Forskere i opråb: Tag sundhedstruslen fra giftige fluorstoffer alvorligt

28. januar 2022 kl. 03:002
Forskere i opråb: Tag sundhedstruslen fra giftige fluorstoffer alvorligt
Illustration: Nanna Skytte.
Sundhedstruslen fra fluorstoffer er underbelyst og underprioriteret, advarer en række eksperter. Ud af 19.000 forurenede grunde i Danmark er kun 1.100 undersøgt for PFAS.
Artiklen er ældre end 30 dage

De giftige ­industrikemikalier fluorstoffer – også kendt som PFAS – er så udbredte i miljøet, at ethvert barn i Danmark fødes med dem. Gennem livet ophober stofferne sig i blod og organer og øger risikoen for bl.a. kræft og hormonforstyrrelser.

Læs også: PFAS-forurening i Danmark (grafiktekster)

Men trods den store sundhedstrussel går det alt for langsomt med at bekæmpe forureningerne, lyder det fra flere førende eksperter:

»Det står allerede nu slemt til med fluorstofferne, og det bliver kun værre. Vi er allesammen udsat, fordi man i årevis har brugt de her fluorstoffer uden at vide, at de var farlige,« siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Miljøgiften PFOS fundet i køer hos kogræsserlaug i Odense - for giftigt til at spise

Inden for det seneste år er der fundet PFAS i oksekød fra kogræsserforeninger i Korsør og senest i Odense – men her udelukkende på borgernes initiativ, for der ingen ­systematiske undersøgelser af landets mindst 40 foreninger med græssende dyr.

For nylig er der fundet så høje niveauer i Mølleåen i Nordsjælland, at det frarådes at spise fisk fanget der. Miljøstyrelsen undersøger for tiden fisk fra 50 vandløb over hele landet for PFAS – selvom der er flere ­tusinde fiskepladser i Danmark.

»Vi har ikke et særlig godt overblik over det her i Danmark,« påpeger Philippe Grandjean og opfordrer til, at der fra myndighedernes side tages hånd om PFAS-forurening uden yderligere forsinkelse, så problemet ikke bliver værre, end det allerede er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: PFOS-forurening fra brandskum kan mindst 47 steder udgøre fare for danskeres helbred

Også vores drikkevand er ramt. Danmark har ca. 19.000 grunde, der på forskellig vis er ­forurenede og generelt vurderes at være til fare for borgernes sundhed. Ikke desto mindre var kun 1.100 grunde ved den seneste opgørelse fra Danske Regioner undersøgt for PFAS.

Dette til trods for, at hver tredje grund viste PFAS-stoffer i grundvandet med et indhold, der var ti gange højere end kvalitetskriteriet for fire PFAS-stoffer.

Læs også: Når skaden er sket: PFOS kan oxideres eller varmes væk

Miljøstyrelsen har efter en ny undersøgelse konstateret, at »vi ikke har et generelt problem med PFAS i grundvandet«. Men det kan i fremtiden ændre sig til det værre, advarer Søren Dyreborg, seniorkonsulent i ingeniørfirmaet Niras:

»Normalt giver naturen os en hjælpende hånd og nedbryder forurening. Men det sker ikke med PFAS, og stofferne bevæger sig i stedet med det grundvand, som på et tidspunkt når ned til vores drikkevandsboringer,« siger han og tilføjer, at tiden må vise, om dette sker.

Læs også: PFOS fundet i flere boligers drikkevand: »Kilder må lokaliseres, så man kan gribe ind«

Nina Cedergreen, professor i miljø­toksikologi på Københavns Universitet, mener ikke, at myndighederne tager PFAS-truslen alvorligt nok:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ved ikke, hvor de findes henne, og om det er i skadelige koncentrationer. Der bør være en alarmklokke, der ringer,« siger hun.

Læs også: Overblikket mangler: Evighedskemikalier presser vores drikkevand

Der skal sættes langt flere ressourcer af til ikke bare at danne sig et overblik over PFAS-forureninger rundt omkring i landet, men også til at håndtere dem, når de så bliver fundet, mener hun.

Regionerne er enige med forskerne i, at der er behov for en indsats langt flere steder. »Men regionerne har begrænsede midler til under­søgelse og oprensning, og det er derfor en skarp prioritering af mid­lerne hvert eneste år,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Danske Regioner.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
15. marts kl. 13:27

Sundhedstruslen fra fluorstoffer er underbelyst og underprioriteret, advarer en række eksperter. Ud af 19.000 forurenede grunde i Danmark er kun 1.100 undersøgt for PFAS.

Det er selvfølgelig vigtigt at få undersøgt de forurenede grunde, og at der afsættes midler til det. Lige så vigtigt er det at få stoppet tilførsel af mere/nye PFAS stoffer til vores miljø. Derfor bør der indføres et EU forbud mod PFAS i forbruger produkter. Hvis ikke EU kan blive enige, bør vi undersøge muligheder for at indføre et nationalt forbud.

1
14. marts kl. 17:24

Nu er artiklen så publiseret - med følgende disclaimer: (PG= Philippe Grandjean)

Conflict of interest statement CONFLICT OF INTEREST

PG has served as an expert on the hazards of environmental chemicals on behalf of the plaintiffs in Food & Water Watch v. US EPA. HH and BL served as nonretained expert witnesses (uncompensated) for the same trial, in which they offered testimony regarding the studies their respective teams on fluoride exposure and neurobehavioral outcomes. All other authors have no interest to declare.

Artiklen kan findes her: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34101876/Man kunne spekulere i, om den bliver brugt i retssager?