Forskere forbedrer wifi-signal med sølvpapirshat
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere forbedrer wifi-signal med sølvpapirshat

Illustration: casezy / Bigstock

Hvis dit wifi fordeler sig helt forkert i hjemmet, er der måske håb endnu. Forskere har ved hjælp af en 3D-printer, en rulle sølvpapir og en nyudviklet algoritme fremstillet reflektorer, der er tilpasset det enkelte hjem.

Med disse 'sølvpapirshatte' i hånden – eller på routeren – er tanken, at wifi-signalet ikke længere skal række ud på vejen og ind til naboerne, men i stedet kan koncentreres om at dække hele hjemmet. Det skriver forskerne bag den nye undersøgelse, der er lavet på Dartmouth College i New Hampshire, i en pressemeddelelse.

Illustration: Xia Zhou, Dartmouth College

Tilpasset det enkelte hjem

Med forskernes metode bliver diverse gør det selv-reflektorers tvivlsomme effekt afløst af 3D-printede reflektorer, hvor effekten på forhånd er beregnet af en algoritme, der er lavet til formålet. På den måde kan reflektorerne formes efter forholdene i det enkelte hjem og i det enkelte trådløse adgangspunkt.

Læs også: Nu kan droner se ind i en bygning ved hjælp af wifi

Det skal ifølge forskerne både løse de dækningsproblemer, der kan forårsages af moderne byggematerialer, og de sikkerhedsproblemer, der kan følge med, når naboer og forbipasserende kan modtage wifi fra et kontor eller en bolig.

»Gennem denne enkeltstående løsning adresserer vi flere udfordringer, der plager wifi-brugere. Vi styrker ikke blot signalet, men gør det også mere sikkert,« konkluderer Xia Zhou, lektor i computervidenskab på Dartmouth College, ifølge pressemeddelelsen.

Blander sig ikke med naboens

Derudover fremhæver forskerne, at løsningen mindsker problemer med interferens med eksempelvis naboens wifi, idet signalet i højere grad kan holdes inden for – eller i umiddelbar nærhed af – hjemmet.

Læs også: Infrarødt internet på vej med svimlende hastigheder

Forskernes resultater viser, at reflektoren kan øge signalstyrken med op til 6 dB, hvor der er behov for signalet, og mindske det med op til 10 dB, hvor der ikke er behov for det.

De understreger samtidig, at løsningen ikke er anderledes end at afskærme sin router med en metalkop eller lignende, bortset fra at de beregner formen på reflektoren i stedet for at prøve sig frem.

Det foregår ved hjælp af detaljeret information om indretningen af bygningen, adgangspunkternes placering og det ønskede dækningsområde. På baggrund af den information kan forskerne på 23 minutter beregne den optimale form, som derefter kan 3D-printes i plast og dækkes med alufolie.

Se forskernes egen præsentation af konceptet i videoen herunder eller på forskernes hjemmeside.

Meget interessant.

Vores (TICRAs) POS-software løser et tilsvarende problem for at bestemme formen af såkaldt shaped (formede) reflektorantenner, som benyttes på telekommunikations-satellitter. Disse antenner formes til at levere signal til de lande eller regioner på jorden, som satellitten skal betjene, mens den på tilsvarende vis undertrykker signaler til andre dele af jorden. Dermed minimerer man interferens med andre signaler, ligesom at spild af elektromagnetisk energi mindskes.

  • 2
  • 0

Hvis man begynder at ændre på output fra routeren ved at ændre antennen, kommer man nemt til at overskride grænseværdierne i EN 300 328, men pyt, hvem gidet at tage sig af det? Meget dygtige "forskere" må jeg sige.

  • 2
  • 3

Rigtig smart, jeg kunne dog også godt tænke mig at byggematerialer i endnu højere grad holdt signaler UDE.

Jeg bor i et åbent solidt dobbeltmuret hus med energiruder og relativt langt til naboerne. Alligevel modtager jeg signaler fra omkring 30 andre netværk. Et "problem" der kun er blevet værre efter at de fleste routere nu opretter både et 2.4 og 5 GHz net.

Og i lejligheder i storbyer er det jo helt absurd hvor meget man modtager, der burde der vel også være sølvpapir mellem etagerne...

Og ja, det vil blokere yderligere for mobilsignaler, men det kører jo snart over wi-fi calling alligevel.

  • 2
  • 2