Forskere finder mikroplast på bunden af Stillehavet

Illustration: Raceforwater/Wikimedia Commons

Forskere har fundet mikroplast i krebsdyr på bunden af Stillehavet, viser et nyt engelsk studie, der er ledet af Newcastle Universitet.

“Resultaterne var både øjeblikkelige og alarmerende. Denne type af opgave kræver omhyggelig kontrol med kontaminering undervejs, men der var tidspunkter, hvor vi faktisk kunne se fibrene i maveindholdet, når det blev fjernet,” siger Alan Jamieson, der er marinebiolog ved Newcastle Universitet og leder af forskningsprojektet.

Læs også: Overraskende studie: Østersøen har samme mængde mikroplast som for 30 år siden

I undersøgelsen er der indsamlet prøver fra seks forskellige steder i Stillehavet. Krebsdyrene er fundet på hvor havdybderne mellem syv til 10 kilometer nede, blandt andet fra Marianergraven.

Det betyder, at de menneskeskabte affaldsprodukter har fundet vej til selv de fjerneste egne af kloden. Det er derfor højst sandsynligt, at der ikke er nogen økosystemer tilbage i havene, der ikke er påvirket af menneskelige efterladenskaber.

Mikroplast stammer fra tøjfibre

Forskerne fra Newcastle har sammen med analysefirmaet Shimadzu undersøgt 90 smådyr. Her fandt de mikroplast i halvdelen af krebsdyrene fra en grav ved Vanuatu, mens alle krebsdyr fra Marianergraven havde indtaget de bittesmå fremmedlegemer.

De nærmere undersøgelser af mikroplasten har vist, at stykkerne blandet andet stammer fra tøjfibre. Det drejer sig om delvist syntetiske cellulosefibre, der kan komme fra materialer som rayon, lyocell og ramie.

Læs også: Analyse: Her er proportionerne, som debatten om mikroplast mangler

Der er også fundet mange andre typer af plast, lige fra nylon, polyetylen og polyamid til uidentificérbare polyvinyler, der ligner PVC.

Det var også Jamiesons forskerhold, der tidligere på året kunne afsløre, at der er fundet organiske miljøgifte i krebsdyr på bunden af Marianergraven.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan forskernes udstyr dykker i vandet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor meget var der, kan jeg spørge om. “Resultaterne var både øjeblikkelige og alarmerende. Denne type af opgave kræver omhyggelig kontrol med kontaminering undervejs, men der var tidspunkter, hvor vi faktisk kunne se fibrene i maveindholdet, når det blev fjernet,” siger Alan Jamieson, der er marinebiolog ved Newcastle Universitet og leder af forskningsprojektet." Hvis ellers havstrømmene gør deres arbejde, så er det klart at sådan noget kan findes overalt ligesom salt i havvand.

  • 0
  • 0

For lidt over en måned siden havde DTU Aqua en artikel om samme emne, men jeg kan ikke mindes at ing.dk har omtalt den. Et lille snip fra artiklen (læs selv videre) :

Koncentrationen af mikroplast i vand og fisk fra Østersøen har været konstant de sidste 30 år, selvom produktionen af plast er steget kraftigt i samme periode. Det er den overraskende konklusion af et nyt studie, som netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science of the Total Environment.

http://www.aqua.dtu.dk/nyheder/2017/10/mik...

På sin vis kan jeg da godt forstå at ing.dk ikke har omtalt den da den jo ikke rigtig kan producere en sentationsoverskrift, og er i konflikt med alle de sentationsoverskrifter der hidtil er produceret.

Hvis man erstatter forsker med journalist i :

https://ing.dk/artikel/videnskabens-stoers...

Specielt i dette afsnit :

Sjusk er ofte en konsekvens af det pres, som ligger på mange unge forskere om at producere meget og skrive mange videnskabelige artikler af hensyn til deres egen karriere. Her er der en klar modstrid mellem den enkelte forskers personlige interesse og videnskabens interesse.

Kunne det måske forklare manglen.

M

  • 0
  • 0

Sjusk er ofte en konsekvens af det pres, som ligger på mange unge forskere om at producere meget og skrive mange videnskabelige artikler af hensyn til deres egen karriere. Her er der en klar modstrid mellem den enkelte forskers personlige interesse og videnskabens interesse

- mere 'sjusk'?:

Two Swedish scientists have been found guilty of "misconduct in research" in a paper that they published in Science1 and later retracted. Their highly publicized work had suggested that tiny particles of plastic in the ocean harm fish...

https://www.nature.com/articles/d41586-017...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten