Forskere: Billige løbesko giver nybegynderen færrest skader

Vil du undgå skader og beskytte dine fødder, når du løber, er der som udgangspunkt ingen forskel på de billige og de dyre løbesko, skriver Berlingske på baggrund af en ny dansk undersøgelse med forskere fra blandt andet Aarhus Universitet.

Undersøgelsen har analyseret over 900 løberes erfaringer, skader og lignende. Faktum er, at selvom du vælger nogle billige standard-løbesko frem for nogle dyrere og specialfremstillede, er risikoen for skader og manglende støtte ikke større - nærmest tværtimod.

Undersøgelsen har blandt andet fokuseret på den pronation, der sker, når løbernes fødder rammer jord. Hvis man lander på indersiden af foden, kaldes det for ‘overpronation’. Lander man i stedet på ydersiden betegnes det som ‘supination’, mens en ‘neutral pronation’ betyder, at man lander meget midt på foden.

Læs også: Skift til specialdesignede løbesko øger risiko for skader

Og faktisk kan en dyr, støttende løbesko have den stik modsatte effekt og skade din fod. Rasmus Ø. Nielsen, der er fysioterapeut og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet siger:

»Risikoen for at få en skade, når man pronerer i en neutral sko, er lige så stor, som hvis man lander midt på foden i en neutral sko.«

»Sammenholder man vores undersøgelse med andre undersøgelser, viser det sig rent faktisk, at hvis man pronerer og løber i en støttende sko, så bliver man mere skadet, end hvis man pronerer og løber i en neutral sko,« tilføjer han.

Fysioterapeuten henviser dog til, at undersøgelsens konklusion, som er foretaget baseret på nybegyndere, kan afvige i forhold til erfarne løbere. Her er et bredt udvalg af forskellige løbesko godt, vurderer han.

31 procent af de voksne danskere løber. Især danskerne mellem 20-40 år er vilde med at spurte rundt på gader og stier.