Forskere: Nu kører elbilen af sig selv hen til ladestanderen i p-huset

1. august 2014 kl. 12:2414
Et tryk på din smartphone, og bilen parkerer af sig selv. Det lover et EU-støttet forskningsprojekt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kan være en frustrerende oplevelse at jagte en ledig p-plads ved lufthavnen, når der er kort tid til, at check-in lukker. Men fremover kan det være, at den slags ikke går unødigt ud over blodtryk og livskvalitet, fremgår det af en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Forskere fra Tyskland, Italien, Storbritannien og Schweiz arbejder på en fuldautomatisk parkeringsløsning, som er målrettet elbiler. Bilerne skal parkere sig selv og finde en ladestander i et p-hus.

Det vil sige: Efterlad bilen ved p-huset, stig ud og aktiver parkeringsprocessen via en app på din smartphone. Og når der er behov for bilen igen, hentes den frem, ligeledes via app'en - nu i opladet tilstand.

Projektet slutter i 2015, og der er investeret 5,6 millioner euro i det i form af EU-midler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som begrundelse for projektet nævner pressemeddelelsen, at flere og flere vil køre i elektriske biler i fremtiden, og der bliver også flere skift fra den ene transportform til den anden. Det skaber behov for forskellige parkeringsmuligheder ved transportcentre som lufthavne og banegårde.

Den formelle organisation bag auto-parkeringen hedder V-Charge Konsortiet.

»Ideen er, at vi kan bruge teknologi til at give folk et bedre miks af offentlig og privat transport,« siger Paul Furgale ifølge pressemeddelelsen. Han er direktør ved instituttet for autonome systemer ved Swiss Federal Institute of Technology in Zürich og videnskabelig projektleder ved V-Charge.

I april demonstrerede forskerne systemet ved lufthavnen i Stuttgart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tekniske setup involverer en server ved p-huset, som bilen kobler op til, når føreren aktiverer parkeringsprocessen på mobiltelefonen. Serveren sender besked til bilen om, hvor der er plads. Er der tale om en elbil, kan den også sendes hen i nærheden af den nærmeste ladestander.

Navigerer med otte kameraer

Da der ikke nødvendigvis er GPS-dækning i et p-hus, involverer løsningen også en del kameraer. Ifølge en nærmere projektbeskrivelse er der tale om otte kameraer monteret på køretøjet.

De bruges til at guide køretøjet til den rigtige plads - og naturligvis undgå at støde ind i noget på vejen. Det lader sig gøre ved, at bilen, når den ankommer til p-huset, downloader et kort over omgivelserne fra serveren, og ved at sammenligne kort-data med inputtet fra kameraerne navigere køretøjet til den rette plads.

Løsningen skulle fungere ved en hvilken som helst p-facilitet, så længe bilen har sensorer og kameraer, som svarer til, hvad der allerede findes i de biler, som i dag har systemer til nødbremsning og parkeringsassistance.

I første omgang er systemet målrettet dedikerede parkeringsfaciliteter, men Paul Furgale er ikke afvisende over for, at systemet også kan bruges til at parkere elbiler på gader og stræder i fremtiden.

»Det vil være en større udfordring. Men når først kortene er på plads, kommer resten af teknologien også,« siger han ifølge pressemeddelelsen. Den lægger op til, at systemet kan være kommercielt klar i de kommende år.

Teknologien skulle være kost-effektiv, blandt andet fordi der bliver brugt eksisterende produkter som ultrasoniske sensorer og stereokameraer.

Næstformand i EU-Kommissionen Neelie Kroes siger ifølge pressemeddelelsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har behov for forskning i nye teknologier - og hvordan man kombinerer dem - for at opnå praktiske løsninger. V-Charge-systemet bevæger sig i den rigtige retning, og jeg ser frem til at bruge det.«

Videoen viser en demonstration af V-Charge.

Remote video URL

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
25. august 2014 kl. 12:15

I et begrænset område som et p-hus burde det være nok at bilen skal følge en malet streg eller en ledning lagt i gulvet. Det kan en simpel lego-robot klare.

13
3. august 2014 kl. 17:39

Mon ikke folk ville være mere trygge ved selv at køre bilen til ladestanderen, assisteret af en velfungerende indendørs navigator, der ved hvor der er en fri ladestander.
At udstyre en bil med selvkørende automatik blot til det formål virker overdrevet.

Jo det er overkill. Jeg tror man er interesseret i at få erfaring med teknologien, og finde ud af hvad en selvkørende bil med billige sensorer, og uden google radar kan.

Angående ladning så skal bilen også flytte sig selv til en almindelig p-plads når ladningen er fuldført, så der er plads til en ny el-bil der trænger til opladning. Sådan nogen ladestandere er vel ikke så billige at man forestiller sig at de er overalt i overflod.

Den grønne bil i filmen skal have justeret på sin intelligens! den køre alt for tæt på den sorte bil der bakker ud af p-båsen, og signalere her med at den ikke har opdaget den sorte bil :-)

12
2. august 2014 kl. 14:58

@Mark Petersen Hvor stort er kraft tabet med disse trådløse opladere?

Der er ingen teknisk information om dette hos de to firmaer du henviser til. Derimod er der et tykt lag marketing på deres Internet sider.

Evatran angiver at de oplader med 3.3 kW. Det er godt nok til langtidsparkering i en lufthavn, hvor bilen står en dag eller længere. Det er ikke godt til parkering ved et butikscenter hvor folk kun bruger 1-2 timer til indkøb. Til sammenligning betragtes offentlige opladere med stik på 11 kW at være en langsom oplader.

11
2. august 2014 kl. 10:24

Mon ikke folk ville være mere trygge ved selv at køre bilen til ladestanderen, assisteret af en velfungerende indendørs navigator, der ved hvor der er en fri ladestander. At udstyre en bil med selvkørende automatik blot til det formål virker overdrevet.

10
2. august 2014 kl. 01:48

Og "deres biler"... der er vel ingen som forventer at eje deres egen bil i fremtiden, når bilerne kan køre selv?

Det kan du være 100% sikker på at folk vil. Det er muligt at du ikke finder det rationelt...og endda at det ikke ER rationelt...men det ændrer ikke noget ved, at folk vil ønske at eje bilen.

Måske tingene ser anderledes ud om et par generationer, når vi har haft sådan en 50 års tid til at indarbejde autonome biler i kulturen. Men det er altså et pænt stykke ud i fremtiden.

7
1. august 2014 kl. 15:33

Nu eksisterer der jo allerede fuldautomatiske parkeringshuse i København, Århus(?) og andre steder hvor bilen flyttes fra gadeplan på en "palle" med elevator til en kompakt parkeringsplads. Det er egentlig en bedre løsning end bilerne selv kører på plads. Bagdelen er at det kun er muligt ved bygning af nyt parkeringshus.

En alternativ metode findes ved Düsseldorfs lufthavn hvor bilen placeres på selvkørende gaffeltruck og køres på plads i et eksisterende p-hus. Se video: Premium PLUS Parken am Düsseldorf Airport

Metoden beskrevet her i artiklen har nok to formål. Det ene er at man kan bruge eksisterende p-huse til automatisk parkering. Det andet formål er at det giver bilfirmaerne en mulighed for at komme i gang med selvkørende biler.

Til selvkørende biler er der meget sensor og styring der skal implementeres og prisen skal være til at betale. Med p-husene har man en forsimplet situation hvor man ikke behøver alle sensorer, lav hastighed, så systemet bliver billigere at implementere og sælge.

P-huset er også et privat område så det er meget lettere at få myndighederne til at acceptere at bilerne er selvkørende. En del af p-huset kan blot være et lukket område for offentlig adgang hvor kun biler og p-hus ansatte må bevæge sig. Det giver også en demo mulighed på 5-10 år til at få almindelig anerkendelse at biler kan køre selv på sikker vis.

6
1. august 2014 kl. 15:30

Skal ikke bruges på den slags efter min mening. Det er en 'nice to have' feature, ikke en sikkerhedsfunktion... Features som denne skal komme fra Mercedes S-klassen og udvikles den vej igennem. Slår det ikke igennem i luksus bilerne, er det en død sild...

5
1. august 2014 kl. 15:00

er der nogen der gider betale mange tusinde ekstra for denne lille feature

Hvis det kun virker i visse parkeringshuse, er det ganske rigtigt en niche feature for gadget-freaks. Hvis du derimod kan køre til døren, og lade bilen finde nærmeste parkeringsplads selv, kunne det være en killer feature, der sælger den selvkørende bil til skeptikere. Det kommer selvfølgelig an på parkeringssituationen hvor man færdes, men jeg er ofte ude for at bruge 5-15 min. (nogle gange mere) på at finde en parkeringsplads derhjemme, når jeg for en gangs skyld tager bilen på arbejde. Det samme ville gælde, hvis ikke min arbejdsplads havde privat parkering.

Altid at komme til døren, evt. med baggage eller indkøb, ikke skulle bruge tid på parkering og ikke at skulle gå fra bilen til døren, er en luksus, jeg gerne ville batale noget for at have i dagligdagen.

4
1. august 2014 kl. 14:03

@Jarnis Bertelsen

Det nytter vel næppe meget, at elbilen selv parkerer i nærheden af en ladestander, hvis tilslutning ikke kan ske automatisk.

Det har du helt ret i. Jeg håber at der kommer en ny stikudgave af det europæsike (VDE/Mennekes) elbilstik, hvor stikket sidder ved fronten under bilen. Stikket skulle ikke være beregnet til manuelt brug men lavet så en robotarm kan gå under fronten af bilen og finde stikket. For at undgå skidt kunne det være skjult bag en lem bilen åbner. Da stik og kabler ikke skal løftes manuelt af en person er det ikke et problem at bruge tykkere kabler til 125 eller 250 A. Ikke at det er nødvendigt til alle elbiler eller alle robotarme, men det ville være bedst hvis kontaktfladerne er standardiseret og forberedt til større strømstyrker. Systemet ville så også være brugbart til opladning af lastbiler eller busser på endestationer.

3
1. august 2014 kl. 13:29

Det rykker vel først, den dag at bilerne helt selv kan køre.

Selvfølgelig er det lidt imponerende at de nu er i et stadie hvor de kan orientere sig, men er der nogen der gider betale mange tusinde ekstra for denne lille feature (med mindre man tilhører de få der bare skal have gadges)

Tror desværre at vi kommer til at vente en del år endnu, før vi har en helt selvkørende bil, da bykørsel må være topprioritet her.

Hvordan har de tænkt sig at løse problemer som at vejarbejde feks somme tider tvinger bilerne over i modsatte vejbane, og oven i købet med dårlig skiltning?

Og endnu værre, så er der jo en hel del (især asiatiske) lande, hvor der jo nærmest ikke er lyskryds, og ingen forventes at overholde færdselsloven.

Hvordan programmerer man lige en computer til at træffe "beslutninger" i kaotiske trafiktilstande?

jeg ved godt, at det nok skal komme på et tidspunkt, men jeg tror ikke det bliver inden for de 5-8 år som mange nævner nu.

2
1. august 2014 kl. 13:04

som vi konstant skal gøres mere afhængige af teknologi, den dag strømmen ryger eller teknikken fejler kan ingen få deres biler ha ha

kunne jo gøres ganske enkelt ansæt folk til parkere bilerne,

1
1. august 2014 kl. 12:51

Det nytter vel næppe meget, at elbilen selv parkerer i nærheden af en ladestander, hvis tilslutning ikke kan ske automatisk. Selvfølgelig kan tilslutning klares ved en manuel process, og der er en besparelse ved, at det ikke behøver at være samme person eller i samme arbejdsgang at bilen parkeres og tilsluttes opladning, men for at en sådan løsning skal være rigtig smart, skal tilslutning til (og frakobling fra) lader naturligvis også kunne foregå automatisk.