Forskere finder nyt materiale, der ikke udvider sig ved opvarmning

16. juni 2021 kl. 11:533
Forskere finder nyt materiale, der ikke udvider sig ved opvarmning
Illustration: kasto, BigStock.
Materialet vil være nyttigt til rumfart med lave temperaturer i rummet og ekstrem varme ved lift-off.
Artiklen er ældre end 30 dage

Australske forskere har opdaget et materiale, der har den samme volumen ved temperaturer mellem -269 og 1126 °C. Det er dermed et af de mest termisk stabile materialer, der nogensinde er opdaget.

Det skriver New Atlas.

Materialet er blevet døbt orthorhombic Sc1.5Al0.5W3O12 og består som navnet antyder af en kombination af grundstofferne scandium, aluminium, wolfram og oxygen.

»Vi gennemførte eksperimenter med disse materialer i forbindelse med vores batteri-baserede forskning. Tilfældigvis stødte vi på den særlige egenskab ved denne kombination,« siger lektor Neeraj Sharma, som er en del af forskerholdet fra New South Wales universitet, der opdagede materialet.

Et nyttigt værktøj

Den særlige egenskab ved materialet kan være et nyttigt værktøj i miljøer med ekstremt varierende temperaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

New Atlas peger selv på, at materialet blandt andet vil kunne bruges i forbindelse med rumfart. De forskellige komponenter i rumfartøjer udsættes både for ekstrem kulde i rummet og ekstrem varme når fartøjet letter og lander.

Et andet eksempel er medicinske implantater. Her er temperaturforskellen langt mindre, men til gengæld kan selv en lille udvidelse af materialet have fatale konsekvenser.

Uanset hvordan materialet ender med at blive brugt, regner forskerne med, at det bliver forholdsvis nemt at skalere en produktion op. Både aluminium, wolfram og oxygen er let tilgængelige og binder sig relativt nemt til hinanden.

»Scandium er dog sjældnere og dyrere, men vi eksperimenterer med andre grundstoffer, der måske kan bruges som erstatning, uden at stabiliteten går tabt,« siger lektor Neeraj Sharma og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ved stadig ikke, hvordan de forskellige dele af kombinationen reagerer på forskellige temperaturer. Det er det næste store spørgsmål.«

Forskernes opdagelse er præsenteret i en forskningsartikel i tidsskriftet Chemistry of Materials.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
17. juni 2021 kl. 20:52

Ny legering...perfekt?

Til hvad? Er det et metal, keramiskt, transparent?

De hverken viser materialet eller beskriver dets fysiske egenskaber, bortset fra kemien og varmeudviddelses koeficienten.

2
16. juni 2021 kl. 18:01

Legeringer har ofte interessante egenskaber. Legeringen konstantan (ca. 55% Cu og 45% Ni evt. 1% Mn) har været kend siden 1887 og er karakteriseret ved at elektrisk resistans og udvidelses koefficient kun er ganske lidt afhængig temperaturen. Et andet eksempel er legeringen manganin (86% Cu, 12% Mn og 2% Ni) med tilsvarende egenskaber.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

1
16. juni 2021 kl. 12:21

Et andet eksempel er medicinske implantater. Her er temperaturforskellen langt mindre, men til gengæld kan selv en lille udvidelse af materialet have fatale konsekvenser.

Hvor kunne det f.eks. være?