Forskere: Få de fluorstoffer væk fra hylderne

Få så kager og andre produkter, som bliver solgt i pap og papir coated med giftige fluorstoffer, ned fra butikshylderne.

Sådan lyder budskabet fra danske forskere, der er blandt verdens førende, når det gælder at dokumentere stoffernes skadevirkning.

En af dem er Tina Kold Jensen, professor på Syddansk Universitet. Hun har netop dokumenteret, at det mangedobler risikoen for at abortere at have et højt indhold af fluorstoffer i blodet.

Professor: Jeg vil ikke selv spise de kager

Hun er derfor bekymret over, at Forbrugerrådet Tænk har målt fluorstoffer i emballagen til færdigbagte kager i koncentrationer, der overskrider de vejledende grænseværdier med op til faktor 4.171. Fødevarestyrelsen har afvist at gribe ind og kræve kagerne fjernet.

Læs også: Kager på papir fyldt med giftige fluorstoffer bliver på butikshylderne

»Jeg vil ikke selv spise de kager,« siger Tina Kold Jensen.

»Det er ikke acceptabelt, at de overskrider grænseværdierne så meget. Det bør være op til politikere og myndigheder at bestemme, at den slags ikke skal være på hylderne,« tilføjer hun.

Det, som bekymrer Tina Kold Jensen mest ved fluorstoffer, er at de ophobes i organer og blod.

»Det gør dem virkelig scary. Phthalater (som blodgør plast og er hormonforstyrrende, red.) er ude af kroppen efter en dag eller to. Det er stadig farligt, men vi udskiller dem ret hurtigt. Fluorstofferne har en halveringstid på 3-4 år, og det gør mig virkelig bange,« siger hun.

Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange

»Den eneste måde at komme af med dem på er at blive gravid. Så giver vi dem videre til vores børn,« tilføjer professoren.

Læs hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer her

Hun understreger, at netop emballager, der bliver varme, er de værste. Fluorstofferne migrerer i langt højere grad over i fødevaren under opvarmning - og særligt hvis der er tale om en fedtholdig vare som en kage.

Også en anden af de forskere, som har undersøgt fluorstoffer, er kritisk over for, at myndighederne undlader at gribe ind og fjerne kagerne fra hylderne. Professor Eva Bonefeld-Jørgensen, der leder Center for Arktisk Sundhed under Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, har forsket i fluorstoffer på flere kontinenter og bl.a. påvist, at de øger risikoen for brystkræft.

»Der skal regulering og lovgivning til,« mener hun.

Forbrugerrådet foretrækker bindende grænseværdier

Forbrugerrådet Tænk Kemi havde gerne set, at grænseværdierne havde været bindende. Det ville have tvunget Fødevarestyrelsen og de involverede virksomheder til at fjerne produkterne fra hylderne.

»Det er langt at foretrække, at der er regulering, og vi ser helst et EU-forbud mod fluorstoffer i fødevarekontaktmaterialer,« siger projektleder Stine Müller.

Læs også: Leder: Roulader med fluorstoffer – tænk, hvis det havde været listeria

Den vejledende grænseværdi blev indført sidste sommer. Daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) forsvarede beslutningen om at gøre grænsen vejledende med, at Danmark arbejder for et forbud på EU-plan.

Samtidig sagde hun, at de danske virksomheder med den viden, hun havde på det tidspunkt, så ud til at overholde grænseværdien.

Læs også: Aldi fjerner hindbærroulader bagt på pap med fluorstoffer fra butikkerne

Hendes efterfølger, Esben Lunde Larsen, meddeler gennem sin presseafdeling, at han ikke ønsker at svare på Ingeniørens spørgsmål til sagen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kunne være rart hvis folk gad holde op med alt det forbandede klynkeri! Er udmærket klar over at det er for forbrugerens eget bedste, men hvis folk spiser så mange kager at det ren faktisk udgør en risiko, så er der nok større chance for at diabetes tager livet af dig først! Der går jo ikke 7 dage uden at en eller anden 'klog' forsker finder et nyt produkt, der indeholder et stof, der på lang sigt måske udgør en risiko.

 • 3
 • 34

Har du læst hvor meget grænseværdierne er overskredet? Lad os for sjov sige at grænseværdierne bygger på et gennemsnitligt kageforbrug, så skal du spise 1/4000 af den gennemsnitlige kage-dansker for ikke at være i risiko zonen...

 • 11
 • 0

Jeg er sikker på at regeringen er villig til at fjerne disse emballager, hvis der er et godt alternativ til dem. Nu er disse emballager ofte udsat for fugt fra selve fødevare og miljø, ergo der kan udvikles skimmel osv, så det skal helst være et alternativ der skal kunne håndtere fugt.

 • 0
 • 10

Jeg er sikkert meget naiv, for jeg troede indtil nu, at fødevarestyrelsen var "vagthund" for at vi forbrugere ikke skulle blive syge af de madvarer, der dagligt indtages. Men da man tilsyneladende ikke griber ind, må jeg jo revidere min opfattelse! Det kunne jo også være at det måske "sejler" i styrelsen ligesom i resten af instanserne???

 • 10
 • 0

Jeg er sikkert meget naiv, for jeg troede indtil nu, at fødevarestyrelsen var "vagthund" for at vi forbrugere ikke skulle blive syge af de madvarer, der dagligt indtages. Men da man tilsyneladende ikke griber ind, må jeg jo revidere min opfattelse! Det kunne jo også være at det måske "sejler" i styrelsen ligesom i resten af instanserne???

Tror mere at problemet ligger i dette afsnit som står ovenfor i artiklen: "Forbrugerrådet Tænk Kemi havde gerne set, at grænseværdierne havde været bindende. Det ville have tvunget Fødevarestyrelsen og de involverede virksomheder til at fjerne produkterne fra hylderne."

Altså spørgsmål om hvorledes lovgivningen er lavet.

Og jeg deler så ikke rigtigt Jørgen Pallesens tiltro til regeringens vilje "Jeg er sikker på at regeringen er villig til at fjerne disse emballager, hvis der er et godt alternativ til dem."

:- /

 • 6
 • 0

Allan jeg vil meget gerne se noget seriøs dokumentation for at et øget sukker indtag ikke skulle øge forekomsten af diabetes type 2.

Flourstoffer i vores mad er noget værre lort, men desværre har vores politikere ikke haft nosser nok til at træffe den rette beslutning og indføre en fornuftig bindende grænseværdi.

Ros til ingeniøren for at bringe denne yderst relevante nyhed.

 • 3
 • 1

Mig bekendt er der et billigt og længe anvendt materiale i form af "pergament" papir, der er fedttæt og brugt som mellemlægspapir i madpakker så længe jeg kan huske (knapt 70 år). Det er fremstillet ved svovlsyrebehandling af cellulose, og man skal ikke forvente rester af svovlsyre, der kan have nogen sundhedsskadelig effekt.

 • 5
 • 0
 • 5
 • 0
 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten