Forsker klatrer som en gekko: Lodret op ad glasfacade

I mere end et årti har ingeniører forsøgt at efterligne gekkoens forunderlige evne til at klæbe sig fast til overflader. Nu har de nået en milepæl, for det er nemlig lykkedes forskere fra Stanford University i USA at udvikle klæbepuder, der kan gøre det muligt for en voksen mand at kravle lodret op ad en spejlglat overflade.

I et eksperiment kunne en 70 kg tung mand klatre op ad en glasfacade ved hjælp af to klæbepuder, hver med 140 kvadratcentimeter af det gekko-inspirerede klæbemateriale fordelt på 24 mindre puder.

Klatringen gik dog ikke just med Spiderman-fart, for et sindrigt system til fordeling af vægten gjorde det lidt besværligt for forsøgspersonen at komme hurtigt opad.

70 kg tunge Elliot W. Hawkes fra Stanford University fik lov til at være forsøgsperson, da gekko-materialet skulle afprøves. (Foto: Stanford University) Illustration: Elliot W. Hawkes, Stanford University

Læs også: Gekkoens tæer inspirerer til selvrensende genbrugstape

Forskerne brugte silikonematerialet polydimethylsiloxan med en overflade formet som mikroskopiske kiler til at efterligne gekko-fødder. Klæbepuderne beskrives i en artikel i tidsskriftet Journal of The Royal Society Interface.

Van der Waals-kræfter mellem overfladen og silikonematerialet sørger for klæbeeffekten, og kilerne gør effekten retningsbestemt, så det er nemt og hurtigt at frigøre materialet fra overfladen igen.

Spiderman-puderne har dog deres begrænsninger. De fungerer klart bedst på helt glatte overflader som nypudsede vinduer, og de virker slet ikke i regnvejr. Desuden har de en tendens til at opsamle smuds, men er dog nemme at rense igen - det kan gøres med et stykke almindelig tape.

Spørgsmålet er nu, hvad opfindelsen kan bruges til. Holdet fra Stanford er mest interesseret i at udvikle robotter, der bedre kan holde fast i ting, og ifølge Popular Mechanics arbejder forskerne blandt andet sammen med Nasa om rumrobotter, der kan få fat i rumskrot. Klæbematerialet virker nemlig sandsynligvis også i rummet.