Tidligt udviklede abefostre, der indeholder celler fra mennesker. Det lyder måske mest af alt som noget fra en science fiction-film, men ikke desto mindre er det, hvad en gruppe kinesiske forskere har formået at udvikle.
Embryoet, der er et foster i den tidlige udviklingsperiode, er kendt som kimære organismer, hvis celler stammer fra to eller flere individer eller arter. I dette tilfælde er der tale om celler fra et menneske og en langhalet Makakabe.
Det fremgår af undersøgelsen, der er blevet udgivet i tidsskriftet Cell, hvor forskerne bag desuden kan fortælle, at cellerne ikke kun overlevede, men at de også var i stand til at formere sig.
Der er tidligere blevet udviklet embryoer fra får og grise, som indeholder celler fra mennesker. Formålet med forskningen er en dag at blive i stand til at dyrke menneskelige organer i andre dyr og dermed øge antallet af organer til transplantation.
Destrueret efter 19 dage
Forskerne har taget føtale celler fra mennesker, såkaldte fibroblaster, og omdannet dem til at fungere som stamceller. Disse blev ført ind i 132 embryoer fra de langhalede Makakaaber. Embryoerne udviklede sig i petriskåle i 19 dage, hvorefter de blev destrueret.
Læs også: Forskere skaber gris med menneskelige stamceller
For at kunne kontrollere, at cellerne fra mennesker var i embryoerne, havde forskerholdet udviklet de menneskelige celler sådan, at de udskilte et fluorescerende protein. De kunne derfor konkludere, at alle embryoer indeholdt celler fra mennesker syv dage efter befrugtningen.
»Vi demonstrerede, at de menneskelige stamceller kunne overleve og generere yderligere celler, som det normalt ville ske, når primat embryoer udvikler sig og danner de cellelag, der til sidst fører til udviklingen af alle dyrets organer,« siger lederen af forskningsprojektet, Juan Carlos Izpisua Belmonte fra Salk Institute i USA, til The Guardian.
Læs også: Elon Musk har chippet en abes hjerne: Nu kan den spille videospil
En anden forsker bag projektet, Jun Wu, fortæller desuden til mediet, at håbet er, at forskningsprojektet kan bidrage til at udvikle »transplanterbare menneskevæv og organer i grise, hvor kan hjælpe med at bekæmpe den globale mangel på donororganer.«
Opildner etisk debat
Det er ikke første gang, at forskere har forsøgt sig med kimære embryoer fra mennesker og aber, men projektet har alligevel sat ild under en debat om de etiske overvejelser forbundet med sådanne forsøg.
»Inden der bliver udført eksperimenter på levendefødte kimære organismer, eller deres organer bliver fjernet, er det helt afgørende, at deres mentale evner og liv vurderes korrekt. Hvad der ligner et ikke-menneskeligt dyr, kan mentalt minde om mennesker. Vi vil få behov for nye måder at forstå dyr, deres mentale liv og forhold, før du bliver benyttet til menneskers fordel,« siger Julian Savulescu, der er leder af Centret for Praktisk Etik Oxford Uehiro og en af direktørerne for Wellcome Centret for Etik og Humaniora ved Oxford University, til The Guardian.
