Forskere har skabt de første levedygtige væsener af hudceller

For første gang er det lykkedes at omprogrammere almindelige hudceller til at opføre sig som stamceller og udnytte dem til at skabe levende mus.

Musene har foreløbig levet i op til ni måneder, og de har reproduceret sig selv - indtil videre helt til tredje generation.

Ved at omprogrammere eksisterende celler til at opføre sig som stamceller bevæger forskerne sig væk fra den kontroversielle metode, der kræver stamceller fra befrugtede æg.

iPS-celler løser etisk dilemma

De kinesiske forskere, der har udført forsøget, har benyttet fibroblast-celler, der findes i hudens bindevæv. De har vist sig velegnede til omprogrammering.

Herved har forskerne skabt såkaldte pluripotente (iPS) stamceller, der fungerer som stamceller fra spæde fostre, embryoer. Disse celler betragtes som den mest kraftfulde type stamceller, da de kan danne grobund for at skabe alle kroppens celletyper.

Vil ikke høre tale om kloning

Dr. Fanyi Zeng fra Shanghai Jiao Tong University fastslår, at forskningen ikke er rettet mod kloning af mennesker. Den skal derimod bidrage til at forstå baggrunden for sygdomme og kunne reproducere skadet væv.

»Det ville ikke være etisk at benytte iPS-celler til at reproducere mennesker. Det er vigtigt for videnskaben at have etiske grænser,« siger hun til Reuters.

Risiko for tumordannelse

Forskningsresultaterne har fået en positiv modtagelse. En australsk stamcelleforsker, Andrew Larslett, mener at forsøgene på uforlignelig vis demonstrerer at iPS-cellerne er pluripotente.

Han påpeger dog at musenes helbred og cellernes stabilitet stadig skal dokumenteres for at se, om de skabte mus har en større risiko for at danne tumorer.

Det kinesiske forskerhold har publiceret resultaterne i Nature.

Dokumentation

Forskningsresultaterne publiceret i Nature
Artiklen hos Reuters