Forskere finder høje mængder kviksølv i smeltevand fra Indlandsisen

27. maj 2021 kl. 12:413
Forskere finder høje mængder kviksølv i smeltevand fra Indlandsisen
Illustration: Bigstock/ Maridav.
Fundet kan få store konsekvenser for fiskerisektoren i Grønland, lyder bekymringen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Indlandsisen smelter med en historisk hastighed, og nu er en gruppe forskere stødt på et nyt problem.

Smeltevandet fra Indlandsisen har nemlig vist sig at indeholde høje mængder kviksølv, som slides af de underliggende sten. Mængderne har nået en højde, der kan få store konsekvenser for fiskeriet i Grønland, fremgår det af en ny undersøgelse.

Det var i udgangspunktet ikke intentionen at undersøge kviksølv niveauerne, men overordnet at bestemme kvaliteten af vandet, der løber fra de smeltende gletsjere.

Læs også: Muslinger i København har mest kviksølv – men de kan faktisk spises

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne bag undersøgelsen tog derfor prøver fra tre floder og to fjorde nær Indlandsisen, hvor kviksølvniveauerne var på mere end 150 nanogram per liter. Det er op mod 150 gange højere end en gennemsnitlig flod, skriver New Atlas.

Der blev desuden fundet op mod 2.000 nanogram partikulær kviksølv per liter i det sediment, der kaldes gletsjer-mel, som er et fint pulver af klippegrund, der fragtes med smeltevandet til søer og fjorde og aflejres som mudder.

»Vi regnede ikke med, at der ville være noget nær den mængde kviksølv i smeltevandet. Vi har naturligvis hypoteser om, hvad der har ført til disse høje koncentrationer af kviksølv. Men disse fund har rejst en lang række spørgsmål, som vi endnu ikke har svaret på,« siger Rob Spencer, der er hovedforfatter bag undersøgelsen, til New Atlas.

Svært at kontrollere

Et nærliggende spørgsmål er, hvor kviksølvet kommer fra. Et spørgsmål forskerne endnu ikke har et endegyldigt svar på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tror dog ikke, at kviksølvet kommer direkte fra menneskelig aktivitet. Og selvom det umiddelbart lyder positivt, er det ikke nødvendigvis sådan.

»Alle hidtidige bestræbelser på at styre kviksølv udspringer af en formodning af, at de stigende koncentrationer på tværs af jordens systemer hovedsageligt kommer direkte fra menneskeskabte aktiviteter såsom industrien. Men kviksølv, der kommer fra klimatisk følsomme miljøer som gletsjere, kan være markant sværere at styre,« siger Jon Hawkings, der er en af forfatterne bag undersøgelsen.

Læs også: Smeltende gletsjere skaber oversvømmelser

Hvor kviksølvet ender henne, og hvilke konsekvenser det kan få, vil kræve yderligere undersøgelser. Men forskerne er bekymrede for, at tungmetallet vil optages af de fisk og skaldyr, som eksporteres, og at det giftige tungmetal dermed kan ende på middagsbordet.

Forskningen blev publiceret i tidsskriftet Nature Geoscience.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
27. maj 2021 kl. 22:54

Man kunne evt. bruge Norge som reference for en sammenligning af kviksølv niveauer, da Norge og Grønland tidligere geologisk har hængt sammen. Stencenteret i Lom (Fossheim Steinsenter) har en udstilling og materiale om dette emne (gratis adgang til stencentret).

2
27. maj 2021 kl. 18:13

med omfattende analyseprogram, hvis fiskeriet skal opretholdes?

Baggrundsartiklen mener, at den naturlige oprindelige kilde til kviksølvet nok er Hg-forhøjede vulkanske/metamorfe bjergarter, evt. varme kilder/hotspots i større område. Sådanne geologiske provinser med regionalt forhøjede værdier af særlige tungmetaller findes rundt om på kloden; de kan typisk også rumme egentlige malmforekomster med de samme mineraler.

Hvis dette er modellen kunne yderligere analyser andre steder i Grønland i andre geologiske miljøet måske kunne indkredse regioner uden samme Hg niveauer(?), må man håbe.

Udover nyere industrihistoriske forureninger i isen, er blyforurening fra det gamle romerske rige også at finde meget tydeligt i Grønlands is https://www.pnas.org/content/pnas/115/22/5726/F3.medium.gif. Med det romerske bly er der måske også småspor af Hg. De svinede virkeligt igennem de romere, men har så ikke kunnet konkurrere med naturen selv i denne sag.

1
27. maj 2021 kl. 13:23

Gletcher-mel har været nævnt som eksport-mulighed for Grønland, da det kan virke som bonitetsforbedring i marginale jorde. Men det skal så dokumenteres at det tages fra steder med lavt kviksølvindhold.

En boreprøve af et tykt lag bør kunne indikere om kviksølvet også blev aflejret for 5.000 og tusind år siden, og dermed om kilden mest er luftbårne partikler fra kulkraftværker, eller kværning af grundfjeld.