Forskere borer ned til sø 3.769 meter under isen på Antarktis

Boretårnet gemmer sig inde i denne konstruktion ved den russiske Vostok-base, der er placeret et af de absolut koldeste steder på kloden. (Foto: I. E. Frolov/AARI) Illustration: I. E. Frolov/AARI

Under den tykke iskappe på Antarktis gemmer sig hundredvis af søer og floder med vand, der holder sig flydende trods en temperatur under frysepunktet. Den største af søerne hedder Lake Vostok, og nu er det lykkedes russiske forskere at bore ned til vandet under isen, så de kan finde ud af, om der gemmer sig levende væsener dernede.

Det gjorde de faktisk også for tre år siden, men de videnskabelige resultater fra dengang viste sig at være ret tvivlsomme. Vandet fra søen skød nemlig op i borehullet og blandede sig med freon og petroleum, der blev brugt til at holde borehullet åbent.

Dengang blev der fundet dna-spor efter mere end 3.500 organismer, men da boreprøven altså blev forurenet, og forskerne ikke kunne være sikre på, at dna'et rent faktisk kom fra søen, måtte der et nyt forsøg til.

Læs også: Russerne finder ukendt liv i sø dybt under iskappen på Antarktis

I den nye boring måtte forskerne bore 3.769,15 meter ned i isen, før søvandet blev nået, skriver det russiske nyhedsbureau RT.

Nu er spørgsmålet så, om det denne gang vil lykkes russerne at hente prøver op uden at forurene dem. Og ikke mindst, om prøverne rummer spor efter organismer, der er i stand til at overleve ved så lave temperaturer - næsten uden næringsstoffer, i total mørke og under meget højt tryk.

Hvis ekstremofile mikroorganismer kan trives under så ekstremt barske vilkår, kan de måske også klare sig under isen på Jupiter-månen Europa og Saturn-månen Enceladus. Blandt andet derfor er forskerne spændte på, om der er liv i Lake Vostok, og de vil blandt andet bruge en særlig sonde til at hente en liter uforurenet vand op fra søen.

Isen over søen er mere jævn end den omkringliggende is, så på satellitbilleder er det ikke så svært at få øje på konturerne af Lake Vostok. (Foto: Nasa/Goddard/CSA/Radarsat) Illustration: NASA/Goddard/CSA/Radarsat

Læs også: Amerikanere borer ned til skjult sø på Antarktis

Søen under isen har været isoleret fra omverden i de 14-15 millioner år, der er gået, siden isen bredte sig på Antarktis. Vandet kan holde sig flydende, fordi det kilometertykke lag is over søen fungerer som en isolerende dyne, som holder på varmen fra Jordens indre.

På grund af det høje tryk fra den overliggende is holder det ferske vand sig flydende ved en temperaturer på tre grader under det normale frysepunkt ved 0 grader celsius.

Lake Vostok er den suverænt største sø under isen. Med et areal på 15.500 kvadratkilometer er den omtrent dobbelt så stor som Sjælland. Forskerne anslår, at der gemmer sig i omegnen af 6.300 kubikkilometer vand dernede. Søens dimensioner er beregnet ud fra målinger foretaget ved hjælp af radar og seismik.

Opdateret 28/1: Ifølge Politiken har de russiske forskere opgivet at hente flydende vand op fra søen i år. Sæsonen er ved at være slut for i år, idet det på grund af den ekstreme kulde kun er muligt at arbejde på boringen i den antarktiske sommmer, så forsøget på at hente vand op fra søen må vente til næste år.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Et is-lag på 3769 meters tykkelse. - Med en formodet massefylde på ca. 0,9 kg/liter giver det et tryk på ca. 340 bar nede ved søens overflade. Og det oplyses, at der - ved første boring - "blev trykket vand op gennem borehullet ..... " Jamen vandet har vel en massefylde på meget nær 1,0 kg/liter, så tryktabet op gennem vandsøjlen er større end op gennem isen. Altså "skydes" der næppe vand op gennem borehullet. Er der noget, jeg misforstået?

 • 0
 • 0

Det skal ikke forstå sådan, at vandet kom sprøjtende op af hullet ved overfladen, men at det steg op i borehullet i et omfang, der kom bag på forskerne.

Mvh Henrik Bendix Journalist

 • 0
 • 0

I givet fald vil det ikke være først gang at man bliver overrasket over at finde liv de mest usandsynlige steder, i forhold til hvad man troede. Men spændende projekt, håber at de lykkes med at få nogle rene prøver op, og tror på at de får et positivt resultat.

 • 0
 • 0

Helt ærligt, tretusinde syvhundrede niogtres komma FEMTEN meter under isen?

Skulle vi ikke bare nøjes med at sige 3,8 kilometer eller 3770 meter ?

3,77*10^3 meter

For hvor præcist er højden isens overflade defineret og i forhold til hvad?

 • 0
 • 0

Ebbe, jeg undrede mig også over det meget præcise tal, men den er god nok. Dybden måles med centimeterpræcision på baggrund af længden af de iskerner, de borer op.

Da russerne nåede ned til søen sidste gang, blev isens tykkelse målt til 3769,30 m. Og denne gang er det altså 15 cm mindre.

Mvh Henrik Bendix Journalist

 • 0
 • 0

Det gør de så desværre heller ikke, i år: http://politiken.dk/viden/ECE2525663/russi...

Nu er det så anden gang de har boret igennem isen og principielt forurenet søen med liv fra overfladen... Hvor mange gennembrydninger vil de accepterer før de ikke mere kan tale om at søen har været "isoleret" i 14-15 millioner år???

Hvis de kan skelne mellem livet uden for søen og livet inde i søen, betyder det jo ikke ret meget at den første boring var forurenet??? Hvis det ikke er muligt at skelne, så er søen reelt allerede forurenet med spor af liv fra sidste års mislykkedes forsøg...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten