Forskerne benyttede en kæmpestor partikelaccelerator i det amerikanske energiministeriums Brookhaven National Laboratory i New York til at slå guldioner sammen. På den måde opstod meget varme eksplosioner på fire billioner grader, der varede et par millisekunder.
Ikke desto mindre har resultaterne givet forskerne masser af stof til at arbejde med i undersøgelsen af, hvordan universitet opstod - og hvorfor.
»Temperaturen er høj nok til at smelte protoner og neutroner,« fortæller laboratoriets Steven Vigdor, da medlemmer af det amerikanske fysikselskab ifølge nyhedsbureauet Reuters mødtes i mandags i Washington.
Partiklerne er dele af atomer, men består i sig selv af mindre enheder, kvarker og gluoner. Og fysikerne kigger efter små uregelmæssigheder, som forklarer, hvorfor stof klumpede sig sammen i universets ursuppe, før det blev galakser.
I millisekunderne efter Big Bang skete der noget, som skabte en ubalance mellem stof og antistof. Havde der ikke været dette misforhold, ville stof og antistof have reageret med hinanden og skabt et univers af ren energi.
Kan smelte neutroner og protoner
Partikelacceleratoren, The Relativistic Heavy Ion Collider, er næsten fire kilometer i omkreds og begravet 12 meter under jorden i Upton, New York. Den blev designet til at skabe stof ved de samme temperaturer, som forekom, da universet blev til, forklarede Steven Vigdor, som mener, at de opnåede fire billioner grader er tæt på.
»Og hvor varmt er så det?« spurgte han herefter ud til tilhørerne og forklarede videre:
»Til sammenligning regner man med at kunne smelte neutroner og protoner ved to billioner grader. Det er temperaturen i midten af en typisk type-2 supernova.«
Tager man et par sammenligninger mere, er solens midte 50 mio. grader varm, mens jern smelter ved 1800 grader.
Forskerholdet mener, at de har genskabt øjeblikket lige før kvark-gluon-ursuppen blev til hadroner, den partikel, som størstedelen af universet er lavet af.
Praktisk anvendelse i elektronik
Forskerne håber også, at de kan få noget mere praktisk ud af opdagelserne, eventuelt inden for 'spintronics', der går på at fremstille mindre, hurtigere og mere kraftfulde computere.
»Målet er at skabe et apparat, som ikke blot kører på elektroners ladning, men også på elektronens spin,« sagde teoretiker Dmitri Kharzeev ved mødet.
Kvarker har forskellige spinretninger og ved at lære at kontrollere dem, får forskerne større mulighed for at udnytte energien.
Senere i år håber fysikere ved Cern i Schweiz at støde blyioner sammen for at skabe endnu højere temperaturer, der gerne skulle kopiere øjeblikke endnu tidligere i universets fødsel.
Dokumentation
