Forskere: Brugte mundbind kan anvendes i veje og fortove

Illustration: RMIT University/PR

Pandemien raser og brugen af mundbind er stødt stigende. Det anslås, at der hver dag bruges i omegnen af 6,8 milliarder mundbind på verdensplan.

Men hvad nu hvis mundbindene kunne bruges til noget nyttigt frem for at ende i skraldespanden?

Det har en gruppe forskere fra det teknologiske universitet i Melbourne, RMIT University, set nærmere på.

Forskergruppen har udviklet et materiale til fremstilling af veje og fortove, som består af strimlede kirurgiske ansigtsmasker og genbrugs aggregatet RCA.

Og de indledende undersøgelser af materialet har været positive, fortæller Mohammed Saberian, der er en af forskerne bag.

»I den indledende undersøgelse så vi på mulighederne for at genbruge engangsmundbind i veje, og vi var meget begejstrede, da vi så, at det ikke kun fungerer, men også har reelle tekniske fordele,« siger han i en pressemeddelelse fra universitetet.

Tilfører styrke og stivhed

RCA kunne egentlig bruges alene til at udgøre lagene under asfalten, men forskerne fandt frem til at tilføjelsen af de strimlede ansigtsmasker både kunne bidrage til at bortskaffe de store mængder af brugte mundbind og samtidig forbedre materialet.

Analysen viser nemlig, at mundbindene tilfører stivhed og styrke til materialet, der består af 99 procent RCA og en procent strimlede ansigtsmasker, og som er udviklet til at kunne bruges som bundlag for veje og fortove.

Læs også: Roskilde Kommune klar med genbrug af byggeaffald

Afprøvninger af materialets modstandsdygtighed over for stress, vand og syre viser desuden, at materialet fungerer, som det skal. Det samme gør sig gældende for styrke, deformation og dynamik, som opfylder alle relevante tekniske specifikationer.

Tre millioner på en kilometer

Til en tosporet vej vil der kunne genanvendes tre millioner mundbind per kilometer.

Forskergruppen har også undersøgt brugen af de strimlede mundbind som et genbrugsmateriale i beton med foreløbige lovende resultater.

Læs også: Miljøchef i Dansk Byggeri: Her er de største udfordringer på vejen mod den grønne omstilling

Ifølge professor Jie Li, der leder forskningsgruppen ved RMIT University, kom ideen, da forskerne så, at maskerne lå og flød på gaderne i Melbourne.

»Vi ved, at selvom de her masker sorteres korrekt, vil de ende på lossepladsen eller blive brændt. COVID-19 har ikke kun skabt en global sundhedskrise og økonomisk krise, men også haft voldsomme konsekvenser for miljøet. Hvis vi kan indtænke cirkulær økonomi i det her store affaldsproblem, kan vi udvikle de smarte og bæredygtige løsninger, som vi har brug for,« siger professoren.

Det foreløbige resultater bliver udgivet i tidsskriftet Science of the Total Environment.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

til en separat opsamling af mundbind. Måske skal vi bare have en ekstra spand sat op ved hver husstand og en særlig kørsel efter denne affaldsfraktion. I forhold til hvad man beslutter politisk i forhold til affaldssortering og opsamling kunne det på ingen måde give anledning til undren! Beklager sarkasmen.

 • 12
 • 0

når forskning kommer lidt på afveje.

Lidt! Hvorfor overhovedet skrive sådan en artikkel. Det er store ord, der bruges om maskerne, citat: "voldsomme konsekvenser for miljøet. Hvis vi kan indtænke cirkulær økonomi i det her store affaldsproblem". Hvis man bare lige hopper ind og læser artiklen uden at være ingeniør eller lign. kan man jo tro at det er klodens største klimaproblem! Hvad så med afbrænding af fossile brændsler, f.eks.?

 • 3
 • 0

På den måde kan stort set alt affald smides ned i et lag i vejkassen, og kaldes genbrug. Det giver jo store muligheder både for den her Energi-ø i nordsøen og lynette-holm projektet at vi "indtænker alternative materialer i en cirkulær løsning" . Elektroniksskrot, PCB affald, opgravningsmateriale fra Thyborøn og Grindsted, Lidt tønder fra Risø, gamle vindmøllevinger, og til slut udjævne med klap-materialer fra gode danske havne...Keine hexerei...

 • 11
 • 0

Blot en tanke: Hvorfor ikke bruge forskningsmidlerne til at undersøge hvor længe og under hvilke forhold et værnemiddel skal opbevares før virus med garanti er udryddet?

Herefter leveres alle værnemidler i/med en hertil egnet genlukkelig pose med et skrivefelt eller en udstanset kalender som en julekalender, så dato for lukning kendes.

Således kan produkter genbruges i sikkerhed. Men så skal der selvfølgelig produceres et meget mindre antal værnemidler - hvilket ikke er godt for BNP.

Mvh Lars C PL Brake

 • 4
 • 1

Klimafolket får deres angstdæmpende effekt gennem handling.

Derfor har Starbucks hyldeiskaffe fået papsugerør, forbrugsforeningens blad kommer indpakket i brunt papir, og vi har alle fået en glascontainer; vi ved jo at alle før smed alt deres glas i husholdningsaffaldet (ironi).

Når vi således dæmper vores angst, kan hvert befolkningssegment fortsætte som hidtil. Den unge vegetar og genbrugskøbende, kan have 25 grader på værelset, se verden og streame i kilometervis; den højtlønnede ingeniør på 50 kan have 8 forretningsrejser om året og købe en kæmpe elbil, når nu han aldrig køber nyt tøj; den unge kvinde kan få 2 børn, som kan videreføre forbruget, mens hun vistnok skærer ned på forbruget (sjovt nok uden at hun bruger færre penge).

Det er dejligt at gøre en forskel, og hvorfor ikke starte idag, med at forlange specialskraldespande til mundbind opstillet her og der?

Mundbindsdonationerne kan passende foregå med en klausul om at de skal bruges til vejbaner kun for elbiler.

 • 4
 • 0

Kan ikke anvendes biologisk materiale i asfalt, og derved undgå forbrænding og forrådnelse? Hvis man kunne omdanne biologisk materiale, der har opsamlet CO2, til et fast materiale der langsomt forgår, så kunne vi opmargasinere CO2, og måske samtidigt anvende det til at køre på.

 • 0
 • 3

De er lidt sent ude, om få måneder når alle er vaccineret falder forbruget.

Det jeg i stedet godt kunne tænke mig, at vide er hvor godgt brænder de. Kunne man samle dem i sækkevis og lave en heks til Sankt Hans bålet af dem, for ligesom at sende godt et års kvaler rigtigt afsted.

 • 4
 • 0

"Forskere: Brugte mundbind kan anvendes i veje og fortove"

Det har vi gjort lige fra starten, men der går et stykke tid endnu før de danner et sammenhængende lag, men det skal nok komme :-)

 • 5
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten