Forskere hævder at have skabt fusion i acetone

Tidsskriftet Science offentliggør en sensationel artikel på fredag, der allerede møder videnskabelig modstand. Artiklen beskriver et eksperiment, hvor det er lykkedes for et russisk-amerikansk forskerhold at skabe simpel fusion-energi.

Russeren Rusi Pusi Taleyarkhan, Russian Academy of Sciences, og amerikanske kolleger ved Oak Ridge National Laboratory i Tennessee og Rensselaer Polytechnic Institute i Troy, New York startede eksperimentet med at skabe en opløsning af acetone (C3H6O ), hvor brint-atomerne var udskiftet med deuterium.

Væsken (C3D6O ) blev afkølet til frysepunktet og udsat for akustiske lydbølger og -tryk. Ved hjælp af en neutrongenerator opstod små bobler på mellem 10 og 100 nanometer i væsken. Når boblerne nåede en vis størrelse, kollapsede de, samtidig med at de udsendte kraftigt lys og højenergi-neutroner, hvilket er en indikation på, at deuteriumatomerne er fusionerede inde i boblerne. Processen kaldes "acoustic cavitation". Det hævdes, at temperaturen inde i boblerne er flere millioner grader Celsius. Selvom acetonen har en lav temperatur, er der ikke tale om kold fusion.

American Association for the Advancement of Science (AAAS), der udgiver Science, har frigivet en korrespondance i forbindelse med artiklen. Et andet forskerhold, Shapira og Saltmarsh, også fra Oak Ridge National Laboratory i Tennessee har nemlig forsøgt at eftergøre eksperimentet. De hævder, at forsøget ikke giver de høj-energiske neutroner, der beviser fusionen.

Det russisk-amerikanske forskerhold har svaret på kritikken. De skriver, at kritikerne Shapira og Saltmarsh ikke har forstået deres egne resultater, og at de forventede resultater findes.

Hvis det er lykkedes at lave fusion ved brug af acoustic caviation, så kan vi måske se frem til en renere energikilde i fremtiden.