Forskere har undervurderet tsunami-risiko for USA

Det er nye geologiske beviser, der får britiske og amerikanske forskere til at indse, at chancerne for tsunamier på USA's vestkyst er blevet undervurderet.

Ifølge beviserne tyder det på, at der i fortiden har været skælv, der var kraftigere end det næststørste skælv nogensinde registreret på 9.2. Det skælv var skyld i en 12 meter høj tsunami i Alaskas Golf i 1964.

»Området har været ramt af store, enlige jordskælv og tsunamier før, og vores beviser giver udtryk for at mange og mere omfattende brud kan forekomme,« siger Ian Shennan, professor i geografi ved Britain's Durham Univeristy, i en pressemeddelelse ifølge Reuters.

I forbindelse med undersøgelsen studerede hold på Durham, University of Utah og Plafker Geohazard Consultants undergrundsprøver og aflejringer fra Alaskas kyst. Materialet her viste, at der var tegn på massive katastrofer for henholdsvis 900 og 1.500 år siden.

»Vores data indikerer at to massive jordskælv har ramt Alaska i de seneste 1.500 år, og vores resultater viser, at en større og mere ødelæggende tsunami end den i 1964 er mulig i fremtiden,« siger Ian Shennan.

Forskerne understreger, at områdets geologi viser, at et stort og udbredt skælv er muligt. Tsunamien i 1964 spredte sig sydpå langs med kysten af British Columbia, Washington, Oregon og ind i det nordlige Californien.

Der er blevet installeret tsunami-advarselssystemer langs med den amerikanske vestkyst og omkring Hawaii. Eksperter har arbejdet på at forbedre systemerne siden det massive jordskælv i Indonesien i 2004, hvor 230.000 mennesker blev dræbt af en tsunami, der ødelagde kystlinjer fra Thailand til Sri Lanka.

Dokumentation

Artikel fra Reuters