores kost består af rigtig mange komponenter. Det i kombination gør det næsten umuligt at beskrive, hvordan den enkelte person reagerer på forskellig kost set ud fra dennes genetik, forklarer han.

Det er professor Inge Tetens fra DTU Fødevareinstituttets Afdeling for Ernæring enig i.

»Den store udfordring er selvfølgelig, hvordan man skal koble disse mange faktorer sammen, så det bliver til konkrete kostråd. Det siger næsten sig selv, at det er en stort set umulig opgave,« siger hun.

Der tales i forskningskredse om 'personalized diet', men man har endnu ikke de redskaber, der er nødvendige for at kunne gøre det, fortæller hun:

»Det er nok mere ønsketænkning og noget, der ligger ude i fremtiden. Så det er en god vision, men lige nu tror jeg ikke, at det er muligt i praksis,« siger Inge Tetens.

Upubliceret studie

Folkene bag dna-diæten henviser til et studie fra Stanford University fra 2010, hvor resultaterne viste, at de, som fulgte deres dna-profil med hensyn til valg af kur, på 12 måneder havde tabt mere end dobbelt så meget sammenlignet med dem, der havde fulgt den 'forkerte' kur.

Men den undersøgelse giver Thomas Meinert Larsen ikke meget for:

»De har ikke har gjort sig besværet med at få det publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, hvor der bliver stillet meget høje krav til beskrivelsen af studiet og fortolkning af resultaterne. Og hvis de ikke har det, så er der nok noget, som ikke er så godt, som man gerne vil have det,« vurderer han.

Derfor er det heller ikke noget, hverken han eller hans kolleger fra Institut for Human Ernæring vil anbefale folk at bygge en slankekur på.

Så det er 2.000 kroner ud af vinduet, hvis man vælger at få lavet en dna-profil og dna-diæt?

»Ja,« svarer Thomas Meinert Larsen.

»Det er sludder«

Det er læge Lasse Hessel, der står bag dna-diæt-konceptet i Danmark. Han er blandt andet tidligere ernæringsforsker på Rigshospitalet, og han afviser kritikken:

»Det er ikke bare sludder, det er også uhæderligt, fordi de udtaler sig imod bedre vidende,« siger han.

Han fortæller, at selv om det studie, Diet & Genes henviser til, ikke er publiceret, er der 'hundreder af andre studier publiceret i videnskabelige artikler' som beviser, at konceptet virker.

»Der er massevis af publicerede studier, så man kan bare tage et af de andre. Hvor er deres dokumentation for, at det ikke virker? Det er en meget tynd og udokumenteret kritik,« siger Lasse Hessel.

Jesper Malling, der er rådgivende konsulent for Diet & Genes, fortæller, at det netop er de publicerede studier, som virksomheden har samlet og har konstrueret sit koncept ud fra. Her har de studeret litteraturen, der viser, at det er variationen i otte specifikke gener, der knytter sig til, om folk bliver overvægtige og har svært ved at tabe sig.

»Man kan diskutere, hvornår man ved nok. Vi mener, at den litteratur, der foreligger, er aldeles overbevisende,« siger han som svar på forskernes kritik.

Men det er Thomas Meinert Larsen ikke enig i, efter at han har set flere af de studier, Diet & Genes henviser til:

»Den såkaldte dokumentation er overhovedet ikke noget, der nærmer sig videnskabelig dokumentation. Det er bare ikke godt nok,« siger han.

Lasse Hessel oplyser, at han netop har solgt patentrettighederne til sit dna-diæt-koncept til en australsk hospitalsgruppe.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Goddag Hr. Nielsen, vi har analyseret din DNA og har udarbejdet en helt særlig motion/diæt-profil skræddersyet til dine behov. Vi vil stærkt anbefale dig at motionere mere og spise mindre."

 • 0
 • 0

Jeg lærte at spise slik og drikke sodavand, når jeg kede mig.... Hvis jeg havde spist nødder/salat og drukket sukkerfri sodavand, så havde jeg set meget anderledes ud.

Hvis jeg havde dyrket styrketræning i stedet for, at danse i over 20 år, så havde jeg også set meget anderledes ud.

Det har intet med mine gener at gøre, sådan er det for alle mennesker.

Ps. Respekt til Jesper B, for hans dybe forståelse af DNA profilen. Mon du kunne begynde at tage penge for det.? ;-)

 • 0
 • 0

Der huserede i min grønne ungdom, har vist ikke verdens bedste ry.

Det var så hut jeg visker en eller anden slankedoktor, der huserede i de danske medier, men det er længe siden. 30 år eller mere, jeg kan kun huske det fordi, satireprogrammet lavede spas med ham: "Det er da hesselig mad, han laver, ham tv-doktoren. Sådan en streptokok"

Bemærk det er et citat!

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Der huserede i min grønne ungdom, har vist ikke verdens bedste ry.

Mvh Tine

Han har blandt andet opfundet "femidomet" som WHO distribuerer til kvinder i den tredie Verden (hvor mændene ikke gider at bruge kondom), så han har nok bidraget mere til samfund og Verden end sådan et par gennemsnitlige karaktermordere her på Ing.dk kan nå at levere i løbet af deres resterende levetid :-O

 • 0
 • 0

Endda.

Ja, jeg kan så ikke skrive andet end, det jeg ved. Er man så karaktermorder? Jeg er meget skeptisk overfor den "DNA-diæt", som vedkommende så har solgt patentet på. Er det karaktermord?

At være skeptisk kan jeg ikke se på nogen måde er karaktermord. Og femidomet har absolut intet med DNA-diæten at gøre, så hvorfor medtage den detalje?

Så vidt jeg ved, er femidomet heller ikke en succés mere end "tis-letten". Hvis det nu kommer an på den slags.

Jeg citere noget, der var fremme i forbindelse med dr. Hessels slankeidéer. Er det karaktermord? Hvis det er, må han jo forlængst have sagsøgt DR. Og Johannes Møllehave, der gengiver citatet i en af sine bøger.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Tillykke med den gode forretningsidé. Den vil sikkert skæppe godt i kassen, for den brede befolkning er alligevel ikke i stand til at forstå det komplekse samspil mellem gener og miljø.

Forståeligt, da selv de bedste forskere på området er klar over, at man ikke engang har afkodet toppen af isbjerget.

Dét er jo set utallige gange før, at et produkts validitet ikke korrelerer med dets kommercielle succes.

Så endnu tillykke til Diet and Genes + Diet and Genes' medarbejdere Lasse Hessel og Jesper Malling.

Jeg håber, at nogle personer vil søge på nettet og måske via en uforståelig algoritme ende her og læse om Diet and Genes, Lasse Hessel og Jesper Malling

 • 0
 • 0

Der er vist ikke mange vidende inden for området (!!) der tvivler på at generne - og herunder mutationer i disse - har indflydelse på hvorledes den individuelle krop omsætter og optager kosten:

Vi har genmutationer der medfører "laktose intolerens" (mælkeallergi)

Vi har mutationer der gør at visse personer har vanskeligt ved at omsætte/nedbryde alkohol (det er de mutationer som en stor andel asiatere og grønlændere bærer)

Drikker du f.eks. grapefrugt juice kommer omsætningen af denne i "konkurrence" med omsætningen af en række almindeligt anvendte lægemidler osv osv osv - det er kendt viden.

Der er dog heller ingen tvivl om at vi per nuværende kun har "kradset i overfladen", men det gælder jo for så mange landvindinger; vi bliver klogere hen ad vejen, men altså lige en gang til, til de småperfide indlæg herover:

Genernes sammensætning HAR indflydelse på hvordan din krop reagerer på det du putter i den!

 • 0
 • 0

Lidt off-topic: [quote]

Vi har genmutationer der medfører "laktose intolerens" (mælkeallergi)

 • er det ikke omvendt: De fleste i Nordeuropa og Nordamerika har en gen-mutation så vi kan tåle mælk?[/quote]

Tja det er jo i grunden blot et definitionsspørgsmål ;-) Der findes genmutationer som over 50% af en given underbefolkningsgruppe bærer så set fra deres ende af Verdenen er det wild-typen der er "det mindre normale" :-)

 • 0
 • 0

Genernes sammensætning HAR indflydelse på hvordan din krop reagerer på det du putter i den!

Dét er der vist ingen der benægter, men kan du siger noget yderligere fornuftigt om det med videnskabelig opbakning?

Det er fedt, at vi nu ved så meget om lactoseintolerans osv. men der er stadig forfærdeligt meget vi ikke ved. Og at prøve at få vores nuværende viden til at fremstå fyldestgørende er direkte misvisende og kan desværre heller ikke få så mange til at kaste monetter efter én.

 • 0
 • 0

Can I recommend (for those whose English is that good) Ben Goldacre's book "Bad Science". It addresses precisely this sort of "science".

Regards

David Walland

Den er rigtig god!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten