Forskere har fundet gener der kan lede til overvægt

5. oktober 2021 kl. 16:055
Forskere har fundet gener der kan lede til overvægt
Illustration: Lars Refn.
Forskere fra University of Virginia har fundet 14 gener, der kan føre til overvægt, samt tre, der kan forhindre det. Håbet er, at det er viden, der kan føre til bedre behandlinger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Overvægtsproblemer er et stigende problem. Ifølge Sundhedsstyrelsen lever over halvdelen af den voksne, danske befolkning med overvægt.

Men hvorfor tager nogle nemmere på end andre, og kan man gøre noget ved det?

Det har en gruppe forskere fra University of Virginia måske fundet et svar på, for de har udpeget 14 gener, der med stor sandsynlighed spiller en rolle, når det kommer til, hvem der er mest tilbøjelige til at blive overvægtige.

Ifølge en nyhed fra universitetet er der gennem tiden fundet hundredvis af genvarianter, som er ‘mere sandsynlige’ at finde i overvægtige mennesker. Men det har været mere sparsomt med helt konkrete genvarianter, der har kunnet udpeges som værende direkte årsag til overvægten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor tog forskerne den lille rundorm C. elegans til hjælp. Tricket er, at vi deler 70 procent af vores gener med denne orm, og ligesom mennesker bliver den også overvægtig, hvis den får for meget sukker.

Targets for lægemidler

Ormen kunne derfor bruges til systematisk at screene 293 gener, som bliver forbundet med overvægt, for at finde frem til, hvilke af dem, der er til stede i de orm, der senere bliver overvægtige, når de bliver fodret med for mange kalorier.

Ud fra dette kunne forskerne plukke 14 gener ud, som de mente ledte til overvægt, men også tre gener, som så ud til at forhindre overvægt. De testede det ved at blokere for disse tre gener og kunne da se, at ormen ikke alene levede længere, men også fik bedre bevægelighed.

Læs også: Studie fastslår: Tarmbakterier er vigtigere for vægttab end kost og gener

Artiklen fortsætter efter annoncen

De prøvede også det omvendte i laboratoriemus: At blokere for et ‘overvægtsgen’ for at se, hvad der så skete. Og det resulterede i forebyggelse af vægtforøgelse i musene, foruden at de fik bedre insulinfølsomhed og lavere blodsukkerniveauer.

Det overbeviste forskerne om, at man ville kunne opnå lignende resultater, hvis man kunne gøre det samme i mennesker, og at fundet som sagt giver nogle meget relevante targets at gå efter i udviklingen af lægemidler mod overvægt.

Resultaterne er publiceret i PLOS Genetics.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
11. oktober 2021 kl. 11:16

Det er positivt, at blood level af bly er for nedadgående, men, mig bekendt, er der ingen videnskabelig dokumentation for, at blood level af bly nødvendigvis afspejler body level af bly (og ifald hvor i organismen dette tungmetal er blevet aflejret). Blood level af kviksølv afspejler ikke body level af kviksølv jævnfør: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17931423/
Bemærk i artiklen det kolossale niveau af kviksølv i forskellige dele af hjernen, hvor f.eks. hypofysen har en overordnet "kontrol" af hormonsystemet. Ligeledes gælder det, at Blood level af kobber heller ikke nødvendigvis afspejler body level af kobber. Dertil kommer, at synergi-effekten må tages i betragning. Der er f.eks. fundet synergi mellem bly og kviksølv med en faktor 100 i forsøg med gnavere. Endvidere er der påvist synergi mellem kviksølv og aluminium i forsøg med cellekulturer. o.s.v. o.s.v.. Sagen er derfor mere kompleks end bare: " forekomsten i blodet af tungmetallet bly over nyere tid sammenlignet med udviklingen i fedme i samme periode". At hovedårsagen til overvægt er "overindtag af for energiholdig mad med fedt og sukker samt for lidt motion" er helt klar, men derfor kan andre årsager også have (en mindre) betydning, selvom de ikke er (grundigt) undersøgt.

4
6. oktober 2021 kl. 12:39

forgiftning med toksiske metaller

Tungmetaller og kemikalier kan utvivlsomt skabe og forværre helbredseffekter, inkl. spille ind ved overvægt. Men forekomsten i blodet af fx det gammelkendte tungmetal bly over nyere tid: https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/138/1/e20161493/F1.large.jpg?width=800&height=600&carousel=1sammenlignet med udviklingen i fedme i samme periode:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5888222/bin/er.2017-00253f1.jpgViser direkte omvendt proportionalitet.

Så enten skal vi til at indtage mere bly igen ;-) eller?

WHO m.fl. og div. forskere på området er meget klare i spyttet: hovedårsagen til overvægt er overindtag af for energiholdig mad med fedt og sukker samt for lidt motion. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight .

Som #1 siger, det er et instinkt hos os. Jeg mener, at man skal flytte opmærksomheden over på de, der i årevis har skoret kassen på vore instinkter. Prisen betales af den enkelte i form af mistrivsel og af skatteyderne i form af sundheds- og socialudgifter.

Så længe politikerene ikke tør gribe ind over for livsstilsindustrien med økonomiske og politiske virkemidler i form af prisforhøjelse på de forkerte fødevarer, bremse op for den mest tumpede livsstilsbranding samt pille lidt ved den mest bekvemme transport, fortsætter dette cirkus.

For mig er helt ok med genforskning, og at man også afsøger medicinske veje. Men det er ringe prioritering at lade et tekno-fix direkte erstatte de mest effektive redskaber: økonomi og politik.

3
6. oktober 2021 kl. 12:18

Så må det være vigtigt at deklarere fødevarer der i høj grad indeholder disse 14 gener, så man kan undgå dem.

Jeg ér gået. . . !

1
6. oktober 2021 kl. 08:48

Jeg synes at ordet "behandling" er forkert at bruge i denne sammenhæng. Historisk set har det formegentlig været en fordel at holde på den overskydne energi der måtte være, fordi mad var begrænset, ligesom det har været en fordel at spise løs når maden var der. Det gælder i øvrigt mange steder i verden i dag.

I vores del af verden er det bare ikke en fordel, fordi der i praksis er næsten ubegrænset mad og meget af det indeholder rigtig meget energi. Når man taler om at folk bliver "fristet" handler der mere om, at de indsamler energi til dårlige tider, hvilket normalt (set i forhold til vores udvikling) har været fornuftigt.

Det er ikke folk der er overvægtige eller bliver fristet der er noget galt med - det er vores samfund der har udviklet sig i en så positiv retning at det bliver et problem og det har vi brug for hjælp til at håndtere.