Forskere: Mennesket har snart nået sin maksimale alder
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere: Mennesket har snart nået sin maksimale alder

Skelettet er lavet i træ og stammer fra en udstilling på The National Museum of Nature and Science i Tokyo i Japan. Illustration: Daderot og Wikimedia Commons

For godt et år siden fastslog amerikanske forskere i tidsskriftet Nature, at grænsen for menneskers levealder ligger på 115 år.

Det skabte nogen debat, og i sommer konkluderede forskere fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet i en anden Nature-artikel, at den antagelse ikke holder stik, for mennesket kan blive ældre end 115 år.

»Vi kan ikke forudsige en grænse for menneskelige præstationer ved brug af data fra fortiden, hverken i forhold til at sportspræstationer eller i forhold til levealder. Mennesker er bygget for at holde, vores levevilkår er blevet markant forbedret, dødeligheden falder for alle aldersgrupper, og vi vil i fremtiden se, at de nuværende rekorder for levealder bliver brudt,« sagde professor Rudi Westendorp fra Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab i sommer i en pressemeddelelse.

Men den danske forskning afholder nu ikke en tværfaglig, fransk forskergruppe fra at konkludere, at mennesket har nået sin maksimale biologiske grænse for højde, levealder og fysisk ydeevne. Og at miljømæssige ændringer herunder klimaforandringer spiller en central rolle for vores sundhed og modvirker vores ellers mulige fremskridt.

Baserer sig på 120-års datamateriale

Forskerne baserer sig på historisk information, der spænder over 120 år, og inddrager både genetiske og miljømæssige parametre.

Læs også: Her er teknologierne, som kan forlænge vores liv

På trods af historier, at vi med hver generation vil leve længere og længere, tyder forskningen på, at der kan være en maksimumsgrænse for vores biologiske muligheder, som vi ikke kan overskride på trods af kontinuerlige ernæringsmæssige, medicinske og videnskabelige fremskridt, forklarer forskerne med professor Jean-François Toussaint fra Paris Descartes University i spidsen.

Forskerne peger blandt andet på, at der bliver sat stadig færre rekorder i sport. Og godt nok når flere mennesker den nuværende højst forventede levealder, men de overskrider den ikke. Og at højden er faldet i flere afrikanske lande de seneste årtier.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Physiolog. Og forskerne håber, at resultaterne kan tilskynde politikerne til at fokusere på strategier, der øger livskvaliteten og fører til øget levealder, så menneskeracen ikke er årsag til sin egen tilbagegang.

Mens politikerne går i tænkeboks, kan verdensrekordholdere som verdens hurtigste mand, Usain Bolt, jo bare glæde sig over, at han nu (måske) har fået bedre muligheder for at beholde verdensrekorden i både 100 meter og 200 meter ...

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Forskerne peger blandt andet på, at der bliver sat stadig færre rekorder i sport

Ja men nok mest fordi doping er forbudt og at man nu i højere grad end tidligere slår ned på det.

Det virker lidt som om at en forskergruppe hævder at kunne forudsige hvad der bliver opfundet i fremtiden. Den slags kaldes religion.

Det er muligt at der er en grænse for menneskets levealder hvis vi udelukkende holder os til naturlige midler (bedre kost, miljø etc). Men det gør vi naturligvis ikke. Der forskes massivt i medicin og metoder der kan øge levealderen og kurere aldersrelaterede sygdomme og tilstande.

 • 7
 • 0

Man forundres stadigvæk.
Den ulempe af klimaændringer havde jeg godt nok ikke tænkt på. De har ellers været snart hele spektret igennem, men kreative hjerner kan selvfølgelig altid finde et eller andet det skulle være dårligt for.
Nu ønsker man så at skrue klimaet tilbage til 1960 eller tidligere, men da var levealderen ikke så høj, og der har siden været mange rekorder indenfor idræt.
Nu venter jeg på rapporter om at stigende is i Arktis og Antarktis vil have nogle ulemper.

 • 3
 • 7

Nogle lægemidler tages af mange i DK og sænker levealderen? it er blevet farligt?:

3. dec. 2017, bt.dk: Populært lægemiddel giver markant øget risiko for kræft: 'Det er svært foruroligende' .

13 juli 2012, videnskab.dk: Smertestillende piller kan give blodpropper. Almindelig smertestillende medicin fordobler risikoen for blodpropper i benene og lungerne, viser en dansk undersøgelse. EU vil skærpe advarsler mod pillerne.

14. aug. 2013, politiken.dk: Din medicin kan være farlig. 4 ud af 10 videnskabelige artikler i anerkendt tidsskrift handler om uvirksom eller skadelig medicin:
Citat: "...
Han betragter undersøgelsen som troværdig men understreger:
..."

16. dec. 2013, ekstrabladet.dk: Farlig medicin: De gamle får 57 millioner piller. Landets ældre tager millioner af piller, som kan være livsfarlige for dem:
Citat: "...
Forvirring, svimmelhed og afhængighed.
Flere typer af medicin har netop de bivirkninger, der i værste fald kan koste ældre patienter livet.
...
- Piller er ikke løsningen på søvnproblemer. Og hvis man udskriver dem, skal de kun gives kortvarigt, forklarer Thor Grønlykke.
..."

helsenyt.com: Farlig medicin for ældre. Stoffer, der kan være farlige for ældre mennesker.

30. sep. 2012, bt.dk: Ginseng kan være farlig:
Citat: "...
Generelt ser man flere og flere eksempler på, at naturlægemidler og kosttilskud har uønskede virkninger, især sammen med lægemidler.
..."

2014, Pass på pillemiksen! Mange legemidler kan virke uskyldige hver for seg, men å kombinere dem kan få alvorlige konsekvenser. Også naturmidler kan påvirke effekten av medisinene.

10. OKTOBER 2017, b.dk: Mavesårsmedicin kan give slem leversygdom.

Det er ikke lægerne som vil sænke forbruget - det er en minister (="overlæge")?: 24. september 2016, information.dk: Minister vil halvere brug af farlig medicin til demente.

19.05.16, denoffentlige.dk: Eksperter slår alarm: Ældre bedøves med farlig medicin:
Citat: "...
- I England har de beregnet, at deres tidligere høje forbrug af antipsykotisk medicin på niveau som vores betød 1800 ekstra dødsfald om året. Der er ingen tvivl om, at medicinen også koster liv hvert år i Danmark, siger Gunhild Waldemar.
Hun peger på, at problemet forstærkes yderligere af, at den anslåede nuværende gruppe på 84.000 danske demente vil vokse til 124.000 i 2030 og til 156.000 i 2040.
..."

Pesticider kan være farlige:

2. nov. 2010, politiken.dk: Billige ananas er stopfodret med sprøjtegifte. Miljøet og plantagearbejderes sundhed lider, når ananas skal på slagtilbud.:
Citat: "...
Forureningen med giftstofferne har ført til, at drikkevandet i områder med plantager i Costa Rica er konstateret udrikkeligt, og områderne forsynes nu med drikkevand fra tankvogne.
..."

it kan være usundt:

Vigtige kræftprøver forsvinder i sundhedsplatformen.

??:
Region H: Prøvesvar forsvinder ikke i Sundhedsplatformen:
Citat: "...
Arbejdet med at identificere mulige barrierer i kommunikationen forventes at være afsluttet inden jul.
Indtil Task Forcens arbejde er afsluttet og problemet er blevet løst vil Sundhedsplatform-programmet samarbejde med de enkelte afdelinger om at finde en midlertidig løsning, så prøvesvar ikke overses.
..."

"Sundhedsplatformen" gør medarbejdere syge?:

denoffentlige.dk: Sundhedsvæsnets IC4-tog til 3 mia: Nu ansættes der klikkere til Sundhedsplatformen:
Citat: "...
Seneste udvikling er, at Rigshospitalet har ansat studerende som "klikkere" og indkøbt "fodmus".
...
SP lider under problemer på flere fronter: Manglende brugervenlighed, tekniske problemer og luftkasteller om kvalitet. Med en business case, der ikke ser ud til at holde, lader det til at Region Hovedstaden ikke har gjort deres hjemmearbejde tilbundsgående inden der blev shoppet for 3 milliarder kroner.
...
Manglende brugervenlighed æder tiden
...
Det forekommer virkelighedsfjernt og teknokratisk, når man udelukkende forholder sig til tekniske aspekter som oppetid og datatab, og på baggrund heraf konkluderer, at SP er et godt og velfungerende system. En mere afbalanceret vurdering ville tillige forholde sig til, i hvilken grad det understøtter det sundhedsfaglige arbejde, og hvad brugerne synes om at anvende systemet.
..."

"Fagre nye zombieverden"?:

5. dec. 2017, eb.dk: Pokémon Go kan have været skyld i 145.000 trafikuheld. Trafikuheldene har kostet både liv og mange penge.

 • 2
 • 4

I Efter mangen en sommer af Aldous Huxley er der en beskrivelse af en engelsk adelsmand, der udelukkende lever af rå karper. Han skulle være ca. 290 år gammel.
Utopisk vil nogen sige. Tjah, Huxley vidste nu ellers nok, hvad han skrev om.

 • 1
 • 0

Der forskes i flere ting, som kan forlænge livet, men er det den totale livslængde eller længden af de gode liv.
Et af de store problemer er f.eks. at antallet af stamceller i rygmarven falder med alderen. Det er den mekanisme som skal standses for at vi kan forlænge den totale længde.
Stamcelle behandling kan derfor være en af de metoder der faktisk kan give flere år.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten