Forskere fremviser de første samtidige 3D-scanninger af hele kroppen

De to forskere, der står bag EXPLORER Simon Cherry (tv.) og Ramsey Badawi (th.) ved siden af en model af scanneren. Illustration: Lisa Howard/UC Davis

Forskere fra UC Davis i USA har netop udgivet verdens første 3D-billeder af hele menneskekroppen produceret samtidigt i en billeddiagnostisk scanner.

Det skriver UC Davis i en pressemeddelelse.

Scanneren kaldes Explorerog er en kombineret PET/CT-scanner, hvor man altså både benytter normal røntgenstråling og et indsprøjtet radioaktivt sporstof, som opfanges af et gammakamera.

Læs også: Kombineret MR-scanner og strålekanon bliver paradigmeskift for kræftbehandlingen

Ifølge universitetet opfanger scanneren stråling langt mere effektivt end andre scannere, hvilket gør at den kan producere billeder af hele kroppen på ned til et sekund.

EXPLORER 3D-billede viser hele kroppens glukoseomsætning

Scanneren blev udviklet af de to forskere fra UC Davis, Simon Cherry og Ramsey Badawi, i samarbejde med den kinesiske virksomhed 'United Imaging Healthcare', som har bygget og skal sælge enheden.

Idéen til scanneren opstod allerede for 13 år siden, og projektet gik for alvor i gang i 2011.

Læs også: Dansk gennembrud: 3D-hjertescanner kan spotte enkelte celler

Scanneren giver ifølge den ene af ophavsmændene til idéen Simon Cherry nye muligheder for både forskning og behandling, fordi den kan producere diagnostiske PET-scanninger i højere kvalitet end nogensinde før.

Video viser radioaktivt mærket sukker bevæge sig gennem kroppen

Derudover kan den ifølge UC Davis producere billederne op til 40 gange hurtigere end nuværende maskiner. I tilfælde, hvor hastigheden og kvaliteten ikke er lige så vigtig, kan strålingsdosen sænkes op til 40 gange, hvilket blandt andet giver mulighed for at udføre flere gentagne scanninger af samme person end i dag.

Samlet set vil den gøre det muligt at overvåge, hvad der sker i alle kroppens organer og alt væv på samme tid, hvilket kan finde anvendelse i forbindelse med kræft, betændelsestilstande, infektioner og en lang række andre sygdomme.

Planen er, at scanneren skal installeres i det såkaldte Explorer Imaging Center i den amerikanske by Sacramento, hvor de første forskningsprojekter og patientscanninger kan begynde tidligst juni 2019.

Læs også: VIDEO: Håndholdt, dansk ultralydsscanner risikerer baghjul af konkurrenterne