Forsker om Niels Bohr Bygningen: »Det er fuldstændig uhørt«

11. oktober 2017 kl. 11:189
Forsker om Niels Bohr Bygningen: »Det er fuldstændig uhørt«
Illustration: Bjørn Godske.
Kim Haugbølle, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, har aldrig oplevet fortilfælde, hvor man har været nødsaget til at udskifte 2,5 kilometer rør.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Jeg kender ikke til noget fortilfælde, hvor man så sent i processen er blevet klar over, at den er helt gal.«

Sådan siger seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Kim Haugbølle i relation til de sidste dages nye oplysninger i sagen om Niels Bohr Bygningen.

Læs også: Niels Bohr Bygningen: 2,5 km rør skal udskiftes - kan koste op mod én milliard ekstra

Det sker efter, at de i weekenden i flere medier blev beskrevet, at byggeriet af den prestigefyldte Niels Bohr Bygning har taget endnu en uheldig drejning, da man har installeret 2,5 kilometer VVS-rør og ventilationssystemer, som nu skal udskiftes.

»Meget mærkeligt«

Der har i de seneste dage været stor opmærksomhed på flere kritiske forhold på og omkring byggepladsen ved Niels Bohr Bygningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilder i Politiken taler om en stigning i regningen på 1. mia. kr., mens en kilde i Uniavisen siger, at det kan ende op mod 2,6 mia. kr. Derudover skal der muligvis lægges yderligere et år til byggeriet, hvilket betyder, at Niels Bohr Bygningen først vil stå færdig i 2019.

Det spanske entreprenørfirma, Inabensa, som var hyret ind til at varetage VVS-delen af byggeriet, er nu fyret.

Københavns Universitet truer nu med at springe fra aftalen om at leje Niels Bohr Bygningen, hvis regningen for fejl og mangler ender i deres husleje.

»Jeg har aldrig set noget lignende, og med det forbehold, at vi ikke kender til alle forholdene i den private byggerisektor, så er det her et meget enestående tilfælde,« siger Kim Haugbølle.

»Det virker meget mærkeligt, at de ikke har set, at man har installeret 2,5 kilometer forkerte rør. Der er ingen tvivl om, at det er et stort kvalitetssvigt fra entreprenørens hånd, hvis det har været specificeret i udbudsmaterialet,«« siger han.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
12. oktober 2017 kl. 10:25

Med et byggeri i den størrelse må bygherren da have haft en eller anden form for eget tilsyn. Hvor er de henne? Kan de virkelig have overset, at fx ventilationsanlægget udføres i et helt forkert materiale?

8
12. oktober 2017 kl. 09:43

Hej Henrik,

tak for svar. Det er for så vidt OK, men ved at I ikke undersøger og har svar (eller i det mindste oplyser status i artiklen) så får det karakter af at være lidt sensationsmageri baseret på rene spekulationer...

Vi kan jo alle komme med udsagn af mere eller mindre chokerende karakter - men som medie bør I fakta checke INDEN videreformidling. Især når udsagnet netop så tydeligt ER ren spekulation.

mvh Frank

7
12. oktober 2017 kl. 06:28

Og hvem er det lige staten er???? Det er os alle danskere. Så det der er sket kommer til at koste os alle sammen ca 150 kr. extra. Det er sjusk og manglende opfølgning fra de ansvarlige tilsynsførende.

6
11. oktober 2017 kl. 22:05

Uniavisen:
Han anslår også, at bygningen vil gå en milliard kroner over budget, fra 1,5 til 2,6 milliarder kroner, hvis Inabensas installationer skal laves om.</p>
<p>

de ER igang med at blive lavet om, WK står for VVS-delen og bravida for EL.

vi venter spændt på om der kommer nogen skandaler ved NY herlev, hvor inabensa også vandt vvs-installationerne.

men lad endelig bygningsstyrelsen fortsætte med deres udenlandske installatører, så kommer vi gerne bagefter og laver det om ( for det er der flere penge i) ingen kvaler ? staten betaler?

mojn

5
11. oktober 2017 kl. 18:32

Ing. skriver

Kilder i Politiken taler om en stigning i regningen på 1. mia. kr., mens en kilde i Uniavisen siger, at det kan ende op mod 2,6 mia. kr. Derudover skal der muligvis lægges yderligere et år til byggeriet,

Uniavisen: Han anslår også, at bygningen vil gå en milliard kroner over budget, fra 1,5 til 2,6 milliarder kroner, hvis Inabensas installationer skal laves om.

Der er altså ikke tale om at rørene kan koste 2,6 mia. Det er hele byggeriet incl. den evt. 'op til en mia.'

Jan

4
Podcast- og debatredaktør -
11. oktober 2017 kl. 15:37
Podcast- og debatredaktør

Hej Frank

Her er det blot tale om citat. Det og meget andet i sagen er vi naturligvis i fuld gang med at få afdækket. Men vi vil gerne være sikre på vores dokumentation.

mvh Henrik Heide Redaktionschef

3
11. oktober 2017 kl. 14:44

400.000 kr pr meter, det lyder som en god forretning, at være VVS'er på det arbejde.

2
11. oktober 2017 kl. 14:13

Jo der har været fortilfælde. Da det store ostemejeri i Taulov blev bygget blev der udskiftet (så vidt jeg husker) 10 km rustfri rør. Udskiftningen dengang skyldtes at man ikke havde renset rørene tilstrækkelig så der var rester af organisk materiale der ved svejsning blev indbygget - og så røg den rustfasthed. Den gang var det vist italienere der havde leveret rørene. Jr

1
11. oktober 2017 kl. 14:10

"Der er ingen tvivl om, at det er et stort kvalitetssvigt fra entreprenørens hånd, hvis det har været specificeret i udbudsmaterialet"

...det er vel forhold som ING burde have undersøgt inden artiklen!?!? Det er jo helt afgørende for om der er en historie eller ej. Hvis det er specificeret - så er det entreprenørens omkostning uden videre. Hvis ikke - ja så er det jo bare dyrt og ombestemme sig....