Forskere med omrejsende CO2-fangst vil forbedre energiøkonomien med 45 procent

Plus22. marts 2021 kl. 15:3010
Forskere med omrejsende CO2-fangst vil forbedre energiøkonomien med 45 procent
DTU's mobile CCS-anlæg skal det næste halvandet år installeres på biogasanlæg, en affaldsforbrændring og formentlig også på Aalborg Portlands cementfabrik. Illustration: DTU/Philip Fosbøl.
Med et mobilt anlæg, der kan installeres på bare to timer, rejser en forskningsgruppe netop nu rundt til biogasanlæg og kraftværker i Danmark for at høste dyrebare driftserfaringer med CO2-fangst.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det står efterhånden klart, at CO2-fangst bliver et af de vigtigste tiltag i indsatsen med at reducere den danske udledning af drivhusgasser med 70 procent frem mod 2030.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
24. marts 2021 kl. 21:46

I biogas er det hovedsageligt CO2 man udskiller, hvorefter metan kan sendes på naturgasnettet (der er også lidt rensning for S og andre ting, men det er i småtingsafdelingen).

Når det gælder skorstensrøg, består den hovedsageligt at N2, CO2 og H2O (sædvanligvis i den rækkefølge). Vandet er let at udskille, men kvælstoffet er lidt dyrt at slippe af med. Kvælstoffet kommer automatisk med, fordi 79% af atmosfærisk luft består af N2, så blandt venner er der 4 gange så mange mol N2 som CO2 i sædvanlig skorstensrøg.

Den indlysende pointe er, at hvis man alligevel har ren O2 tilgængelig fra elektrolysen, kan man få skorstensrøg uden N2. Så skal man bare have vandet kondenseret ud af røgen, så har man ren CO2, helt uden en aminvask.

9
24. marts 2021 kl. 12:01

Hej Svend.

Næ - det er ikke det, der står:

"amin-væske bruses henover den CO2-holdige biogas og binder kuldiodiden. Væsken opvarmes sidenhen for at frigive CO2’en og afkøles igen, hvorefter amin-væsken kan genanvendes."

Kan ikke se N2 indgår nogen steder?

7
23. marts 2021 kl. 10:56

Undskyld - men hvor læser i de vil udskille kvælstof? Jeg kan ikke se nævnt i artiklen der skal udskilles kvælstof - kun CO2?

6
23. marts 2021 kl. 08:58

Det er jo en ny situation nu, fordi man forventer rigtig meget elektrolyse i det kommende årti. Hvis man alligevel laver elektrolysen, handler det "kun" om nye brændere på anlæggene...

4
23. marts 2021 kl. 07:43

Køkkenvasken løber over, så vi går i gang med at tørre op på gulvet, i stedet for at lukke for vandhanen først.</p>
<p>Hvad er det dog for en logik vi bruger i vores energipolitik?

Enig - men blandt nogen af de nuværende E&P operatører i nordsøen er der vist en våd drøm om at slippe af med de store omkostninger der ligger til de-kommisionering af de eksisterende installationer så de har gang i lobby arbejdet. Se f.eks. på Siri - ingen produktion men alligevel ikke revet ned! Hvorfor mon? Inios er blandt dem som har snablen ned i tilskudskassen til CCS og de forsøger vist også at slippe af med Siri på den måde - selvom den nok er den mindst oplagte kandidat (ingen infrastruktur og strukturelt udfordret)

3
22. marts 2021 kl. 23:57

Der må være en logik om at nogen ved hvordan man lukker for vandhanen, så derfor skal man lige have fundet ud af hvad man bruger til at tørre op med og hvordan man gør det. Og indtil man har fundet ud af det, så lader man lige vandet løbe. :-)

2
22. marts 2021 kl. 20:35

Køkkenvasken løber over, så vi går i gang med at tørre op på gulvet, i stedet for at lukke for vandhanen først.

Hvad er det dog for en logik vi bruger i vores energipolitik?

1
22. marts 2021 kl. 18:36

Hvad forskerne dog finder ud af.....

Nå, der skal alligevel udskilles CO2 på et biogasanlæg, for at opgradere gassen til naturgasnettet, så det giver god mening at optimere på den proces.

Men vil man virkeligt til at udskille CO2 fra skorstensrøgen på affaldsforbrændingsanlæg, fordi man er blevet forelsket i CCS? Altså, vil man virkeligt bruge formuer og store mængder energi på at udskille kvælstof fra røgen? Var det ikke en del mere oplagt, at bruge oxygen fra elektrolyseanlæg i stedet for atmosfærisk luft i forbrændingsprocessen, så der ikke rigtigt er noget kvælstof, som skal udskilles fra røgen?

Så skal vi naturligvis have placeret elektrolyseanlæggene i nærheden af skorstenene, men det problem kan nok løses....