Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Forskere har fundet molekyle som gør kål på resistente bakterier

Illustration: Bigstock/www.royaltystockphoto.com

Forskere fra Karolinska Institutet, Umeå Universitet samt universitetet i Bonn har opdaget en gruppe molekyler, som ser ud til at have en stærk antibakteriel effekt.

Derfor er der store forhåbninger om, at de kan hjælpe i kampen mod antibiotikaresistente bakterier, skriver universitetet i Bonn i en meddelelse.

Antibiotika, som vi kender det, har den effekt, at de på forskellig vis forhindrer bakteriernes cellemembran i at forme sig, hvorved de simpelthen går i stykker.

Især har det i nyere typer vist sig effektivt at gå efter molekylet Lipid II, som bakteriernes cellevæg bliver bygget op af.

Og da forskerne begyndte at tygge sig igennem lange rækker af molekyler, var der bid ved den gruppe, der hedder THCz, som netop viste sig at binde effektivt til Lipid II og dermed sætte en stopper for udviklingen af cellevæggen.

Læs også: Forsker om mangel på ny antibiotika: »Kedeligt, at der først skal lig på bordet«

I tilgift viste molekylerne sig også at besidde den egenskab at ødelægge dannelsen af en kapsel af sukkerstof, som bl.a. pneumokokker skal bruge for at sno sig uden om immunforsvaret.

Modificérbare molekyler

Der findes allerede typer af antibiotika, der kan binde til Lipid II, men ifølge forskerne er der tale om store og ret komplekse molekyler, som er svære at ændre på, hvis man får brug for mere effekt.

Desuden er der også mere hårdføre bakterier, der bærer på en ekstra membran, hvilket nogle typer antibiotika har svært ved at trænge igennem.

Den nye gruppe molekyler er derimod mindre og tilsyneladende mindre komplekse, hvorfor de er nemmere at modificere kemisk. Og det mener forskerne kan blive en stor fordel, hvis man vil prøve at gøre molekylerne endnu mere effektive mod bakterier og deres mutanter eller blokere for eventuelle bivirkninger.

Læs også: SDU udvikler medicin mod resistente bakterier – men firmaernes pengekasse er lukket

En konkret plan er at prøve at modificere dem til netop at få bugt med det ekstra membranlag hos nogle af de multiresistente stammer.

I deres studie, som er publiceret i PNAS, redegør de for, at ingen resistente bakterier slap igennem, og de testede både på MRSA, penicillinresistente pneumokokker samt vancamycinresistente enterokokker, som bl.a. kan give urinvejsinfektioner.

Der sås også effekt mod de bakterier, der giver hhv. gonorré og tuberkulose, og det lod ikke til, at THCz-gruppen fremkaldte yderligere resistens – i hvert fald ikke i laboratorie-setuppet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De nye antibiotikakandidater hæmmer cellevægsopbygningen, og det vil helt sikkert også ramme probiotiske bakterier. Derved bliver de ikke anderledes end eksisterende antibiotika (ud fra hvad man kan læse her).

  • 4
  • 0

"Antibiotika, som vi kender det, har den effekt, at de på forskellig vis forhindrer bakteriernes cellemembran i at forme sig, hvorved de simpelthen går i stykker"

Nej, det er ikke rigtigt. Antibiotika virker typisk ved enten 1) at hæmme cellevægsopbygningen (og cellevæggen er ikke det samme som cellemembranen), eller 2) at hæmme proteinsynthesen.

Den her nye type af antibiotika ( THCz) tilhører så den gruppe der hæmmer cellevægsopbygningen. Andre eksempler på antibiotika der gør det, er de forskellige penicilliner.

  • 1
  • 0

@Jesper Kofoed skriver "Nu er de forhåbentligt ikke så effektive at de slå for mange af de gode bakterie ihjel?"

Ja, det er $1000 spørgsmålet. Såvidt jeg forstår er multiresistens fremprovokeret af bredspektrede biotika ... at fortsætte af samme vej vil jeg da gerne personligt holdes udenfor.

Når man læser de 2000 forsknings referater om

mikrobiomet

er der stort set kun én ting man kan gøre med sikkerhed: at slå bakterier ihejl. Når man læser de fleste artikler i linket sidder man hele vejen og drømmer om at være positivt konstruktiv i stedet for at slå ihjel. Der synes at være så mange ellers ugørlige ting lige på kanten af at være mulige.

Vi hører om antibiotikaens muligheder for at skabe resistens ... hvad med nogle af de mange mulige følger der kan associeres med at ødelægge mikrobiomet med antibiotikaen? Det bliver man ofte mindet om i linket.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten