Forskere bag studie med 500.000 borgere: Drop æggene og lev længere

Plus15. februar 2021 kl. 10:0013
Forskere bag studie med 500.000 borgere: Drop æggene og lev længere
Æggenes rolle i hjerte/kar sygdomme har været debatteret længe. Nyt studie kommer frem til, at et almindeligt indtag alligevel kan være risikabelt. Illustration: Velbort / Bigstock.
Forskere advarer mod at spise æggeblommer for undgå øget risiko for hjertekarsygdomme og kræft. Ifølge fedmeforsker Nina Geiker kan man dog roligt spise æg uden at være bekymret.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når man spiser æg, indtager man gode proteiner, mineraler og andre næringsstoffer. Men æg - hovedsageligt æggeblommen - indeholder også kolesterol, som øger risikoen for at dø for tidligt som følge af hjertekarsygdomme og kræft.

Sådan lyder advarslen fra en gruppe forskere på baggrund et stort studie med over 500.000 deltagere, der er publiceret i det fagfællebedømte videnskabelige tidsskrift PLOS Medicine.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
18. februar 2021 kl. 10:06

Der også fordele for synet ved at spise æg jævnligt. Den gule plet i vores øje nedbrydes over tid af UV lys. Kroppen kan selv delvis regenerere det nebrudte men hertil har den behov for nogle basisstoffer. Det vigtigste fås i de største mængder fra ægge blommen, spinat og fra kiwi. Så med en for ensidig kost kan lidt æg for nogen betyde mindre dårligere syn i alderdommen. Når det kommer til hvad vi spiser så er alting godt i moderate mængder men intet er godt i overdrevne mængder. Spis varieret

11
17. februar 2021 kl. 15:59

Hvad skal vi med den artikel?

Jeg synes, det er helt fint, at man af og til også dækker undersøgelser med lidt uklare konklusioner eller usikker statistik. Hvis man netop redegør for usikkerhederne, og hvad der kunne være gjort bedre. Især hvis emnet som hér, æg, tidligere har fået megen opmærksomhed. Tænker, at for hvert krystalklart forskningsresutat er der måske 9 af de mere tågede. Det samme skulle gælde medicinalselskabernes undersøgelser. 9/10 lander uden for skiven og bliver aldrig til medicin. Det lærer man også noget af.

10
17. februar 2021 kl. 15:43

Tja - nogle kan få kolesteroludtrædninger. Typisk ved øjnene, svære at ignorere, fjernes kirurgisk. Blodprøver viser ikke nødvendigvist noget. Kan ske, hvis man kun lejlighedsvist over få døgn indtager ekstra fedtholdige måltider. Tænker, at det, der ikke popper ud ved øjnene, det sætter sig da nok mere skjulte, ubekvemme steder. Udtrædningerne udebliver ved vedvarende mådehold. Grimme er de og dermed en god skræk og advarsel, som hermed er videregivet som inspiration. (Spiser æg, men ikke i bundter).

9
17. februar 2021 kl. 00:58

Det er altid mere spændende at komme frem til et overraskende og/eller farligt resultat, end at finde ud af at det ene eller andet ikke er farligt. Eller bare at der ikke kan konkluderes klart. Gad vide hvor megen forskning der bevæger sig ind på psykologiens grund, der hvor forskeren selv er fascineret af den dramatiske konklusion, og nedtoner det der peger på den kedelige? LifeOnMars=false er der jo heller ingen bevillinger i.

7
16. februar 2021 kl. 10:04

Jeg synes, det ligner en stor gang varm luft. En stor artikel om en undersøgelse, hvor man har spurgt en masse mennesker (spørgeskema) og efterfølgende IKKE kan finde en sammenhæng: "Forskerne noterer dog, at kausalitet - altså årsagssammenhængen mellem indtag af æg/kolesterol og forhøjet dødelighed i dette tilfælde - ikke kan påvises på baggrund af studiets observationelle karakter." Hvad skal vi med den artikel?

5
15. februar 2021 kl. 21:19

Hvis kolesterol var så farligt, ville kroppen nok ikke selv producere den. Kolesterol indgår som en del af immunforsvaret, og er grundstenen til vores hormoner. Den eneste grund til at kolesterol er udråbt til fjende, er at medicinal industrien kan tjene en masse penge på at sænke det - en helt og aldeles forfejlet strategi. Forhøjet kolesterol er et tegn på der er noget galt, problemet løses ikke ved at sænke det med kemi - tværtimod.

4
15. februar 2021 kl. 14:31

Deres nye studie tager udgangspunkt i en stor amerikansk spørgeskemaundersøgelse

Anekdotebaseret videnskab er IKKE videnskab. Det kan kun give anledning til videre fordybelse. Correlation ≠ causation.

Kolesterol er heller ikke kroppens fjende. Man kan sammenligne kolesterol med brandmænd. Fordi der er brandmænd tilstede ved en ildebrand betyder det ikke at brandmændene er årsagen til branden. Til sammenligning lapper kolesterolen de skader som andre skadelige processor har skabt så som frie radikaler og et højt LDL partikeltal pga dårlig kost(sukker).

3
15. februar 2021 kl. 13:54

At anvende amerikanske undersøgelser af samfundsforhold, sundhed m.m. skal man være forsigtig med. De lever et meget andet liv.

Her i coronatiden kunne jeg godt bruge nogle flere overskrifter med: "Forsker beroliger", "forsker ser positive tegn" etc.

2
15. februar 2021 kl. 12:09

Ja, en overskrift som "Forskere beroliger" sælger jo nok ikke :-(

1
15. februar 2021 kl. 11:24

... er det ikke mere eller mindre afsløret som noget opfundet af sukkerindustrien (ikke konspirationsteori - det er bevist med dokumenter og mødereferater) om at give fedt skylden for hjerte-kar sygdomme for at lede opmærksomheden væk fra de sundhedsskadelige effekter af sukker?