Forskere finder PFAS i pesticider spredt på dyrkede marker

Plus18. oktober 2022 kl. 11:135
Forskere finder PFAS i pesticider spredt på dyrkede marker
PFAS nedbrydes stort set ikke i naturen og har derfor også fået tilnavnet evighedskemikalier. I stedet ophober de sig i jord og vandmiljø, i planter og dyr - gennem fødekæden for til sidst at ophobe sig i mennesker. Illustration: Wikimedia.
Syv ud af ti insektbekæmpende midler indeholder de miljøgiftige PFAS, viser et studie, der er første af sin slags.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når der sprøjtes med pesticider på marker, så risikerer planterne at blive forurenet med de stort set unedbrydelige PFAS-industrikemikalier.

Herfra kan de ophobe sig i mennesker gennem fødekæden og øge risikoen for skader på immunsystemet, kræft og en række andre sygdomme.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
19. oktober 2022 kl. 09:00

Tja ...

PFAS i pesticider er et mysterium

Den danske/europæiske specialregulering af pesticider fokuserer i al væsentlighed på aktivstofferne og deres nedbrydningsprodukter. Hjælpestofferne, som det hedder hos fabrikanterne, har bare været omfattet af almindelige regler. Det har i mange år givet nærmest frit valg på alle hylder.

Pesticider er meget ofte upolære stoffer, som er nærmest uopløselige i vand. Men når de skal anvendes skal de sprøjtes ud i en vandig form. Det kræver brug af overfladeaktive stoffer - ofte sæbelignende stoffer. Men PFAS har også været anvendt til dette formål. Desuden har jeg set det anvendt som coating på emballage, så aktivstofferne ikke blev absorberet af emballagen.

... og det er jo ikke meget mere end en halv snes år siden PFAS kunne anvendes i brandskum og fødevareemballage ...

3
19. oktober 2022 kl. 08:53

Det er åbenbart glemt eller overset, at massere af godkendte pesticider også er PFAS-stoffer ifølge definitionen: "Per-and polyfluoroalkyl substances (PFASs), also referred to as highly fluorinated substances, are by definition chemicals that contain one or more of the perfluoroalkyl moiety, -CnF2n+1 (OECD, 2013, Buck et al., 2011)." (https://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:1296387/FULLTEXT01.pdf), bl.a. det godkendte pesticid fluazinam, som nedbrydes til TFA, hvilket findes i næsten 89% af alle GRUMO-boringer (https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/vandforsyninger-skal-forholde-sig-til-nyt-stof-efter-fund-i-overvagningsboringer?publisherId=5704931&releaseId=13610091)!

1
18. oktober 2022 kl. 12:42

Hvad er det for en mekanismer ( hvem svigter / forhindre fornuftige godkendelses procedure således at PFAS og andre nye kemikalier / pesticider bliver godkendes i EU.

Det tavse forår i 60'ne = gift slog millionerne af fugle ihjel. I profittens tegn bliver vi mennesker måske den næste art der bliver tavse / til zombier ?