Forsker: Derfor er potentialudligning vigtigt for jernbaner

Plus25. februar 2019 kl. 15:153
Forsker: Derfor er potentialudligning vigtigt for jernbaner
Illustration: Nanna Skytte/Ingeniøren.
Banedanmark bliver kritiseret for at udskyde potentialudligning på Københavns Hovedbanegård. DTU-lektor forklarer den særlige form for sikring mod elektrisk stød.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvad er potentialudligning, og hvorfor er det vigtigt? Spørgsmålene om den særlige disciplin inden for elektroniksikring er blevet aktuelle, efter at Banedanmark er blevet kritiseret for beslutningen om at udskyde arbejdet med potentialudligning på Københavns Hovedbanegård.

Projektet er parkeret på ubestemt tid, fordi pengene i stedet skal finansiere det hul i kassen, der opstod, da Banedanmark opdagede, at den aktuelle ombygning af Ringsted Station bliver 290 millioner kroner dyrere end budgetteret.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
26. februar 2019 kl. 23:04

Man har et veldefineret system for fremføreng af spænding og strøm til togene, men åbenbart har man sløset noget med returvejen i form af skinner og jord. Visse skinneafsnit er endda isolerede, så medmindre de på anden vis (gennem jorden) kan komme af med strømmen forstår jeg godt problemet. At det kan blive farligt er en designfejl. Vagabonderende strømme må være en omskrivning for mangelfuld returleder. Der er ingen strøm som bare vandrer derudaf medmindre det er den letteste vej.

2
26. februar 2019 kl. 09:09

Jeg er ret overbevist om at der ikke er nogen Ramus Post på DTU Diplom. Jeg havde dog en underviser der ved navn Rasmus Post. Jeg gætter på at det er ham, og derefter vil jeg klukke lidt for mig selv.

1
26. februar 2019 kl. 08:23

Man nævner ikke en anden væsentligt faktor, som er brandfaren ved vagabonderende strømme. Der sidder som bekendt ikke overstrømsbeskyttelse i ledende konstruktioner og installationer, som ikke er tilsigtet til at skulle lede strøm. I slemme tilfælde kan vagabonderende strøm nå op på flere hundrede ampere, hvilket godt kan give nogle kritiske temperaturstigninger.