Forskere bekæmper hjernekræft med den frygtede zikavirus

2. maj 2018 kl. 14:59
Forskere bekæmper hjernekræft med den frygtede zikavirus
Når en gravid kvinde er blevet smittet med zikavirus, riskerer det ufødte barn at blive født med svære hjerneskader. Men virus kan måske behandle fremtidens små børn ramt af hjernesvulster. Illustration: Kirchgassner.dk.
Brasilianske forskere har fundet tegn på, at den zika, der giver hjerneskader, brugt på den rettet måde kan angribe hjernetumorer. Efter vellykkede forsøg på mus vil lægerne teste metoden på de første mennesker.
Artiklen er ældre end 30 dage

I 2015 kom det frem, at den hovedsageligt myggeoverførte zikavirus er skyld i, at børn bliver født svært handicappede med alvorligt misdannede hjerne – microcefali.

I første omgang gik jagten ind på vaccinationer mod zika. Sideløbende begyndte forskere at undersøge, om man kunne udnytte zikavirussens evne til at skade hjernen i sygdomsbekæmpelse af hjernekræft.

Nu mener brasilianske forskere at have fundet bevis for, at zikavirus virker mod to typer hjernetumorer, som især rammer mindre børn.

Forskningsresultatet baserer sig på museforsøg, og forskerne håber, at de snarest kan få mulighed for at teste metoden på kræftsyge børn.

Effekt på 20 ud af 29 mus

Center for Human Genome and Stem Cell Studies på University of São Paulo står i spidsen for forskningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: FN er klar til at sætte droner ind i kampen mod zika

Forskerne har sprøjtet en lav koncentration (en viruspartikel pr. 10 celler) af det rensede virus ind i menneskelige hjernetumorer induceret i mus med lavt immunforsvar.

Forskerne har benyttet humane cellelinjer fra to typer embryonale hjernesvulster i det centrale nervesystem (CNS): medulloblastom og atypiske teratoid/rhabdoid tumorer (AT/RT), som især rammer børn under fem år.

I 20 ud af 29 mus behandlet med zikavirus blev tumoren mindre. Og i syv af dem (fem med AT/RT og to med medulloblastoma) forsvandt tumorerne helt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I nogle tilfælde var virussen også effektiv mod metastaser, så de enten forsvandt eller blev hæmmet i spredningen.

Opfordrer til forsøg på børn

Mayana Zatz, der er koordinator og en af forskningslederne, kalder forskningsresultat spektakulært og taler for, at man snarest begynder forsøg med to-tre patienter. Hvis det går godt, bør udbreder forsøget til en større gruppe børn, skriver University of São Paulo.

Læs også: USA’s sundhedsmyndigheder advarer: Zika-pandemien florerer stadig

Forskningsresultatet er offentliggjort i det amerikanske tidskrift Cancer Research.

Forskerne håber, at resultatet vil skaffe dem partnere til det videre forsøg, ligesom eventuelle kliniske forsøg vil kræve, at de får adgang til større mængder vira.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger