Forsker om indonesisk tsunami: Ingen systemer kan nå at advare i sådan en situation

Arkivfoto. Illustration: viczast/Bigstock

Da en tsunami fredag aften ramte den indonesiske ø Sulawesi, skyllede seks meter høje bølger ind over byerne Palu og Donggala. Infrastruktur, hospitaler og skoler er ødelagt, og de lokale myndigheder frygter, at dødstallet kommer til at overstige tusind mennesker.

Tsunamien kom efter et jordskælv, der blev målt til 7,4 på richterskalaen, men data fra de såkaldte DART-bøjer, som registrerer bølgemønstre og bruges til at advare om kommende tsunamier, viste kun meget små udsving på bølgehøjderne ved Sulawesi.

Ifølge seniorforsker Trine Dahl-Jensen fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) kan jordskælvstypen være en mulig årsag til, at man ikke opfangede faresignalerne:

»Det var tale om et jordskælv med sideværts forkastning, hvilket vil sige, at jordskorpen har bevæget sig horisontalt. Den slags jordskælv ender normalt ikke med at skabe tsunamier, men flere aspekter kan spille ind. Vi ved ikke meget om hændelsen i øjeblikket, og det er mest rygter og gisninger, som florerer derude,« siger Trine Dahl-Jensen.

Hun understreger, at det ramte område ligger for enden af en smal bugt. Dette forhold kan have forstærket effekten fra jordskælvet og presset en tsunamibølge sammen, så bølgehøjden blev øget.

Epicenter tæt på Palu

Jordskælvet fandt sted fredag lidt efter klokken 18 lokal tid, og i den forbindelse hævder Indonesiens meteorologiske og geologiske institut, at der blev udsendt en advarsel om tsunami. Det er usikkert, hvornår i forløbet denne advarsel kom, og den blev hurtigt annulleret igen, hvilket instituttet har fået kritik for.

Ifølge seniorforsker Trine Dahl-Jensen kan placeringen for jordskælvets epicenter have haft afgørende betydning for, hvilke chancer man har haft for at reagere på hændelsen. Jordskælvet fandt sted bag ved DART-bøjerne – på kysten tæt på byen Palu – og det kan i kombination med jordskælvets særlige type have haft betydning for, hvornår man er blevet opmærksom på de bølgeudsving, der har været.

»Ingen systemer ville kunne nå at give en advarsel, når der er tale om så korte afstande. Jordskælvet fandt sted omkring 100 kilometer fra Palu, og på den afstand kan man simpelthen ikke nå reagere. Det har givetvis ramt land, før det har ramt DART-bøjerne, som skulle registrere usædvanlige bølgemønstre,« siger hun.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tsunamier siges at bevæge sig med 700km/t, så der har kun været 8 minutter at reagere i.

  • 1
  • 0

For der var et varsel som blev fjernet for hurtigt og havde det varsel været der kunne det måske have reddet menneskeliv fordi der så havde været færre folk der hvor tsunamien ramte. Så det er slet ikke tiden det handler om her, men nogen som vil dække deres duuut ind.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten