Forskere: Intet liv i atmosfæren på Venus - men måske på Jupiter

Venus er pakket ind i tætte skysystemer, som dog næppe indeholder liv, som vi kender det. Illustration: Nasa/JPL-Caltech

At der findes liv på overfladen af Venus er meget usandsynligt i betragtning af de barske betingelser med meget høje temperaturer på 450 grader celsius. Men der har længe været spekuleret i, at liv muligvis kunne eksistere i skyerne.

Denne gamle formodning fik støtte sidste år, da en forskergruppe meddelte, at de havde identificeret molekylet fosfin (PH3) i atmosfæren - og den bedste forklaring på tilstedeværelsen af dette var livsformer i skyerne.

Læs også: Kan liv findes i skyerne over Venus?

Selv om andre forskere efter at have set data efter i sømmene mente at kunne tilbagevise påstanden om fosfin, har det været med til at skabe fornyet interesse om Venus.

Læs også: Er der liv i atmosfæren på Venus? Diskussionen fortsætter

Både Nasa og ESA har meddelt, at de senere vil sende nye missioner til Venus, der længe har stået i skyggen af Mars, når det gælder udforskning af vores naboplaneter.

Læs også: Amerikanerne vil sende to rumsonder til Venus

Men nu kommer en anden forskergruppe med en nedslående analyse i Nature Astronomy for udsigterne for liv i skyerne ved Venus.

Mangel på vand

John Hallsworth fra Queen’s University i Belfast i Nordirland m.fl. har fokuseret på indholdet af vand i atmosfæren ved Venus.

Atmosfæren er domineret af CO2 som udgør 96 pct., nitrogen udgør 3 pct, mens vanddamp står for omkring 0,003 pct. - derudover er der spor af bl.a. svovlsyre.

Afgørende for mikrobielle celler og livsmuligheder er vandaktiviteten, som er forholdet mellem damptrykket af vand i en opløsning og damptrykket af rent vand under de samme betingelser. Værdien går altså fra 0 til 1. I atmosfæren svarer vandaktiviteten til den relative fugtighed.

Laboratorieforsøg har vist, at vandaktiviteten skal være mindst 0,585 for, at liv kan eksistere.

Dråber af svovlsyre er med til at reducere vandaktiviteten i skyerne ved Venus til under 0,004 - altså mere end 100 gange mindre end grænsen for liv.

Det skulle fuldstændigt udelukke mulighederne for liv i skyerne ved Venus - med den forsigtige tilføjelse ‘liv som vi kender det’, for det er jo ikke totalt udelukket, at liv kan tage andre former end det, vi kender fra Jorden.

Kan der være liv i atmosfæren på andre planeter?

Forskergruppen har også beregnet vandaktiviteten på andre planeter.

På Mars er den 0,537, som kun er lidt under grænseværdien.

Samme situation har man i stratosfæren på Jorden, mens den nedre del af atmosfæren kaldet troposfæren vandmæssigt har de rette betingelser for liv.

Tilsvarende er vandaktiviteten større end 0,585 i Jupiters atmosfære.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der er liv ved Jupiter, for andre forhold kan gøre det umuligt, men det er i hvert fald ikke atmosfærens indhold af vand, der er en begrænsning.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er en musikgruppe der kalder sig Carbon Based Lifeforms.

Jeg husker ikke lige her om deres musik er værd at høre på, men her for nogle år siden da jeg så det navn, da synes jeg alene navnet har givet mere stof til eftertanke, end de tyndbenede forestillinger rumforskningen ligner.

Det er bestemt ikke en bebrejdelse til de godtroende medarbejdere indenfor denne branche, fordi at når der ikke er noget at skrive om, så er det godt at de ikke forsøger at bilde os noget ind.

  • 0
  • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten