Forskere finder mykotoksiner i indendørsluft

Ved brug af mere følsomme analysemetoder har forskere fra Lunds Universitet bevist, at giftige mykotoksiner fra skimmelsvampe let kan komme ud i indåndingsluften - og dermed ned i beboernes lunger. Det fortæller docent Lennart Larsson fra Lunds Universitet til avisen Sydsvenskan

»Vi kunne vise, at mykotoksinerne frisættes til luften fra skimmelangrebene. Ikke mindst når svampen tørrer, frigøres partikler, der er mindre end svampesporerne, til indåndingsluften,« fortæller Lennart Larsson.

Gift i 42 procent af angrebne huse

Gruppen brugte tandem-massespektronometri til at teste prøver af byggematerialer og støv fra huse, der var ramt af skimmelsvamp eller havde haft vandskader. Resultaterne viste, at der for det første var mykotoksiner i 72 procent af prøverne fra huse med synlig skimmel, og i støvet fra de samme bygninger var der gifte i 42 procent af prøverne.

Partiklerne er farligere end svampesporerne, fordi de lettere kommer ned i beboernes lunger. Men selv om mykotoksiner hører til nogle af de mest aggressive gifte, der findes i naturen fordi de blandt andet påvirker vævsopbygningen i vores celler, giver betændelse og kan være kræftfremkaldende, medfører de svenske resultater ikke nogen skimmelalarm. Den mængde af mykotoksiner, beboerne i huse angrebet af skimmelsvamp udsættes for, er nemlig meget mindre, end den mængde den typiske dansker indtager gennem sin føde.

Skubber skimmelkritikere tilbage

De svenske resultater er interessante, fordi de udrydder et af argumenterne for ikke at tage skimmelsvamp alvorligt, siger lektor Kristian Fog Nielsen fra Biocentrum-DTU der fik sin ph.d. ved at dokumentere at skimmelsvamp på byggematerialer og i bygninger producerer mykotoksiner.

»Svenskernes resultater skubber pessimisterne lidt tilbage. Da vi lavede vores undersøgelser var der en del, der sagde, at det ikke gjorde noget, at skimmelsvampene producerer mykotoksiner, så længe de ikke kommer ud i luften. Men nu har svenskerne bevist, at når der er skimmelsvampe, så kommer der mykotoksiner. Og de toksiner kommer ud i støvet og dermed ud i den luft, som folk indånder.«

Mangler afgørende bevis

Over de seneste otte år har danske og amerikanske forskere vist, at eksponeringen for skimmelsvamp er op til flere hundrede gange større end man regnede med tidligere. Tidligere opgjorde men eksponeringen for skimmelsvamp ved at tælle svampesporer men i dag tæller man også mikropartikler fra svampene med. Alligevel har forskerne stadigt ikke kunne bevise, at der en præcis sammenhæng mellem forekomsten og mængden af skimmelsvamp og beboernes sygdomme, andet end for allergikere. Beviserne - som de foreligger i dag - er indirekte: Eksempelvis har folk med symptomer på at være udsat for skimmelsvamp fået det bedre, når man enten renoverede den bygning, de opholdt sig i eller de holdt op med at komme der. Men man har ikke kunnet adskille skimmeleffekten fra andre effekter, der også kunne være årsagen. Og i den forbindelse hjælper de svenske resultater kun lidt på vej, mener Kristian Fog Nielsen.

»Det er ikke nok at påvise, at der er mykotoksiner. Vi ved stadig ikke nok om, hvordan de virker i cellerne og ikke mindst hele organismen, eller hvor store mængder, der skal til, for at gøre folk syge. Hvis vi vidste det, så kunne vi fastlægge en grænse, der sagde: Nu skal vi renovere. Det ville være utroligt nyttigt. Men det kan disse undersøgelser ikke i sig selv hjælpe med.«

Denne artikel var baseret på en artikel fra avisen, Sydsvenskan. Efter vi offentliggjorde artiklen, er vi blevet gjort opmærksomme på en række fejl i den oprindelige svenske artikel. Blandt andet var det ikke den svenske forskergruppe men en amerikansk, der fandt ud af at eksponeringen for skimmelsvamp er flere hundrede gange højere, end man tidligere havde regnet med.

Dokumentation

Sundhedsstyrelsen om skimmelsvamp
Artikel i Sydsvenskan
Abstrakt af forskernes artikel
SBi tema om skimmelsvamp

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Frem til August bor jeg i et gammelt hus, hvor der 2 steder har været en lille smule sort skimmel. Det ene sted er i bryggerset, hvor der oftest hænger tøj til tørre, og det andet sted er i en gang, hvor vi ikke har varme på. Herude er der en gulvlem ned til en lille vandskadet kælder. (jeg har en hævert som jeg jævnligt bruger til at tømme kælderen med).

Er der nogen som ved hvad man skal gøre (indtil videre har jeg fjernet pletterne med klorvand)

Bjarke

 • 0
 • 0

Ovennævnte artikel er kærkommen hos mange, som på egen krop har oplevet forgiftninger og ødelagt helbred/invaliditet, kræfttilfælde og dødsfald også i Danmark. Desværre er der gået økonomi/politik i skimmelsvampe problematikken i Danmark - kynisk og beregnende - til skade for borgerne, som desværre ikke ved nok om skimmelsvamp før skaden er sket, nogle bliver i uvidenheden og i kløerne på det kyniske magtfulde system. Der er kun ganske få læger i dette land, som ærligt har interesse i, at forholde sig til skimmelsvamp som værende årsag til deres patienters sygdom, når de fortæller om skimmelsvamperederne de bebor og er blevet syge af at opholde sig i. Skoler og institutioner o.s.v. har samme problem, kommunernes tilsyn og ansvar misrøgtes groft, balancen/overskudet i kassebeholdningen vægter mest. Det er det rene vanvid, at tale om sygdomsforebyggelse og sundhed, som man dagligt bliver begavet med fra offentlig/politiker side, samtidig med, at de samme accepterer/vælger, at fastholde borgerne/børnene i sundhedsskadelige boliger/skoler m.v.. Der er stor viden om skimmelsvampe og sygdom, som kan findes ved at søge på Google, en masse forskning fra udlandet kan findes. Jeg kan henvise til nogle hjemmesider, omhandlende personer der har været igennem "systemets" tortur, bare fordi, de var så uheldige, at bebo en skimmelsvampe/kemikalie befængt bolig. Der er flere links på hjemmesiderne der er brugbare. www.skimmelsvamp.info - www.lisssivertsen.dk www.mcs-danmark.dk www.skimmelsvamp.com www.skimmelramt.dk sidste er ny oprettet forening for skimmelramte. Statens Byggeforskningsinstitut har udgivet anvisningerne 204 og 205, som er udgivet udfra det store skimmelsvampeforskningsprojekt der afsluttede ca. 2001.

Liss Sivertsen

 • 0
 • 0

Tag det roligt - skimmelsvampene er økologiske - dët er Rodalon ikke :-)

Vi har netop i dette forum gentagne gange kategorisk fået slået fast, at økologisk er sundere end det, der er dyrket med kemisk hjælp.

Mvh Peder

 • 0
 • 0

Peder, det går efterhånden op for mig at du lever i et sort/hvidt univers.

/TH

Til dig og John Johansen:

Det er også efter mange års erfaring gået op for mig, at folk med stive fasttømrede holdninger ikke har humor - kun sarkasme.

Det var først mine kommunistiske venner, der gang på gang overraskede mig ved ikke at kunne vise lidt selvironi, da det blev klart for en del af os, at rødfarven på vores idoler i vest - og især i øst - ikke bare falmede. - Mange af dem blev efterhånden ganske latterlige.

Hilsen med et stort smil Peder

 • 0
 • 0

Peder Wirstads indlæg om de økologiske skimmelsvampe burde præmieres. Den er et rigtigt gennembrud og burde indstilles alverdens priser

Jeg kan garantere John og andre "mugne rødder" ,at de vil blive mindet om denne præmiebetragtning, når de bliver lidt for "rødglødende".

 • 0
 • 0

og vigtigere.

Jeg har fået en skimmelmand ud for at måle, da jeg har boet 5 år i en lejlighed med en skimmelplet som ikke kan vaskes væk, men som jeg kloriner, sliber og udtørrer efter bedste evne.

Han målte dog ikke alarmerende mængder skimmel. Jeg har dog fået operet min næse for permanent hævede slimhinder - som nu efter et halvt år er hævede igen.

Alergitests - også mod svampe- viste indet, men det er måske for primitive/ensidige til disse nedbrydningsprodukter / mykotoksiner?

anyone?

 • 0
 • 0

Skimmelsvampe regnes ikke for trænedbrydende, men i virkeligheden er de, det går bare meget langsomt. Hvorimod svampe som Ægte hussvamp, tømmersvamp m.fl.er det, fordi de nedbryder træ hurtigt. Det er derfor forsikringsselskaberne går hurtigt ind og dækker, hvis der er trænedbrydende svamp i en bygning, men værgrer sig, hvis der er skimmelsvamp.

 • 0
 • 0

Ja, og selv om man ikke har skimmelsvamp, skal man lukke for radiatorene, og åbne vinduerne for gennentræk, 3-4 gange i døgnet, samt når man har taget bad eller lavet mad. Der er også den fordel at man får bedre varmefordeling. MEN hvis man virkelig har skimmelsvamp, så skal disse renoveres væk.-Man kan f. eks ikke lufte en konstruktionsfejl ud af en bygning. ej heller fjerne kuldebroer, eller opstigende grundfugt ved udluftning.

 • 0
 • 0

Svenske forskere mener at skimmelsvamp er giftig.-Og at forsigtighedsprincipper derfor må råde indtil videre.Hvor farligt det er for sundheden med de her giftige emner, får vi måske aldrig at vide. For så ville man skulle udsætte raske mennesker for at indånde giftig luft i lang tid, i forskningsøjemed. Danske forskere mener bl.a. at når man ikke ved nok om hvordan mykotoksiner virker, eller hvor store mængder der skal til for at gøre folk syge, så er det bare ærgeligt, at vi ikke er i stand til at fastlægge en grænse, der siger: Nu skal vi renovere. Men hvad med de mennesker der er udsat for skimmelsvamp? Og som bedre end forskerne ved, hvad skimmelsvampe forårsager? Skal danskere bare blive ved med at lægge krop til giftige skimmelsvampe, bare fordi danske forskere ikke kan finde en grænseværdi for skimmelsvampe? Det er jo forskeren der lyttes til. Når man har prøvet at leve i skimmelsvamp er man ikke i tvivl. De angriber nervesystemet, hukommelse, lunger, hud, og giver muskelsvaghed i en grad så man dårligt kan bevæge sig.Der burde lyttes mere til de mennesker det er gået ud over.Der er f.eks heller ingen rigtig forklaring på en sygdom som fibromyalgi, men denne sygdom er alligevel anerkendt så mennesker der er ramt kan få førtidspension. og tro på en, der har boet i skimmelsvamp i flere år: SKIMMELSVAMPE ER EKSTREMT GIFTIGE!

 • 0
 • 0

For det meste optræder skimmel i en stribe over fodlisterne. Der fåes el-radiatorer som erstatter fodlister, men hvorfor ikke trække et kobberrør ovenpå fodlisten, og sende varmt vand fra fjernvarme/pillefyr/varmepumpe/andet igennem? En hurtig løsning kunne måske være at sætte en lillle billig el-vandvarmer i den del af huset hvor det er værst, og sende vand derfra igennem kobberrøret? Endelig kunne man osse sætte paneler op, evt med flamingo (5-10 mm tykt) bagpå. Husk at forsegle (kan man det?) skimmelen inden du sætter paneler op.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten