Forskere: Hvepsen er udsat for unfair hetz

20. september 2018 kl. 16:5824
Forskere: Hvepsen er udsat for unfair hetz
Almindelig gedehams (Vespula vulgaris), også kaldet hveps, er en af de mest almindelige hvepsearter i Danmark. Illustration: Sid Mosdell og Wikipedia Commons CC BY 2.0.
Hvepsen har et imageproblem – til gengæld elsker vi bier. Men det er uretfærdigt, for hvepsen er nyttedyr, ligesom dens mere populære flyvende fætter, mener britiske forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Måske har du set den sjove tegning med en hveps og bi på, hvor man sammenligner insekternes egenskaber.

Mens man opremser flere gode ting om bien, herunder naturligvis bestøvning, er konklusionen for hvepsen ubønhørlig: bare et røvhul ... (Ingeniøren undskylder sprogbrugen, red.)

Og det er tydeligvis ikke bare et dansk fænomen at hade hvepse. Ny forskning fra University College London viser, at hvepsen tydeligvis har et imageproblem, skriver BBC.

Det er helt uretfærdigt, siger forskerne, for hvepsen har også sin vigtige plads i økosystemet, blandt andet ved at rydde op i skadedyr som bladlus og fluer.

Stikkende og irriterende

Forskerne har bedt 750 mennesker fra 46 lande om at rangordne bier og hvepse på en skala fra plus 5 til minus 5, hvor minusset står for det negative. Mens bien havner på plus 3 eller over, lå hvepsen i bund med minus 3 eller under.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Har bier et radarsystem?

Rundspørgen viste også, at folk forbandt bierne med honning, blomster og bestøvning. Mens hvepsen fik dem til at tænke på ord som hvepsestik, irriterende og farlig.

Men vores uvilje mod det aggressive insekt får nu heller ikke megen videnskabelig modstand fra forskerne, erkender forskningsleder Dr Seirian Sumner, for popularitetsmæssigt er bien også klart i top hos forskere.

Upopulær også hos forskere

Dr Seirian Sumner har undersøgt, hvor mange videnskabelige artikler og konferencepapirer der findes om hveps og bier fra de seneste årtier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Toprådgiver siger god for at bruge bidræber-pesticid trods forbud

Siden 1980 er der publiceret 908 artikler, og 97,6 procent af dem handlede om bier. På konferencerne var der de seneste 20 år fremlagt 2543 præsentationer, hvoraf bierne udgjorde 81,3 procent.

Forskerne mener, at manglen på studier om hvepsen ødelægger mulighederne for at udvikle bevaringsstrategier for hvepse i en tid, hvor hvepsens population falder på grund af tab af levesteder og klimaændringer.

Forskningsprojektet er publiceret i tidsskriftet Ecological Entomology.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
25. september 2018 kl. 17:15

En lille uvidenskablig observation fra året der gik her på matriklen.

Bladslus kom først, myrer kom derefter da de kan lide honningdug fra bladlus. Derefter kom nyttedyr mariehøns og snyltehvepse og forsøger at få fat i bladlysene, men myrerne beskytter bladslusene. Det gør de så effektivt at bladlusbestanden vokser hurtigere end nyttedyrene kan følge med.

Efter nogen tid med suk og frustrationer begyndte jeg at lægge mærke til at bladlusene var på retræte.

Kavaleriet var ankommet, den alm. gedehams i fuld krigsmaling med gule og sorte striber, dvs det havde egenligt været der længe, men nu var den alm. gedehams kommet op i en bestand der kunne tage fra. Disse hvepse tog myrerne med hvis de stod i vejen for bladlusene.

Alt i alt så endte sæsonen med at snyltehvepse, mariehøns og alm. gedehams fik bestanden af bladlus ned så der kun var ganske få levende og ikke nogle større plamager af bladlus.

Stort hvepsebo oppe under tagudhænget på terressen, på intet tidspunkt har de været til gene. Men meget aktive frem og tilbage til de peberfrugterne og andre planter der startede sæsonen med at lide under bladlusangreb.

Hvepsene fik fred og jeg fik peberfrugter.

Det var så ikke med vilje de fik fred for jeg lagde først mærke til at de var der ret sendt. Og da var boet for stort og for langt inde mellem tag udhængets brædder til at gøre noget ved det, så jeg lod være og fik fornøjelsen af at se en hvorfor hvepse også kan betragtes som nyttedyr.

Brombasser havde også besluttet sig for tagudhænget, kun 1 meter fra hvepseboet. Jordbier har vi altid haft mange af.

Det har med andre ord zuum'et meget her i år, og det summer stadigt da mange planter stadigt har blomst og hvepsene ikke endnu har forstået at sommeren er slut.

23
23. september 2018 kl. 22:04

Måske er det bedst at forholde sig roligt omkring dem. Men noget siger mig at der nogle gange ikke er så meget råderum til forhandling med disse insekter - altså medmindre de er fuldt beskæftiget og vi ikke lige kommer i vejen.https://www.youtube.com/watch?v=J8sabn7pUsI

22
23. september 2018 kl. 09:22

Det var sgu snyd for dem. Og havde jeg vist det var der, så havde det haveaffald godt kunnet vente til vinter. Især var det sørgeligt når ensomme hvepse i forgæves søgen kredse lavt over stedet flere dage efter.

Ja, det ser man hvis et bo er fjernet. Vi er dog nået den tid på året, og er endda efterhånden forbi, hvor de alligevel går til grunde. Kun dronningerne overvintrer i f.eks. brændestabler, mellem isoleringsmåtter m.m. Så de almindelige arbejdere lever kun få måneder. Stor gedehams kan man f.eks. se i en rådden træstub, hvor de godt kan lide at overvintre. DE er op mod 4cm lange. De findes ikke i alle landsdele.

20
22. september 2018 kl. 15:10

Jeg har altid haft en regulær angst for hvepse (siden jeg blev stukket som barn). Bare et billede af en hveps en face fik mig til at svede af skræk. Jeg er også blevet stukket adskillige gange af hvepse, en kravlede ind under min skjorte, og en anden forfulgte mig rundt i mine forældres have. Men sært nok har jeg fået et ganske afslappet forhold til de lokale hvepse (Termestrup). Da jeg købte huset, var der et hvepsebo i haveskuret, som jeg intet anede om. Da jeg gik ind i det, gik deres interceptors på vingerne og fløj tæt rundt om mig. Jeg stivnede af skræk, men de kiggede mig bare an. Siden da har de ikke været videre irriterende (og det er 14 år siden). Det er næppe fordi, de kender mig, men måske er det en særlig omgængelig art eller stamme?

Jeg har en mo,r der reagerede nærmest paniske når der var hvepse, da jeg var barn. Jeg tror det tog mig indtil midt i 20'erne at komme af med den skræk, hun fik indgivet mig med den opførsel. Idag har jeg et langt mere afslappet forhold til hvepse og kan synes det er synd for dem. Forleden uge skulle jeg køre noget haveaffald væk, der havde ligget der siden sidste efterår. Det havde en hvepsedronning benyttet sig af til at bygge et godt stort bo i bunken. Og det opdagede jeg selvfølgelige først da jeg hakkede gravegreben i det og hev det i stumper og stykker. Så står man 2 sekunder efter i en sky af oprevne hvepse, og så er det med at få hunden af vejen, inden den stikker snuden ned i boet, for at se hvad det dog er. Det var sgu snyd for dem. Og havde jeg vist det var der, så havde det haveaffald godt kunnet vente til vinter. Især var det sørgeligt når ensomme hvepse i forgæves søgen kredse lavt over stedet flere dage efter.

17
22. september 2018 kl. 07:33

a jeg ville nu nødigt have gedehams i baghaven.
Er blevet stukket 3 gange (af én omgang), og der var godt nok ikke meget at grine af. Og så er gedehamsen jo decideret uhyggelig når sådan er bæst kommer brummende hen over hovedet på en.
Med små børn på matriklen vil jeg sættes pris på at nøjes med bier.

DEt må være stor gedehams (Vespa Crabo) du skriver om. DE er normalt ikke så aggressive som de små gedehamse, og er også aktive om natten, hvor de kan tiltrækkes af elektrisk lys. Dronningen af dem bliver op til 4cm lang, og arbejderne 2,5cm, og er ikke alle steder i landet.

16
22. september 2018 kl. 05:06

Tager jeg dagligt. Jeg lider desværre af noget, der hedder angioødem. Det betyder at man hæver op mærkelige steder, i mit tilfælde mund, læber og tunge- og svælg. Jeg tog straks en pille efter, jeg var stukket. Kløen kom faktisk længe efter (ugen efter), hvor hvepsegiften jo burde være ude af mit system.

Mvh Tine

15
21. september 2018 kl. 18:08

"hvor hvepsens population falder på grund af tab af levesteder og klimaændringer."

Jeg spørger blot hvilke typer klimaændring der plager hvepse?

14
21. september 2018 kl. 16:51

Jeg har altid haft en regulær angst for hvepse (siden jeg blev stukket som barn). Bare et billede af en hveps en face fik mig til at svede af skræk. Jeg er også blevet stukket adskillige gange af hvepse, en kravlede ind under min skjorte, og en anden forfulgte mig rundt i mine forældres have. Men sært nok har jeg fået et ganske afslappet forhold til de lokale hvepse (Termestrup). Da jeg købte huset, var der et hvepsebo i haveskuret, som jeg intet anede om. Da jeg gik ind i det, gik deres interceptors på vingerne og fløj tæt rundt om mig. Jeg stivnede af skræk, men de kiggede mig bare an. Siden da har de ikke været videre irriterende (og det er 14 år siden). Det er næppe fordi, de kender mig, men måske er det en særlig omgængelig art eller stamme?

13
21. september 2018 kl. 16:42

Jeg fik engang et godt råd mod hvepse og deres familie, så når vi sidder ude, har vi altid en sprayflaske med postevand ved hånden.

Hvis en af de gul/sort-stribede bliver generende, sprayer vi den med vand, og det får den til øjeblikkelig at fortrække.

Jeg har set formodninger om, at det skulle få dem til at tro, at det regnede, og at de derfor søgte ly.

12
21. september 2018 kl. 15:31

Jeg tænker at forskerne er præget allerede fra barndommen, hvor de får historien om blomsten og bien... det er klart at det må påvirke underbevistheden i voksenlivet når valget skal træffes mellem at forske i hvepse eller bier :)

11
21. september 2018 kl. 13:47

Jeg husker for en sjat år siden, husker ikke om det var en artikel fra ingeniøren, men at der var en advarelse til den biologiske forskningsverden. At nemlig forskere forskede for meget i de nuttede og populære dyr, og undlod at forske i de mere "kedelige"/"upopulære" dyrearter, selvom der både var mangel på viden og evt ville være mere brugbart for forståelsen og genoprettelse/vedligeholdelsen af økosystemet. (Vi har uden tvivl nok viden om pandaer men ikke nødvendigvis andre lige så mindst truet dyrearter, som ikke er såkaldt lige så nuttet"

Jeg ved ikke specifikt, hvad man skal gøre for at forhindre denne "bias", men man burde forske der, hvor det er nødvendigt og "brænder allermest" på, ikke bare hvad man lyster...

10
21. september 2018 kl. 11:41

Man må undersøge sine egne påstande

  • især når man lægger andre for had!
8
21. september 2018 kl. 00:18

Er stor og mere sort end de almindelige hvepse. Desuden er deres vinger røde i det.

Almindelige hvepse er klart gule og sorte med klare vinger.

Bier er godt nok gul/sort, men de er lådne og har tydeligt 2 par klare vinger. Alle bier er lådne- og de kan kun stikke en gang, da deres brod er ru, og bliver revet ud, så bien dør.

Hvepse har glat brod og kan stkke flere gange.

I øvrigt udsender både bier og hvepse et feromon (dufthormon)- der siger: Fare på færde! STIK alt og alle i nærheden. Så, det kan betale sig at løbe meget hurtigt væk! Hvis de først stikker.

Selv stak jeg 90 grader ind i min have- efter jeg havdet viklet en hveps ud af mit hår. Jeg var altså noget rystet bagefter.

Det gjorde meget ondt, sved og brændte/dunkende smerte, så sved det igen. Jeg fik så ondt i mit håndled, at jeg tænkte, det var forstuvet- det gjorde meget ondt i nattens løb. Det var så kun hvepsegiften.

Mvh Tine

6
20. september 2018 kl. 22:18

Kan nogle gange være vanskelig at kende diverse bier og hvepse fra hinanden. Måske man kan læse det via stregkoderne? :-)

5
20. september 2018 kl. 21:33

Gedehamse lever af mange forskellige ting; syltetøj...

Jeg er blevet bidt af en gedehams.

Jeg er ret afslappet mht hvepse og bier. Forholder mig roligt, og tager evt. lige brillerne af, så de ikke bliver fanget bag glasset.

Én gang sad jeg i haven og spiste en mad med hjemmelavet solbærsyltetøj. Undervejs kom et par hvepse og samlede små portioner syltetøj som de fløj med. Men, da maden var spist, kunne de kun finde solbærlugten på mine læber, så jeg sad meget stille, med to hvepse ved min mund. Lige til den ene "hakkede" kindbakkerne i min læbe. Så gik jeg altså indenfor. ;-)

4
20. september 2018 kl. 21:22

Eftersom jeg fik ikke mindre end 4 hvepsestik for et par uger siden, men det var nu hverken min egen eller hvepsenes skyld!

På trods af, at aviserne (læs netmedierne ) har været fulde af advarsler om hvepseår, så har jeg faktisk haft yderst få i haven (og endnu færre bier/humlebier). Jeg har endda sat både fuglebade og insektdrikkekar op, og min have er mest "tempereret jungle"!

På trods af, at det er et super frugtår, har jeg haft tre forkølede admiralsommerfugle i nedfaldsfrugen, og stort set ingen hvepse.

Hvordan blev jeg så strukket?! Jo min landmandsnabo kørte et eller klippemonster i det fælles hegn, og jeg skulle da lige se hvor (de skiftende forpagtere har haft lidt svært ved at respektere skellet), så ZZZZUMMM- stak det og meget! Han må have været for tæt på deres bo.

Jeg slap med 4 stik (det værste i liniearmbåndet dvs håndleddets inderside), det, der så værst ud var lige under øjenbrynet. Men ondt gjorde de alle. AVSA.

Nu har vi jævnligt kryb inde, hvor vi render rundt med papstykker og glas, så de kommer ud igen. Men vi har haft rigtig mange Vespa Crabo (stor gedehams inde nu her i år). Efter stikkene krøb det noget i mig med at fange dem, men de store er faktisk ret fredelige - selvom de ER store. De er også natflyvende, dvs de tiltrækkes af lys.

Som haveejer VED jeg hvepse er nyttedyr (æder kræ), men her før de dør- kan de være ret generende.

Mvh Tine- der er allergiker, så jeg sad og ventede i 5 timer på, om jeg nu fik anafylaktisk chock. Det gjorde jeg ikke- men efterfølgende kløede de der hvepsestik meget...

PS: Jeg kan faktisk ikke huske om jeg nogenside er blevet stukket af en bi. Hvepse- ja sidst var det vist 4. gang i et helt liv!

3
20. september 2018 kl. 21:04

Der er også rådet om, at man endelig ikke må jage dem væk, for så bliver de bare aggressive, mon der er evidens for det? Man behøver jo heller ikke ligefrem jage dem væk, jeg plejer lige at lade hvepsen flyve omkring og sige hej, hvis den har lyst, og hvis den kommer for tæt på, vifter jeg den væk og signalerer dermed, at den skal flytte sig, det forstår den godt. Jeg afviser ikke, de kan være farlige, de kan i nogle tilfælde stikke tilsyneladende helt uprovokeret.

Om deres føde : https://da.wikipedia.org/wiki/Gedehamse : "Gedehamse lever af mange forskellige ting; syltetøj, råddent kød, andre dyr og nektar".

2
20. september 2018 kl. 20:21

Ja jeg ville nu nødigt have gedehams i baghaven. Er blevet stukket 3 gange (af én omgang), og der var godt nok ikke meget at grine af. Og så er gedehamsen jo decideret uhyggelig når sådan er bæst kommer brummende hen over hovedet på en. Med små børn på matriklen vil jeg sættes pris på at nøjes med bier.

1
20. september 2018 kl. 19:40

Som jeg fik det af vide her for nylig i radioen. Så tager vi tit fejl af netop hvepse, som godt nok er en stor fællesbetegnelse. Dem man normalt ser og kalder hvepse, som stikker og er trælse fordi de er ganske aggressive og pågående ved søde sager - er dem som de fleste nok er trætte af især i sensommeren. De store gedehamse, som i modsætning til de typiske hvepse, er kødædere - snupper netop bladlus og er ret ligeglade med søde ting. Og de skulle være ganske nyttige at have i haven.