Forskere: Højtemperatur-brændselsceller vil overleve Topsøe-lukning

Haldor Topsøes lukning af datterselskabet Topsoe Fuel Cell betyder ikke, at brændselsceller baseret på SOFC-teknologien er død. Der vil bare gå en del år, før vi får brug for brændselsceller med de egenskaber, der karakteriserer SOFC: høj temperatur og høj virkningsgrad. Det er en række danske eksperter enige om.

»Lige nu drives brændselscelleteknologien på globalt plan af bilindustrien. Her fokuserer man på lavtemperatur-brændselsceller af PEM-typen. Man er tæt på at have udviklet kommercielle køretøjer og er ved at opbygge en infrastruktur, og det betyder, at PEM-teknologien har nogle kommercielle trædesten, som SOFC-teknologien ikke har,« forklarer Aksel Mortensgaard, der er direktør i Partnerskabet for brint og brændselsceller.

Topsoe Fuel Cells PowerCore-enhed baseret på SOFC-teknologi. Illustration: Topsoe Fuel Cell

Aksel Mortensgaard peger på, at Energistyrelsens analyser fra foråret vurderer, at der først er brug for stationære brændselscelleanlæg omkring 2025. Det er netop den type anlæg, hvor SOFC er bedst egnet på grund af de høje temperaturer og den høje virkningsgrad.

»Det vil altså være svært at skabe et marked for SOFC, indtil vi får brug for at lagre el ved hjælp af elektrolyse og derefter omdanne det til el igen,« siger han.

Læs også: Haldor Topsøes havde brug for 1,2 milliarder kroner til brændselsceller

Heller ikke professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet mener, at Topsøes lukning af brændselscellefabrikken er ensbetydende med, at teknologien har spillet fallit:

»SOFC-brændselsceller er stadig en nøgleteknologi, og vi skal stadigvæk tro på den her højeffektive måde at producere strøm på i fremtiden. Vi er så langt med teknologien og kan se så mange muligheder med den – for eksempel elektrolyse – at jeg også tror, at der vil være et behov for at komme det sidste stykke i mål med teknologierne. Det arbejde vil i første omgang blive videreført af DTU og lidt af Topsøe selv,« siger han.

Læs også: Her er Haldor Topsøes 25 års udvikling af brændselsceller

Udviklingen af brændselsceller hos Haldor Topsøe har gennem de seneste 25 år været uløseligt knyttet til Risø og senere DTU. Samarbejdet har været tæt, og derfor er det også med stor beklagelse, at institutdirektør på DTU Energikonvertering professor Søren Linderoth i tirsdags modtog beskeden om, at Topsoe Fuel Cell lukker.

»Men jeg kan bestemt se en fremtid for SOFC. Vi kan se, at der bliver stille elforsyningsanlæg baseret på SOFC op i Japan og USA. Topsøes teknologi er blandt de absolut førende i verden, men måske har de valgt en forkert forretningsstrategi ved kun at ville producere selve brændselscelle-stakken og ikke hele anlæg,« siger Søren Linderoth.

Læs også: Seks skarpe til Topsøe-direktøren: Hvorfor trak I den så længe?

I en pressemeddelelse fra tirsdag siger Topsoe Fuel Cell, at virksomheden sætter udviklingen af SOFC på hold og i stedet vil koncentrere sig om at udvikle teknologien til elektrolyse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er klart at SOFC teknologien har et potentiale for at blive en vigtig teknologi i et fremtidigt energiforsyningssystem.

Men - der skal OPFINDES - en række elementer før vi når der til - og hvornår det sker - det kan man kun sige noget om hvis man kan spå.

Det må forventes at gå hurtigere hvis man bruger store ressourcer end hvis man ikke gør.

Men opfindelse og tidsplaner er ikke befordrende for hinanden!!

Søren Linderoths forklaring om at årsagen til at vi er bagefter i Danmark skyldes at DTU og Haldor Topsøe er der er valgt en forkert forretningsstrategi er efter min erfaring rent vrøvl og for mig at se et udslag af at Søren prøver at tilpasse sig en Djøfificeret kommerciel virkelighed på DTU og i de programmer der skal støtte hans aktiviteter.

Der er så meget interesse for SOFC så den første der fremviser en fungerende SOFC stak og en nogenlunde troværdig plan for hvordan fremstillingsprisen reduceres med en faktor 10-20 stykker vil være en attraktiv samarbejdspartner for ALLE.

Og det der med at der er projekter ude i den store verden der kan ....... det er som hovedregel også vildt overdrevet. Typisk ligger projekterne så langt væk fysisk, så de er umulige at komme til at besøge så man kan undersøge det ved selvsyn - men præsentationsmaterialet er meget professionelt udført!!

I 2011 var jeg inviteret til Xian i Kina for at foredrag. Der mødte jeg NOVOZYMES der havde en stor stand med 40 mand og de kunne fortælle at "in Denmark" var der 2 anlæg der kørte kommercielt "One Kalundborg and One Marbjerg" og de fremviste fine driftsdata og påstod frejdigt at deres teknologi kunne skabe 3 mio. arbejdspladser i landdistrikterne i Kina. I mærkeligt at de fik meget interesse. Det var samme halvår hvor Shell trak sig ud af deres investering i IOGEN fordi deres reelle virkningsgrad - biomasse til 2genetanol - var under meget meget lavere end forventet (rygtet sagde 5 %). I 2011 opfandt/udviklede vi en mekanisk forbehandlingsteknologi der - ifølge de små analyser Lunds universitet lavede gav en forbedring i biogasudbyttet på 30 %. jeg forsøgte at finde ud af om der var et potentiale for teknologien til 2genbioetanol, men de eneste dokumenterbare data jeg har kunne finde/få oplyst fra INBICON viser en virkningsgrad på 4 % fra halm til 2 genbioetanol. Og når jeg spurgte NOVOZYMES sagde de at M&G var ved at bygge det første fuldskala anlæg i verden og der var ingen der på nuværende tidspunkt vidste hvordan forbehandlingen kom til at se ud og der nok ville gå 5-10 før nogen havde et bud på det. Så det lod vi ligge!!

Jeg er åben over for vædemål om hvornår vi har historien om at 2 gen bioetanol teknologien er opgivet og der sammenlagt er tabt 2,6 mia kr, på forsiden af aviserne.

Er det ikke ved at være tiden til at vi tager en snak om: Hvad skal vi satse på i Danmark? 1 i den kreative ide udvikling - opfindelsen? 2 i den frie forskning? 3 i den målrettede forskning? 4 i den støttede industrielle udvikling? Hvad er realistiske mål og hvad skal der til for at få støtte? Hvad kan vi sælge ude i den store verden?

  • 8
  • 0

Private Investorer tænker typisk meget kortsigtet. De vil have et højt afkast, så hurtigt som muligt, med så stor sikkerhed som muligt. Lige nu er der ikke mange der tror på den politiske opbakning til vedvarende energi. Der investeres milliarder i Skifergas og nye olie eventyr bl.a. i Arktis. Politikerne snakker meget om grøn omstilling, men der er ikke meget handling bag ordene. Det offentlige må på banen, med investeringer i vedvarende energi og så skal man stoppe med at finde nye fossile reserver, særligt de mere problematiske af slagsen som Skifergas og tjæresand.

  • 2
  • 1

Private Investorer tænker typisk meget kortsigtet

25 år synes jeg ikke er kortsigtet, og det slår alle mulige offentlige investeringer med flere længder. Måske vedvarende energi var bedre stillet, hvis ikke det havde politikernes interesse og deraf følgende tilskud og støtte til projekter der ikke virker. Det kunne være at de projekter der virker, så kunne komme frem. Måske det ikke bliver særligt mange, men det er spild af penge og arbejde, at støtte noget som ikke løber rundt og ikke kommer til det i en overskuelig fremtid. At Topsøe lukker projektet er uden tvivl fornuftigt, og hvis nogen synes det skulle køre videre, så er de sikkert velkomne til at købe det for deres egne penge.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten