Forskere bag ny rapport: Luftforurening koster milliarder af leveår

Plus4. september 2021 kl. 12:0014
Forskere bag ny rapport: Luftforurening koster milliarder af leveår
I Kina koster luftforureningen en gennemsnitlig borger 2,6 leveår, men landet har erklæret ‘krig mod forurening’, og siden 2013 er partikelforurening i Kina faldet med 29 procent. Illustration: Michael Robinson/Flickr.
Hvis alle lande nedbragte luftforurening med fine partikler til WHO’s anbefalede grænseværdi, så ville verdens befolkning samlet set leve 17 milliarder år mere, skriver to forskere bag ny rapport.
Artiklen er ældre end 30 dage

Luftforurening koster på verdensplan milliarder af leveår og er en større trussel mod menneskers sundhed end rygning, malaria, trafikulykker og krig. Den gennemsnitlige levealder på verdensplan afkortes med 2,2 år på grund af forurening med fine partikler, men milliarder af leveår kan reddes, hvis vi stopper med afbrænding af fossile brændsler.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
8. september 2021 kl. 19:49

Mario #12

Det var da noget af en påstand, som jeg selvfølgelig kunne være enig i, men så ville vi begge tage fejl.

De omtalte uheld er nok de bedst undersøgte og beskrevne industrielle uheld i historien. Konklusionen er at atomkraft er den sikreste, reneste og sundeste energiform nogensinde opfundet, og at alle problemerne er politiske og ikke tekniske.

Tjernobyl, erstattede fx 7-8 kulfyrede kraftværker i Ukraine i mange år, og har "reddet" 100 gange flere end de 58 dødsfald som branden forårsagede.

De to andre uheld har NUL døde og syge, og fx Fukushima har erstattet 10-12 kulfyrede kraftværker i 30-35 år, og derved "reddet" hundrede tusinder fra død og sygdom.

13
7. september 2021 kl. 09:27

Jorden er overbefolket, milliarder løftes til stadig ud af fgattigdom, de og vi overforbruger vildt af de fossile energikilder, luftforureningen stiger til uanede højder, klodens temperatur stiger og store områder bliver ubeboelige, bestanden giver sig til at falde og måske indfinder der sig en ny ligevægt. For begrænse forbruget, det vil vi dæ'le'ned'me ikke.

12
6. september 2021 kl. 21:48

Jeg er enig, at man ikke bare skal udelukke en teknologi, men man skal passe på med at sige, at den har ligefrem reddet menneskeliv, eller at den er bedre, hvad leveår angår, da der ikke findes en studie med samme metodologi om, hvor mange leveår, der er gået tabt, pga. de forureninger, der resulterede fra ulykker fra Tchernobyl, Fukishima, Three Mile Island, osv., osv...

10
5. september 2021 kl. 12:26

Hvis vi forlænger levealderen, bliver vi flere på overførelsesindkomst og flere mennesker på jorden. Flere mennesker bruger flere ressourcer. I 1800 var jordens befolkning på ca. 1 mia. I 1900 på 1,6 mia. og 2000 ca. 6 mia. og i 2100 forventes vi at være 11 mia. Levestandarden og forbruget stiger. Hvor ligger grænsen for hvor mange mennesker vi kan være på jorden? De kommende år vil vi helt sikkert se en kraftig vækst i antallet af flygtninge. Er vi klar til at fordoble antallet af mennesker i Danmark?

8
5. september 2021 kl. 00:44

En kredit herfra at de kalder det leveår. Andre omtaler det som for tidlig død, og det er noget svært at forholde sig til. Er det en dag eller 10 år, og er der nogle som dør for sent?

5
4. september 2021 kl. 16:43

Ukraine har planlagt nye atomkraftværker med Westinghouse AP1000 reaktorer.

4
4. september 2021 kl. 15:50

@ Jens D Madsen

Det er da den største logiske kortslutning jeg længe har set.

Vi skal ikke bruge atomkraft fordi det "kun" kan løse el-forsyningen?

Ganske vidst kan vi elektrificere industri og transport, men atomkraft fungerer ikke?

Kan du få Vindmøller og Solceller til at løse transportens problemer?

Bedre end Atomkraft?

Atomkraft kan leverer fjernvarme og proces varme, er VE bedre til det?

3
4. september 2021 kl. 13:22

Løsning
Atomkraft

Atomkraft kan kun bruges, hvor forureningen skyldes produktion af strøm.

En stor del af vores forurening, skyldes ikke produktion af strøm, og selvom strømmen var uden forurening og gratis, vil industrien stadigt forurene. Dertil har vi transport, som først skal elektricificeres, før det bliver forureningsfri. Og der er stadigt forurening ved produktion af el-køretøjer.

Det er korrekt, at atomkraft kan nedbringe forureningen ved produktion af el - men det er langtfra nok til at fjerne forureningen. Vi skal have el-drevne traktorer og majetærskere i landbruget. Vi skal have eldrevne lastbiler og busser på vejene. Og hele industrien skal ændre deres produktion, så de anvender strøm, og de skal skære forureningen helt væk. Atomkraft er ikke løsningen.

2
4. september 2021 kl. 13:05

Ingen anden energikilde har de fordele som atomkraft har!

Ingen luftforurening. Et arealforbrug på 1/1000 del af VE.

Danmark nuværende el-forbrug og en del af vores fjernvarmeforbrug kan leveres af bare 4 moderne atomreaktorer. De er ikke vejrafhængige og har en levetid på 80-100 år.

En fremtid uden fossile brændstofer er kun mulig med atomkraft, og dog lukker vi velfungerende atomkraftværker af politiske grunde. Tyskland lukker 6 atomkraftværker med 8000 MW kapacitet inden for de næste 17 mdr. Øger luftforureningen og slår mange tusind ihjel hvert år!

Hvordan er vi blevet så vildførte og bange?

1
4. september 2021 kl. 12:25

Atomkraft: Den energikilde der har reddet flest menneskeliv i form af fortrængt partikelforurening fra fossil afbrænding. Alligevel snakker vi ikke om det i Danmark.

Ingeniøren bør træde i karakter som det tekniske fagblad der udreder op belyser problemer og dertil hørende tekniske løsninger. Det sidste halter gevaltigt når det kommer til atomkraft.

Start evt. her:Illinois Energy Professor