Forskere identificerer potente antistoffer til at bekæmpe dengue-virus

Forskere har nu for første gang identificeret antistoffer, der er i stand til at bekæmpe alle fire typer af dengue-virussen, som hvert år inficerer op mod 400 millioner mennesker og i slemme tilfælde kan føre til indre blødninger.

Et forskerhold, anført af professor ved Imperial College i London Gavin Screaton, offentliggør i dag i det naturvidenskabelige tidsskrift Nature Immunology, at det er lykkedes at isolere en helt ny klasse antistoffer fra en lang række patienter smittet med virussen.

De nye antistoffer kan genkende et særligt mønster i cellekappen på alle fire typer af dengue-virussen og viser lovende egenskaber til at bekæmpe infektionen, som kan medføre den frygtede dengue feber, der i øjeblikket ikke findes en specifik behandling mod.

»Det har vist sig, at disse antistoffer er ekstremt potente mod dengue. De vil effektivt neutralisere virussen både i mygge- og menneskeceller. Størstedelen af den virus, du skal bekæmpe under infektioner, kommer nemlig ikke direkte fra myggen, men produceres i menneskeceller,« forklarer Gavin Screaton under et pressemøde.

De videnskabelige resultater er derfor et gennembrud i bekæmpelsen af sygdommen, da de har lovende perspektiver i arbejdet med at finde en vaccine mod smitten.

Globalisering har gjort dengue farlig

Virussen smitter via myggestik og er de seneste 50 år vokset med eksponentiel hast på tværs af den sydlige halvkugle.

Bliver man smittet med én type af virussen, udvikler immunforsvaret automatisk resistens mod den type, men faren opstår anden gang, man inficeres med en ny type. Sker det, stiger risikoen nemlig for at udvikle blødende dengue feber, der er den hyppigste årsag til dødsfald.

Gavin Screaton forklarer, at de seneste årtier ikke alene har budt på en voldsom stigning af antallet af infektioner, men også en stigning i febertilfælde, der fører til alvorlig sygdom. Globalisering og urbanisering har ført til, at de fire virustyper, der i over hundredvis af år har udviklet sig i hver sin verdensdel, nu alle er repræsenteret i storbyer i tropiske og subtropiske klimaer.

Dermed er risikoen for at blive smittet med dengue den farlige anden gang langt højere end tidligere. Ifølge WHO lever omtrent halvdelen af Jordens befolkning i øjeblikket i risikozonen, og feberen er den førende årsag til sygdom og død blandt børn i visse lande i Asien og Sydamerika.

Verdenssundhedsorganisationen anslår, at 500.000 mennesker udvikler alvorlig dengue feber hvert år, og omkring 2,5 procent af dem dør som følge af sygdommen – en stor andel af dem er børn.

De nye resultater er dog ikke ensbetydende med, at en vaccine er lige om hjørnet.

»Det vil tage en betydelig mængde tid at udvikle en vaccine. Når en vaccinekandidat er fremstillet, skal den først testes i ikkemenneskelige forsøg og derefter tages gennem forskellige størrelsesordener af menneskelige forsøg, så det vil tage adskillige år,« siger Gavin Screaton.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I starten af artiklen: "........og i slemme tilfælde kan føre til feber og indre blødninger."

og lidt længere nede: "Bliver man smittet med én type af virussen, udvikler immunforsvaret automatisk resistens mod den type, men faren opstår anden gang, man inficeres med en ny type. Sker det, stiger risikoen nemlig for at udvikle blødende dengue-feber, der er den hyppigste årsag til dødsfald."

Fra Netdoktor.dk: "Denguefeber er oftest en forholdsvis mild sygdom, undertiden helt uden symptomer, men infektionen kan også udvikle sig til to meget alvorlig tilstande: Dengueshock syndrom (DSS) eller Denguehæmorhagisk feber (DHF). Begge dele kan medføre døden, hvis man ikke kommer under behandling."

  • 0
  • 0

På Wikipedia kan man læse: http://en.wikipedia.org/wiki/Dengue_fever#...

"The risk of severe disease from secondary infection increases if someone previously exposed to serotype DENV-1 contracts serotype DENV-2 or DENV-3, or if someone previously exposed to DENV-3 acquires DENV-2."

Som henviser til denne artikel i Nature: http://www.nature.com/nrmicro/journal/v8/n... hvor man kan læse:

"During secondary dengue infections the pathophysiology of the disease changes dramatically, particularly sequential infections in which infection with DENV-1 is followed by infection with DENV-2 or DENV-3, or infection with DENV-3 is followed by infection with DENV-2. Such infections can result in an acute vascular permeability syndrome known as dengue shock syndrome (DSS)."

Så det virker da som om artiklen er retvisende.

  • 0
  • 0

Så det virker da som om artiklen er retvisende.

Det var indledningen jeg kritiserede: "........og i slemme tilfælde kan føre til feber og indre blødninger."

De "slemme tilfælde" dør man af, hvilket også fremgår lidt længere nede: "....Sker det, stiger risikoen nemlig for at udvikle blødende dengue-feber, der er den hyppigste årsag til dødsfald." - ? hyppigste i.f.t. hvad ???

Jeg er måske lidt oversensibel, for min datter kom hjem fra Bali for nylig, efter at have hængt i neglene med blodtal 49 p.g.a. af DHF. Det overlever man normalt ikke.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten