Forskere dyrker velfungerende, kunstig nyre i laboratoriet

Efterspørgslen på organer til transplantation er enorm, og selv om teknikken er plads, når det gælder om at få organerne ind i kroppen, døjer lægerne med at sikre længere tids overlevelse, fordi kroppens eget immunforsvar kæmper mod de fremmede celler.

Nu er amerikanske forskere kommet et stort skridt videre i udviklingen af kunstige nyrer, der er skabt på baggrund af patientens egne celler.

Forskere i USA har udviklet kunstig nyre, der kan udskille urin. Illustration: Ott Lab, Center for Regenerative Medicine, Massachusetts General Hospital)

Forskerne har udviklet en teknik, hvor de tager en nyre fra en donorrotte og vasker den ren for donorens egne celler, så kun det bærende væv er tilbage. Derefter placerer forskerne nyrevævet i et vækstskab, hvor de regulerer temperatur og fugtighed, mens de tilfører celler og stamceller fra nyrepatienten. Gennem forskellige rør fodres organet med ilt og næring, ligesom systemet sørger for, at det rette tryk er til stede. Og bemærkelsesværdigt nok differentierer de tilførte celler sig ud i organet til præcis de funktioner, som nyren udfører.

Læs også: Ny teknik kan forbedre nyretransplantationer

Forskerne måtte dog gennem mange forsøg, før de fandt det helt rette miks af næring, ilt og ikke mindst tryk for at få nyrecellerne til at gro. Det tog dem cirka to uger at fylde nyrevævet op med fungerende celler, og nyren var i stand til at udskille urin både i vækstskabet og efter at være indopereret i rotten.

Forskerne vil nu prøve at overføre metoden til nyrer fra grise, der ifølge lederen af projektet, Harald Ott fra Massachusetts General Hospital i Boston, kan blive en kommende base for nyrer, der indopereres i mennesker.

Læs også: Stamceller fra griseører kan gøre dyret til organdonor

»Hvis denne teknologi kan skaleres til organtransplantation i mennesker, kan patienter, der i dag venter på en egnet donornyre, i teorien blot bestille et nyt organ,« siger han ifølge New Scientist.

Danske forskere er begejstrede over metoden.

»Der har tidligere været forskning inden for dette området, men det ser ud, som om amerikanerne nu har forbedret teknologien i og med, at der bliver produceret urin. Det er fantastisk og et meget spændende perspektiv,« siger professor og overlæge Bo Feldt-Rasmussen, klinikchef på Nefrologisk Klinik under Abdominalcentret på Rigshospitalet, til Ingeniøren.

Han påpeger dog, at der stadig vil gå mellem ti og tyve år, før en egentlig behandling med metoden vil kunne tages i anvendelse.

»Det er ikke en metode, der er lige om hjørnet, hverken for mennesker eller rotter, men nu har man en model, man kan arbejde ud fra og forbedre,« uddyber han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg tror personligt der er tre teknologier der kommer til at sparke røv de kommende år(tier): 1. Samlebåndsproduktion af menneskelige organer (og andet "tilbehør" - knogler, sener, etc.) 2. 3D Print 3. Selvkørende biler

Lige præcis de tre ting har så mange fordele og åbner så mange døre at det ikke kan lade sig gøre at remse dem op.

Når man i dag ikke kan åbne en avis uden at læse om hvordan politiske og/eller religiøse fanatikere stort set dagligt gør hvad de kan for at ødelægge menneskeheden og samfundet, så er det den glæde og fornøjelse at kunne konstatere at der også er en hel masse der arbejder i den modsatte retning. Såsom ingeniører, forskere, opfindere og iværksættere!

Bliv ved, folkens!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten