Forsker: Tvind gav små virksomheder mod på vind

I dag snurrer flere tusind vindmøller fra forskellige virksomheder i det danske landskab. Og det kan man blandt andet takke Tvindmøllen for.

Da den 54 meter høje mølle stod færdig i Vestjylland i 1978, viste den nemlig ikke kun, at det rent faktisk var muligt at bygge så stor en mølle. Den ledte også vejen for mindre virksomheder, vurderer Peter Hauge Madsen, der er institutdirektør for DTU Vindenergi.

»Det jeg forbinder med Tvindmøllen er, at den satte gange i en lidt mere folkelig interesse for vind i Danmark. Det betød, at mystikken omkring vindmøller forsvandt, og mange små virksomheder turde give sig i kast med at bygge vindmøller i Danmark,« siger han.

Tvindmøllens karakteristiske udseende med de røde og hvide tegn blev påmalet i 1999. Illustration: Anders Kjeldsen

Dengang var det kun ganske få, men store organisationer og virksomheder, såsom Nasa, der kastede sig ud i projekter med vindmøller i samme størrelsesorden som Tvindmøllen. Derfor var det specielt, at det herhjemme blev blæst i gang af en græsrodsbevægelse.

Læs også: Direktør: Tvindmøllen er symbolet på dansk vindmølleindustri – først og størst

»Det, der var karakteristisk ved vindkraft dengang, var, at det primært var en græsrodsbevægelse, og de virksomheder, som gav sig i kast med det dengang, havde nok ikke så godt styr på det. Men det har betydet, at man trods alt kom i gang, hvilket betød, at ikke-high-tech firmaer gik i gang med at bygge vindmøller,« siger Peter Hauge Madsen.

Pionererne blev samlet

Projektet med Tvindmøllen, som løb over tre år, gav ikke kun håb og idéer til de danske virksomheder. Møllen spillede i høj grad også en rolle i forhold til at starte et stærkt samfund om vindenergi i Danmark, fortæller Peter Hauge Madsen.

Læs også: Ildsjæle sparkede vindkrafteventyret i gang

»Vi har altid haft et stærkt vindenergi-samfund i Danmark. Men møllen samlede dengang pionerer omkring vindkraft, og de var med til at starte den danske industri og var en del af den danske forskning. Det gav alt sammen mod på, at vi kunne gøre det her i Danmark. Så på den måde spillede den en stor rolle,« siger han.

Du kan i avisen i morgen fredag den 29. maj læse mere om historien bag Tvindmøllen, når vi bringer et portræt af fødselaren og dens tilblivelse.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Citat: "Tvind gav små virksomheder mod på vind"

Vi beklager meget. Overskriften skulle selvfølgelig have lydt: "Tvind gav små virksomheder mod på statsstøtte".

Tvind fik massiv statsstøtte, den gik blandt andet til Amdi-Petersens lystbåd, den største i verden af sin art og anden vild luksus.

Vindmølleindustrien får massiv statsstøtte, det fornægter sig ikke at Tvind er læremesteren.

Miljøet spillede på intet tidspunkt en større rolle for Tvind. Symbolpolitiken var vigtig, det var miljøet ikke. Miljøet og det venstreorienterede liv var virkemidler, ikke målet.

En mølle står tilbage som symbol på en befolkning der blev holdt for nar af Amdi-Petersen og Tvind-imperiet, ikke som symbol på miljøaktivisme.

Amdi-Petersen står ikke tilbage, har bor vist i Caribien. Det påstås man stadig kan høre ham grine, når der er vindstille.

Mogens Amdi Petersen er fortsat eftersøgt for skattesvig for 52 millioner kroner og underslæb for 56 millioner kroner. Hvad har det lige med vindmøller og miljø at gøre?

Venstrefløjen vil gerne bekæmpe multinationale virksomheder som ikke betaler skat. Tænk man selv er ophavsmænd til et som ikke blot ikke betaler skat, men direkte snyder i skat. Og eneste formål var en enkelt mands egoistiske interesser for luksus, magt og berømmelse.

 • 4
 • 26

For at komme tilbage til denne artikels vinkel på Tvind kan man vel sige, at der ikke er noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget.

 • 11
 • 0

Bent: Dine bemærkninger er tordnende irrelevante i sammenhængen. Hvad har du egentlig gang i?

 • 8
 • 4

Vi beklager meget. Overskriften skulle selvfølgelig have lydt: "Tvind gav små virksomheder mod på statsstøtte".

Citat slut

Lysende klart indlæg af rette støbning. Mere af den slags.

 • 0
 • 8
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten