Forskere: Fortællingen om Fimbulvinteren holder stik
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere: Fortællingen om Fimbulvinteren holder stik

I den nordiske mytologi varer Fimbulvinteren tre år og fører frem til Ragnarok - Jordens undergang. Fra år 536 og i årene frem kan en klimakatastrofe have sat gang i Illustration: Simon Wa/Wikimedia Commons

Det er ikke kun i den populære tv-serie Game of Thrones, at årstidernes længde varierer. Ifølge den nordiske mytologi varer Fimbulvinteren tre år, og varsler begyndelsen på Ragnarok – Jordens undergang, hvor alt liv dør.

Men mytologien har formentlig rod i virkeligheden.

De seneste år har forskere i Norge og Sverige nemlig fundet stadig flere spor, der tyder på, at der indtraf en klimakatastrofe for 1500 år siden, som kan have ramt Norge og Sverige ekstra hårdt, skriver forskning.no.

Tilmed er regionen måske efterfølgende blevet ramt af pest, som har forværret katastrofen.

Teori fra 1910 fik hjælp af Nasa

Helt tilbage i 1910 fortalte den svenske geograf Rutger Sernander, at hans fund viste, at Fimbulvinteren havde fundet sted, men ingen støttede dengang teorien.

Læs også: Vinteren kommer i Game of Thrones ... Kan klimamodel sige hvornår?

I 1983 fik hans teori dog næring, da Nasa offentliggjorde en oversigt over fortidens vulkanudbrud, især baseret på iskerner fra Indlandsisen i Grønland.

Det fik Bo Gräslund, der i dag er pensioneret professor i arkæologi ved Uppsala Universitet, til at foreslå, at Fimbulvinteren var en klimakatastrofe i 500-tallet, og at det havde halveret befolkningen i Sverige.

I 2007 publicerede han artiklen ’Fimbulvintern, Ragnarök och klimatkrisen år 536–537 e. Kr.’ Det blev vendepunktet, som fik forskere til for alvor at tro på Fimbulvinteren og lede mere specifikt efter spor fra 500-tallet.

Arkæologiske fund

I Norge støtter f.eks. pollenspor fra mosejord og årringe i tømmer fundet i blandt andet gravhøje teorien om klimakatastrofe. Og arkæologiske fund viser, at folk pludselig er flyttet væk fra områder.

Læs også: Geoengineering kan skabe orkaner eller tørke på modsatte halvkugle

I Danmark har arkæologen Morten Axboe fundet ud af, at der blev ofret meget guld til guderne i tiden efter klimakatastrofen – formentlig i forsøget på at få guderne for at give dem Solen tilbage.

Forskere mener, at der både har været et vulkanudbrud i år 536 på den nordlige halvkugle og et omkring Ækvator i år 540. Begge har sendt enorme mængder af aerosoler højt op i atmosfæren. Det har givet en drastisk, langvarig nedkøling. Ligesom sollyset ikke har kunnet trænge så godt igennem askelaget, så plantevæksten også er blevet kraftigt svækket. Det har ført til hungersnød.

»I dag ved vi, at det antageligt er tale om den mest alvorlige nedkøling, Jorden har oplevet i mere end 2000 år,« siger historiker og klimaforsker ved ved Stockholms Universitet Fredrik Charpentier Ljungqvist til forskning.no.

Historiske kilder fra omkring år 536 taler også om formørket himmel, solmørkelse, meget nedbør, sommersne og -frost samt hungersnød.

Pesten kom måske oveni

Oveni blev befolkningen måske også ramt af pest, der i år 541 nåede Europa. I 2013 fastslog tyske forskere, at de havde fundet pest hos tre mennesker.

Læs også: Forurening fra skibe skaber tordenvejr over travle sejlruter

Og derfor er det sandsynligt, siger forskere til forskning.no, at pesten også nåede Skandinavien.

Arkæologiske fund i Norge viser, at livet først begyndte at vende tilbage til ’det normale’ igen omkring år 650.

Det kunne være interessant at få viden frem om hvordan temperaturerne fra de grønlandske iskerner er fra den periode.

  • 7
  • 0

Ilopango i El Salvador, https://youtu.be/SE6GX-pfg3c
Den anden kunne være Rabaul i Indonesien.

Tag selv et lille kig her:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_kn...

Og fimbulvinter på 3år er jo nærmest en appetarif ved siden af de bæster som også er på den liste. Den hyperoptimering af økonomien vi har idag ville blive lagt fladt ned en ækvatorial 7´er. Fødevarer og solcelle ville ryge, massiv kulde ville gøre logistik træls, både lokalt og globalt, flugt fra kulde, flugt fra hungersnød.. det er en opskrift på krig. Der har ikke været en ækvatorial 7`er i 200år, og den sidste faldt sammen med den sidste større hungersnød. Agung på Bali kunne egentligt godt være en fyrig kandidat til 2018. Den har lige rømmet sig, den har størrelse, placering og historik.

  • 11
  • 0