Forsker producerer brint med alger

Den australske professor Ben Hanammer, universitetet i Queensland, vil udvikle en metode til at få grønalger til at producere brint.

Australieren har sammen med universitetet i Bielfeld, Tyskland, stiftet Solar Bio-fuels Consortium, der skal effektivisere teknikken så meget, at brintproduktionen bliver økonomisk holdbar, skriver The Engineer. Hidtil har metoden været for dyr.

Ben Hankammers nye bioreaktorer er fyldt med vand og enkeltcellede grønne alger, der opfanger sollys og efterfølgende splitter vand i hydrogen og ilt via en naturlig proces. Algerne opsuger samtidig CO2.

»Vores studier viser, at lige så snart de tekniske milepæle nås, kan teknikken blive økonomisk holdbar,« siger Ben Hankammer til UQ News Online, der er universitetets nyhedstjeneste.

Han fremhæver, at teknikken bliver mere konkurrencedygtig, efterhånden som oliepriserne stiger, og der kommer gang i handlen med CO2-kvoter.

Det australsk/tyske projekt har fokuseret på alger i brintproduktionen, fordi de har mange fordele frem for traditionel fremstilling af biobrændstoffer ud fra afgrøder, skriver UQ News Online.

Salt-tolerante alger kan lave brint af saltvand - en stor fordel i tørkehærgede egne som Australien, hvor det kan være problematisk at dyrke afgrøder kun for at fremstille biobrændstof af dem.

Bioreaktorerne kan placeres i golde områder, og oven i købet bruge meget mindre vand end afgrøder til biobrændstoffer.

Projektet har fået omkring 1,3 millioner forskerkroner i støtte fra de australske myndigheder.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Forhåbentligt vil mikroorganismer, der kan dele vand i ilt og brint aldsrig slippe ud i det fri. Forestiller man sig f.eks. at de kunne høvle 1 mm af havoverfladen om året, ville den dannede ilt i løbet af blot 1000 år få luftrykket til at stige med 890 mm Hg, og iltkoncentrationen ville stige til 57%, hvilket ville gøre alting afsindigt brandbart. Og Jorden ville blive lige så gold som Mars, når alt vandet var fortæret. Brinten er nemlig for let til at jorden kan holde på den.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten