Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Forskere forbedrer wifi-signal med sølvpapirshat

Illustration: casezy / Bigstock

Hvis dit wifi fordeler sig helt forkert i hjemmet, er der måske håb endnu. Forskere har ved hjælp af en 3D-printer, en rulle sølvpapir og en nyudviklet algoritme fremstillet reflektorer, der er tilpasset det enkelte hjem.

Med disse 'sølvpapirshatte' i hånden – eller på routeren – er tanken, at wifi-signalet ikke længere skal række ud på vejen og ind til naboerne, men i stedet kan koncentreres om at dække hele hjemmet. Det skriver forskerne bag den nye undersøgelse, der er lavet på Dartmouth College i New Hampshire, i en pressemeddelelse.

Illustration: Xia Zhou, Dartmouth College

Tilpasset det enkelte hjem

Med forskernes metode bliver diverse gør det selv-reflektorers tvivlsomme effekt afløst af 3D-printede reflektorer, hvor effekten på forhånd er beregnet af en algoritme, der er lavet til formålet. På den måde kan reflektorerne formes efter forholdene i det enkelte hjem og i det enkelte trådløse adgangspunkt.

Læs også: Nu kan droner se ind i en bygning ved hjælp af wifi

Det skal ifølge forskerne både løse de dækningsproblemer, der kan forårsages af moderne byggematerialer, og de sikkerhedsproblemer, der kan følge med, når naboer og forbipasserende kan modtage wifi fra et kontor eller en bolig.

»Gennem denne enkeltstående løsning adresserer vi flere udfordringer, der plager wifi-brugere. Vi styrker ikke blot signalet, men gør det også mere sikkert,« konkluderer Xia Zhou, lektor i computervidenskab på Dartmouth College, ifølge pressemeddelelsen.

Blander sig ikke med naboens

Derudover fremhæver forskerne, at løsningen mindsker problemer med interferens med eksempelvis naboens wifi, idet signalet i højere grad kan holdes inden for – eller i umiddelbar nærhed af – hjemmet.

Læs også: Infrarødt internet på vej med svimlende hastigheder

Forskernes resultater viser, at reflektoren kan øge signalstyrken med op til 6 dB, hvor der er behov for signalet, og mindske det med op til 10 dB, hvor der ikke er behov for det.

De understreger samtidig, at løsningen ikke er anderledes end at afskærme sin router med en metalkop eller lignende, bortset fra at de beregner formen på reflektoren i stedet for at prøve sig frem.

Det foregår ved hjælp af detaljeret information om indretningen af bygningen, adgangspunkternes placering og det ønskede dækningsområde. På baggrund af den information kan forskerne på 23 minutter beregne den optimale form, som derefter kan 3D-printes i plast og dækkes med alufolie.

Se forskernes egen præsentation af konceptet i videoen herunder eller på forskernes hjemmeside.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Meget interessant.

Vores (TICRAs) POS-software løser et tilsvarende problem for at bestemme formen af såkaldt shaped (formede) reflektorantenner, som benyttes på telekommunikations-satellitter. Disse antenner formes til at levere signal til de lande eller regioner på jorden, som satellitten skal betjene, mens den på tilsvarende vis undertrykker signaler til andre dele af jorden. Dermed minimerer man interferens med andre signaler, ligesom at spild af elektromagnetisk energi mindskes.

  • 2
  • 0

Hvis man begynder at ændre på output fra routeren ved at ændre antennen, kommer man nemt til at overskride grænseværdierne i EN 300 328, men pyt, hvem gidet at tage sig af det? Meget dygtige "forskere" må jeg sige.

  • 2
  • 3

Rigtig smart, jeg kunne dog også godt tænke mig at byggematerialer i endnu højere grad holdt signaler UDE.

Jeg bor i et åbent solidt dobbeltmuret hus med energiruder og relativt langt til naboerne. Alligevel modtager jeg signaler fra omkring 30 andre netværk. Et "problem" der kun er blevet værre efter at de fleste routere nu opretter både et 2.4 og 5 GHz net.

Og i lejligheder i storbyer er det jo helt absurd hvor meget man modtager, der burde der vel også være sølvpapir mellem etagerne...

Og ja, det vil blokere yderligere for mobilsignaler, men det kører jo snart over wi-fi calling alligevel.

  • 2
  • 2

I gamle dage brugte man alu folie i nogle dampspærre, det virker ganske effektivt til at holde signaler inde eller ude.

Ideen med a lave en reflektor er blevet gjort i mange år, det eneste rigtigt nye er 3d print til at styre udstrålingen. Kan tydeligt huske at man kunne bygge wifi kanoner med Pringles Chips dåser eller konserves dåser, der rækkede rimeligt langt i en retning.

Det bliver dog nok svære at gøre nu til dags, fordi de nuværende trådløse router/accespoint har 2-10 antenner, som skal reflekteres i de ønskede retninger.

  • 2
  • 0

Man skal vel også huske at wifi-signalerne er to-vejs, så hvis signalet fra den bærbare eller mobilen ikke når hen til routeren, så er det vel lidt ligegyldigt om signalet den anden vej har 5 "streger" eller er der måske også en 3D-printet sølv-kop til mobilen på vej?

  • 1
  • 4

Hverken hjemmesiden eller de to publikationer snakker om hidden-node problemer. Hvis din klient kan "høre" både din og din nabos WiFi kan du ende med at dig og din nabo sender samtidigt på samme kanal og derved ødelægger signalet for den laptop/smartphone/IoT-ting/... der skal modtage signalet.

Helt klart interessant at de kan forbedre signaler hvis alle bruger denne løsning, men der mangler en del data på hvad der sker hvis din lejlighed ikke er pakket ind i sølvpapir..

  • 0
  • 1

Løsningen forbedrer signalet for dig. Chancen er at det modsatte sker for naboen....

Men jeg tror ikke nødvendigvis det hjælper dig hvis naboens AP ikke er pakket ind, eller er placeret så din klient ikke kan se det.

Om du laver en sølvpapirshat til dit AP, ændre ikke på hvad der sker når dit AP og din nabos sender samtidigt (om noget bliver det bare et større problem da de ikke kan lave noget koordination). Hvis din klient kan se begge AP'er kan du ende med en kollision.

Hvis AP'erne var så langt fra hinanden at de ikke kunne høre hinanden (men begge kunne høre din klient) ville det også være et problem. I stedet tager de nu bare AP'er som før kunne blive enige om at dele spektrum, og sørger for at de ikke ved at de taler i munden på hinanden.

Hvis alt udstyr involveret laver ordenlig CTS/RTS burde det ikke være et stort problem, men selv da arbejder deres løsning imod at gøre det lettere at dele spektrum.

  • 0
  • 1

Baldur, de virker skam begge veje, for reflektoren får jo også routerern til at lytte bedre i antenneretningen. Bruger for øjeblikket pringlesudgaven til at få nogenlunde forbindelse mellem hus og værksted i baghaven... .

  • 0
  • 0

Her er vi et teknisk forum, så her kan vi godt tale om lidt nørdede løsninger. Almindelige brugere forventer at alting virker så snart der er sat strøm til. Det gør det lidt sværere. Det første problem er 2,5 GHz båndet. Det var oprindeligt lavet til nogle meget smallere kanaler. De kunne bare ikke give den båndbredde folk forventer i dag. Der er i dag, selv om der er mange kanaler, i praksis kun plads til tre 'parallelle' WiFi systemer, ellers vil de forstyrre hinanden. Samtidigt begynder folk, der har problemer med deres WiFi at indkøbe repeatere, hvorefter der er endnu flere enheder der 'taler i munden på hinanden'. To (flere) Access Points kan godt dele den samme samme frekvens, men så får de hver kun ca. 25% - 40 % af båndbredden. Der kommer et overhead med at dele frekvensen. Med 5 GHz frekvenserne reduceres dette problem da der er plads til væsentligt flere samtidige kanaler. Der er dog en reduceret rækkevidde ved 5 GHz. Samtidigt vil de fleste stadigvæk have brug for 2,5 GHZ til ældre udstyr. Derved får vi stadigvæk trængsel på 2,5 GHz båndet. Brugerne vil 'både blæse og have mel i munden'. De vil ikke forstyrres af naboens WiFi. Det taler for skærmning af den enkelte bolig. Samtidigt vil de gerne have fuld båndbredde fra mobilnettet til den mobil de sidder med i hånden inde i stuen. Det taler for ikke at skærme boligen. Reflektorer er et kendt princip for at få mere af signalet der hen hvor man ønsker det. En anden løsning kunne være ikke at nøjes med det access point der er indbygget i den router man har fået fra teleselskabet. I stedet for kan man selv sætte et access point op der hvor man har brug for forbindelsen og forbinde det med en kablet forbindelse til routeren. Har selv sat et semi-prof. access point op i loftet ca. midt i huset. Det giver en fin dækning, også på terassen. Når man taler om skærming skal man huske at vinduer med isolerglas også skærmer, da de har en metalbelægning.

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten