Forskere: Giv os lov til at mutere dødsensfarlig influenza-virus

22 topforskere foreslår nu, at der bliver gennemført et omfattende forskningsprogram med genetisk modificerede varianter af H7N9-influenza. Det skal sikre indsigt i, hvordan denne virus eventuelt kan mutere i naturen til en form, der kan smitte direkte fra menneske til menneske.

Der er registreret 134 tilfælde af H7N9 hos mennesker. 34 er døde af smitten. De har alle fået sygdommen via kontakt med kyllinger eller andre fugle. Udbruddet er nu under kontrol.

Kinesiske forskere advarede dog i juli om, at H7N9 udgør en alvorlig risiko, og at det er umuligt at beskytte sig mod denne influenzavariant med standardvacciner.

Læs også: Kinesiske forskere: H7N9 er en alvorlig risiko for mennesker

Forskernes forslag er dog kontroversielt. Det har allerede fået de amerikanske sundhedsmyndigheder (Department of Health and Human Services) til at indføre nye regler for H7N9-eksperimenter, og det videnskabelige tidsskrift Nature til i en leder til at advare forskere mod at oversælge betydningen af denne forskning i forhold til den risiko, som forskningen udgør.

Slipper en af de genetisk modificerede varianter af H7N9 ud fra laboratorierne, er risikoen for en ukontrollabel pandemi øget betragteligt.

Gamle kendinge står i spidsen

I spidsen for forskergruppen står Ron Fouchier fra Erasmus Medical Center i Rotterdam og Yoshihiro Kawaoko fra University of Wisconsin-Madison i USA. De har tidligere har udført lignende kontroversiel forskning med en anden influenzavariant, H5N1.

Faren for, at forskningsresultaterne kunne komme i de forkerte hænder, førte i første omgang til et forbud mod offentliggørelse af forskningen. Forbuddet blev senere ophævet.

Læs også: Amerikanske eksperter frigiver 'farlig' forskning om fugleinfluenza

Debatindlæg i både Nature og Science

Som noget helt exceptionelt offentliggøres forskernes forslag om forskning i H7N9 i enslydende debatindlæg i de konkurrerende videnskabelige tidsskrifter Nature og Science henholdsvis torsdag og fredag i denne uge.

Debatindlægget fokuserer på en lang række forskellige ’gain-of-function-eksperimenter’ med H7N9, som ifølge forskerne er nødvendige for bedre at kunne vurdere truslen fra H7N9 og give viden om, hvordan den kan imødekommes.

I et andet debatindlæg redegør de amerikanske myndigheder for, at de indfører en ekstra overvågning af forskningsprogrammer inden for H7N9, som får støtte fra Department of Health and Human Services.

Reglerne er sammenlignelige med de regler, der blev indført omkring H5N1 i 2012.

Kortsigtet risiko kontra langsigtet gevinst

Regler alene gør det dog ikke, mener Nature, der opfordrer forskerne til at optræde med påpasselighed.

Nature erkender, at der er åbenlyse langsigtede gevinster ved den form for forskning, som Fouchier og Kawaoko foreslår, men mener til gengæld også, at de kortsigtede gevinster f.eks. ved en eventuel nærtforestående pandemi er til at overse – ikke mindst set i lyset af den risiko, som forskningen også indebærer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Science har en gennemgang af forskellige reaktioner på dette ønske om at gøre virus farlig. http://news.sciencemag.org/2013/08/roundup... Der er stor, rigtig stor skepsis blandt en del forskere og det gennemgående er risikoen for at en muteret virus slipper ud "If this type of work proliferates, eventually there is going to be a lab accident,” he says. “It becomes a matter of statistics"

Og fordelene er uklare. “The benefits are sketchy and uncertain for doing this kind of research, while the risk of creating a highly virulent, highly transmissible strain of flu are significant;"

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten