Forskere klar til at dyrke tang i stor skala ud for Djursland
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere klar til at dyrke tang i stor skala ud for Djursland

Algecenter Danmark planlægger at opføre et tyve hektar stort anlæg til dyrkning af makroalger ud for Karlby Klint på Djursland. Centret er et konsortium, der består af Teknologisk Institut, Aarhus Universitet og Kattegatcentret.

Ifølge en ansøgning til Kystdirektoratet skal der primært dyrkes store brunalger som sukkertang og fingertang, og formålet er blandt andet at dokumentere biomasseudbyttet ved at dyrke dem i stor skala.

Men det skal også undersøges og dokumenteres, hvilken effekt algedyrkningen har på miljøet. Blandt andet optager algerne næringsstoffer fra havet, ligesom de skygger for den naturlige vegetation på havbunden.

Hvad dette og meget mere kommer til at betyde for området i Kattegat, skal altså undersøges, men Dansk Algecenter vurderer ikke, at det vil have særlige konsekvenser.

»Anlægget placeres i et område, hvor vanddybden er mellem 9 og 11 meter. Havbunden formodes her at bestå af sand og silt med kun få spredte sten. Makroalgevegetationen, som vokser på sten, formodes derfor at være meget ringe, og vanddybden er generelt for stor til, at der kan vokse ålegræs på havbunden. Det vurderes derfor, at anlægget ikke vil have nogen nævneværdig skygningseffekt på den tilstedeværende vegetation,« hedder det i ansøgningen.

Læs også: Forsøg slår fast: Muslinger på snor renser Limfjorden

Hvis anlægget bliver til virkelighed, kommer de 20 hektar til at bestå af 50 hovedliner af 20 mm tykke nylonreb med en længde på 400 meter hver.

Af ansøgningen fremgår det også, at der ved anlægget skal udvikles teknologier til maksimering af biomasseudbyttet ved algedyrkning. Ingeniøren ville gerne have spurgt ind til teknologierne, men Algecenter Danmark ønsker ikke at udtale sig om anlægget, før en række spørgsmål er afklaret med lokale borgere og erhvervsliv.

Storskaladyrkning af brunalger bruges blandt andet som kvælstofkompensation i danske dambrug. Ligesom muslinger optager og lagrer tangen nemlig kvælstof, som dermed fjernes fra havet, når der høstes.

Læs også: Biprodukt fra havbrug kan give svin skaldyr på menuen

Du kan finde ansøgningen fra Algecenter Danmark her.

Emner : Biomasse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Drop alle de projekter som vindmøller og nu tangdyrkning i Århusbugten og farvandet nord for Samsø. Det er et smukt naturområde som fortjener at ligge hen uden eksperimenter.

  • 1
  • 10