Forskere finder forlængst begravet kontinent i det Indiske Ocean

Ved at undersøge lava og sandkorn på stranden i ferieparadiset Mauritius har norske, britiske og tyske forskere fundet frem til, at øgruppen dækker over et for længst glemt mikrokontinent kaldet Mauritia.

Kontinentet blev skabt for omkring 60 mio. år siden, mens den indiske og afrikanske plade var godt på vej væk fra hinanden.

Forskerne mener, at de såkaldte underjordiske hotspots, der udsender flydende materiale fra Jordens indre mod overfladen, har blødgjort kontinentpladerne. Det har medført, at Mauritia er brækket af som et selvstændigt mikrokontinent, som siden blev dækket af enorme mængder af lava.

Illustrationen viser, hvordan den såkaldte Reunion Hotspot har bevæget sig over tiden. De sorte linjer med gule og røde cirkler viser bevægelserne for henholdsvis den afrikanske plade og den indiske plade. Tallene i cirklerne angiver millioner år. Illustration: GFZ/Steinberger

Netop under øerne Reunion og Marion i det Indiske Ocean er der to af disse hotspots.

»På den ene side viser vores undersøgelser pladernes position i forhold til de to hotspots på tidspunktet for bruddet, hvilket tyder på, at der er en sammenhæng. På den anden side er vi i stand til at påvise, at kontinentfragmenterne fortsatte med at bevæge sig hen over åbningen under Reunion. Det kan forklare, hvorfor de blev dækket med lava,« siger Bernhard Steinberger fra GFZ German Research Centre for Geosciences i en meddelelse om resultaterne.

Forskerne har publiceret deres opdagelse i tidsskriftet Nature Geoscience.