Forskere: Myndighederne vildleder - MRSA kan smitte gennem kød

MRSA-bakterien kan godt smitte gennem madlavning eller kontakt med kødet.

Det vurderer flere fødevareeksperter over for Radio24syv, og det står i skarp kontrast til Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Landbrug & Fødevarers udmelding om, at 'intet tyder på, at den multiresistente svinebakterie MRSA kan overføres til mennesker via madvarer.'

Læs også: Protest fra landbruget holder MRSA-svinefarme i hemmelighed

»Myndighedernes udmeldinger om, at MRSA ikke smitter gennem kød, holder ikke vand. Vi kan ikke udelukke, at smitten kan ske gennem fødevarer. Myndighederne bør ændre deres tekst. Der er ikke belæg for at skrive, som de gør,« siger Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge ved Odense Universitetshospital (OUH), til radiostationen.

Uenigheden om smittefaren ved direkte kontakt med kødet kommer efter, at fire patienter har fået konstateret MRSA-bakterier i kroppen og mistænkes for at have fået dem gennem tilberedning af udenlandske kyllinger eller kalkuner med MRSA.

Professor Frank Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet mener, at den mest sandsynlige forklaring er smitte via fødevarer.

»Smitten er formentlig sket under tilberedning af mad. Hvis du skærer dig i hånden, og der er MRSA på kniven, så er det klart, at der er en risiko for at blive smittet. Så det med at sige, at det ikke kan smitte via fødevarer, det er noget pjat, for det er meget plausibelt. Og her har vi så konkrete tilfælde, der tyder på, at den eneste forklaring er, at de er blevet smittet via maden,« siger han til Radio24syv.

Heller ikke vicedirektør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital finder det overraskende, hvis patienterne er blevet smittet med MRSA, da de håndterede det inficerede kød i køkkenet.

»Vi ved fra salmonella, at det kan smitte, hvis ikke man holder en god køkkenhygiejne. Derfor er det ikke overraskende, at MRSA også kan smitte via madlavning,« siger han til radiostationen.

Læs også: Naturlige bakterier i frisk honning slår MRSA ihjel

Statens Serum Institut mener ikke, at de fire nye tilfælde er et bevis for, at MRSA-bakterien kan vandre gennem kød til mennesker.

»Fundene kan ikke tolkes som et bevis for, at der er sket smitte ved håndteringen af kød, men vi kan på den anden side heller ikke afvise, at det er sket i disse fire tilfælde,« som Robert Skov, der er områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne ved SSI, skriver i en mail til Radio24syv.

Blandt usikkerhederne om MRSA-smitten skal regnes muligheden for, at de fire patienter er blevet smittet af andre mennesker, der har været i direkte kontakt med kyllinger eller kalkuner, skriver Robert Skov yderligere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

man kan vel finde ender ikke er smittet på forhånd og skære personen med en inficeret kniv og derefter teste om personen er smittet

 • 0
 • 1

Historien fortæller ikke at de fire personer er blevet smittet via kød. Det nævnes at disse er blevet smittet med den samme type bakterier som man kan finde i udenlandsk fjerkræ. Endnu en grund til at købe dansk! Fjerkræ er iøvrigt mere sårbart overfor dårlig slagtehygiejne, end fx svin, som jo skoldes og svides. Hvis dansk svinekød var en smittekilde til MRSA hos mennesker, ville det kunne påvises i slagteriarbejderne, der jo om nogen kunne blive udsat for smitte, og desuden arbejder under forhold som ville give bakterien gode muligheder for at slå sig ned.

 • 4
 • 5

Myndighederne er til for befolkningen så de skal ikke have nogen vinkel på sagen... de skal ligge alle kort på bordet hele tiden i alle sager.

 • 6
 • 0

Umiddelbart vil jeg tro at sundhedsstyrelsen tænker på ordentligt tilberedt mad.

Hvad så med slagteriarbejdere. De må da være mindst ligeså meget i farezonen som landbrugsmedhjælperene. (Løsningen på deres problem er selvfølgelig let, de kan bare gå på dagpenge)

Han tilbereder ikke selv konventionelt svinekød i sit køkken blandt andet på grund af smittefaren for MRSA.

Altså han mener at en økologisk gris ikke kan have MRSA. Det tvivler jeg på. Hvorfor skulle en økologisk gris ikke kunne have MRSA?

Og de eksempler der er nævnt er jo ikke engang svin men fjerkræ.

Hvad så med hunde og katte?

Og ikke at forglemme:

Blandt usikkerhederne om MRSA-smitten skal regnes muligheden for, at de fire patienter er blevet smittet af andre mennesker,

Vi kommer ikke problemet med MRSA til livs før vi har fuld klarhed over hvordan den smitter, men vi kan let gå i panik og bruge en masse penge ting på ingenting.

 • 3
 • 4

Lad dog være med at købe deres svinekød. Køb økologisk, så kan det være de kan lære at få sat en stopper. De er jo utrolig at nogle hollandske svineavlere kan finde ud af det og danske ikke kan

 • 4
 • 2

"Og ikke at forglemme:

Blandt usikkerhederne om MRSA-smitten skal regnes muligheden for, at de fire patienter er blevet smittet af andre mennesker,"

Nemlig - de er givet blevet smittet af folk som har arbejdet i en svinestald!

Men lad os holde os til fakta!.

MRSA uanset type findes overalt.

MRSA undertypen som findes hos svin smitter med sikkerhed til de som arbejder med svin.

Personer som er smittet med MRSA (uanset type) har mulighed for at smitte andre. Det kræver typisk tæt kontakt, men er man i forvejen svækket - ja så er man mere udsat for at blive smittet.

MRSA - uanset type - er et resultat er uhensigtmæssig brug af antibiotika,

MRSA cc398 har som primær reservoir svin og især svin i stalde. Tilsyneladende findes den i mindre omfang blandt svin som går frit på åben mark. Følgelig giver det god mening at fjerne MRSA cc398 fra svin i svinestalde og samtidig får fjernet den risiko som alle der arbejder i svinestalde reelt udgør for alle os andre.

At MRSA - uanset type - kan smitte f.eks. via kød er vel ikke overraskende. Igen så er det et spørgsmål om hygiejne, modtagelighed hos personer som håndterer inficeret kød.

 • 5
 • 0

Torben

Nemlig - de er givet blevet smittet af folk som har arbejdet i en svinestald!

-du glemmer i farten, at de fire personer var smittet med en MRSA som er påvist i udenlandsk fjerkræ. Der er derfor ikke særlig stor sandsynlighed for, at det er medarbejdere fra en svinefarm som har smittet dem!

MRSA undertypen som findes hos svin smitter med sikkerhed til de som arbejder med svin

Nej, det er langt fra alle som arbejder med svin med MRSA, som bliver smittet. Og de fleste smider den igen, når de holder op med at arbejde med svin. Og selvom de har den, er det ikke sikkert, at resten af familien smittes.

 • 1
 • 2

vel nok beroligende at vi ikke dør af svine MRSA men kun får bylder der ikke kan læges, herefter gad jeg nok se hvem der stadig er modstandere mod at give medicin og tungmetaller til smågrise, kupere haler og brække deres tænder samt sprede gylle med tungmetaller og medicinrester!

P.S. Satire kan forekomme!

 • 0
 • 1

@Nina Svanborg: -du glemmer i farten, at de fire personer var smittet med en MRSA som er påvist i udenlandsk fjerkræ. Der er derfor ikke særlig stor sandsynlighed for, at det er medarbejdere fra en svinefarm som har smittet dem!

MRSA undertypen som findes hos svin smitter med sikkerhed til de som arbejder med svin

Interessant oplysning! Jeg har ikke før stødt på at man vidste at de pågældende 4 personer var smittet fra udenlandsk fjerkræ. Men disse svækkede personer har jo næppe været udenlandsk og besøgt en hønsegård. Så eneste anden forklaring må så være at de pågældende er smittet via fjerkrækød! Det vil sige at MRSA cc398 kan smitte via maden.

Måske endnu en god grund til at få fjernet MRSA cc398 fra svinestaldene!

 • 2
 • 1

Jeg har ikke før stødt på at man vidste at de pågældende 4 personer var smittet fra udenlandsk fjerkræ

Næh, det har jeg heller ikke. Men hvis du læser hvad jeg skriver, var det heller ikke det der stod. Der er iøvrigt en mulighed for, at det faktisk er mennesker som har smittet fjerkræ, der hvor man har fundet MRSA i fjerkræ. Så på den måde kan de fire tilfælde godt være en smitte med menneske MRSA. Men jeg har ikke set de nærmere analyser af de konkrete bakterier, forhåbentlig kommer de frem på et tidspunkt, så vi alle kan blive klogere.

 • 1
 • 2

Når bylderne popper op overalt er der ikke tid til at gå i tænkeboks.

Det kræver øjeblikkelig handling hvis produktionen skal reddes.

Forbrugerne flygter hurtigere end du kan nå at sige: Menneskene bruger også for meget antibiotika.

 • 1
 • 1

Der er ikke meget konstruktivt i dine indlæg og altid meget en-øjede betragtinger. Argumneterne er meget lidt underbygget af fakta og tyder på begrænset erfaring om emnet. - Det er som om målet skulle hellige midlet?

Er det ikke blot vidererbringelse af propaganda?

 • 1
 • 1

Er det ikke blot vidererbringelse af propaganda?

Det indlader jeg mig ikke på, heller ikke blandt professionelle inden for dette felt.

Er hensyn til miljø og bæredygtighed, snarere end til profit, enøjet, tilstår jeg gerne, jeg er forbruger ikke producent. Mener du kun eksperter må udtale sig har du taget grundig fejl.

P.S. jeg kan ikke finde vidererbringelse i min ordbog, hvor har du det fra?

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten