Forskere: Grøn støtte på finansloven er lige så ulovlig som PSO

Danmark risikerer at tabe en sag ved EU's konkurrencemyndigheder om den nye, grønne støtte på finansloven, advarer to forskere i en kronik til Ingeniøren.

Også den nye støtte til grøn strøm, som bliver lagt ind på finansloven, risikerer at være i konflikt med EU-lovgivningen.
Sådan lyder advarslen fra to forskere på Aalborg Universitets Institut for Planlægning, professor Frede Hvelplund og videnskabelig assistent Søren Djørup.

De har skrevet en opdateret version af en kronik til Ingeniøren, efter at de allerede i sidste uge advarede om konsekvenserne af at sløjfe den PSO-ordning, som hidtil har finansieret den grønne omstilling af den danske elproduktion.

Læs også: Kronik: Omlægning af PSO er statstilskud til elproduktion

I en opdateret udgave af kronikken forholder de to forskere sig nu til, at den grønne støtte i et bredt politisk forlig blev lagt ind på Finansloven torsdag i sidste uge.

Læs også: Her er de vigtigste punkter i ny energiaftale

Det har bestemt ikke mildnet forskernes kritik. De argumenterer i den nye udgave af kronikken med, at modellen har klare ulemper for nogle af de virksomheder, som leverer løsninger, der sparer strøm, og nævner specifikt Danfoss og Grundfos.

Læs også: Kronik: PSO på finansloven gør den grønne omstilling dyrere

Grundfoss vil kunne vinde retssag

'Den indgåede PSO-aftale er heller ikke langtidsholdbar i EU systemet, især fordi den repræsenterer et statstilskud til elproduktion som skævvrider konkurrencen mellem forsynings- og besparelsessiden. Hvis elsparevirksomheder som f.eks. Grundfos og Danfoss indsender en klage over ordningen til EU's konkurrencemyndigheder, er det ikke usandsynligt, at de vil kunne vinde sagen,' skriver forskerne.

Et af argumenterne for at sløjfe PSO-ordningen har netop været, at EU har kendt den ulovlig i den form, som Danmark har benyttet. En række fortalere for ordningen har dog argumenteret med, at PSO-støtten sagtens kunne bevares med få og mindre justeringer, som blandt andet ville åbne for dansk støtte til grøn strøm produceret i udlandet.

De to Aalborg-forskere er stærkt kritiske over for, at et politisk flertal nu har fjernet princippet om, at forbrugerne direkte betaler omkostningerne ved den grønne omstilling. De mener heller ikke, at det vil gavne omlægningen af energiforbruget fra andre kilder til strøm væsentligt.

Afgiftssystement skal reformeres

'Et ofte anvendt 'grønt' argument for omlægning af PSO til finansloven har været, at det ville fremme (vind)el til opvarmning og transport. Imidlertid er den største hindring for denne integration den meget høje elafgift, som får lov at leve videre. De store elforbrugere i industrien er i forvejen fritaget for denne elafgift, mens den fortsat er pålagt eksempelvis varmepumper i fjernvarmesektoren. Ville man fremme integration af vindenergi på tværs af energisektorer, hvilket er en god ide, burde man således i stedet reformere afgiftssystemet og ikke subsidiere produktionsomkostningerne,' skriver de.

Læs hele kronikken på dette link.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor kommer det først nu, hvor PSO ordningen bliver lagt på finansloven, til dels grundet tvivlsomme argumenter om at opkrævningen var EU stridig. Det er som forfatteren siger, udbetalingen der er problematisk.

  • 5
  • 0

De to Aalborg-forskere er stærkt kritiske over for, at et politisk flertal nu har fjernet princippet om, at forbrugerne direkte betaler omkostningerne ved den grønne omstilling

Jeg er som forbruger da aldrig blevet spurgt om jeg syntes det var en god ide, at jeg skulle betale fantasi priser for min strøm, fordi folketinget ville give statsstøtte til en vindmølle fabrik, så strømmen på papiret blev grøn.Alt imens Danmarks udledning af CO2 forsvinder sammenlignet med resten af verden.

  • 5
  • 10
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten