Forsker beregner dansk guldchance: 1,13 pct
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forsker beregner dansk guldchance: 1,13 pct

Danmark har gode chancer for at gå videre fra den indledende pulje ved VM i fodbold. Herefter er den mest sandsynlige modstander i ottendedelsfinalen Argentina, som vi dog har mindre end 25 pct. chance for at besejre.

Der er dog omkring 4 pct. chance for, at Danmark kommer i VM-finalen, og lige over en procent chance for, at vi kan løfte trofæet, når det hele er slut.

Læs også: VM-bolden flyver kortere end forgængeren

Det viser en analyse baseret på et bayesiansk netværk, som seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen fra Geus har udført for Ingeniøren.

Bayesianske netværk er velegnet til vurdering af komplekse situationer, hvor der er usikkerhed, men betingede sandsynligheder kan indføres baseret på ekspertviden.

I sit arbejde bruger Hans Jørgen Henriksen bayesianske netværk bl.a. i forbindelse med styring og regulering af vandressourcer som det eksempelvis er beskrevet i en artikel i tidsskriftet Integrated Environmental Assessment and Management, hvor et bayseiansk netværk er opstillet for et spansk grundvandssystem, hvorved man kan undersøge effekten af forskellige løsninger eller handlinger.

Bliver argentinerne vores banemænd?

Sandsynligheden for udfaldet af de enkelte kampe ved VM, fastlægger Hans Jørgen Henriksen ud fra odds fra online-betting-firmaer.

Det giver eksempelvis Danmark sejrschancer på 46,7 pct, 54,0 pct. og 16,0 pct. mod henholdsvis Peru, Australien og Frankrig.

Sammen med data for de øvrige kampe i Danmarks pulje giver det os en chance på 19,66 pct. for at vinde puljen, 37,48 pct. for at blive nr. 2 og 'kun' en sandsynlighed på 42,86 pct. på at ende på tredje- eller fjerdepladsen, der betyder et farvel til videre deltagelse.

Chancen for at vinde ottendedelsfinalen er 22,41 pct - her er den mest sandsynlige modstander Argentina.

Forhåndschancen for at vinde en kvartfinale og en semifinale er henholdsvis 11,43 pct. og 4,16 pct. Og sandsynligheden for en finalesejr er før VM nede på 1,13 pct.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vind VM bolden

Skulle Danmark kvalificere sig fra den indledende pulje, stiger disse sandsynligheder naturligvis - med hvor meget kan man først estimere, når alle hold, der går videre, kendes og et nyt bayesiansk netværk kan opstilles.

Tyskerne igen?

Tyskland er som bekendt regerende verdensmestre efter at have slået Argentina i finalen og lammetævet værtsnationen Brasilien med 7-1 i en mindeværdig semifinale.

Hans Jørgen Henriksens analyse indikerer, at Tyskland er det land, som har størst sandsynlighed for at nå finalen. Næststørst sandsynlighed har Brasilien, hvorefter følger Frankrig og Spanien.

Skulle Danmark mod alle odds spille sig frem til finalen, betyder det sandsynligvis enten en kamp mod Tyskland eller Brasilien i semifinalen.

Emner : Matematik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... at de er umulige at modsige. Uanset resultatet, kan man bagefter sige, at det lå indenfor de muligheder, analysen sagde.

Så lad dem, der har lavet analysen, lægge deres penge, hvor deres mund er (for at undersætte en amerikansk talemåde): Lad dem spille på de lande, hvor deres analyse giver bedre odds end bookmakerne. Hvis de får overskud er jeg tilbøjelig til at sige, at der er noget om det.

 • 0
 • 0

Det er teknisk set ikke korrekt selvom der politisk i samfundet og virksomheder proeves (og lykkes) ihaerdigt.

Naar man giver estimater for sandsynligheden for mange udfald, kan man lave statistik paa hvor gode gaet man havde. Dette bruges som standard af serioese folk til at backteste forudsigelser.

For eksempel, hvis du forudsiger at flippe en normal moent har en 40% sandsynlighed for at udfaldet er krone og du proever en gang, saa kan intet konkluderes ligemeget udfaldet. Men med flere og flere udfald, falder sandsynligheden for at 40% er et korrekt estimat som givet af betafordelingen: beta (0.4,#krone+1,#plat+1). Denne fordeling ligner en normalfordeling omkring 50% for mange udfald (for eksempel 100) og bredten af fordelingen (standard afvigelsen) halveres naar antal udfald firedobles. Samme metodik i en lidt mere advanceret version kan bruges paa fodboldkampenes sandsynlighedsestimater.

 • 0
 • 0

Samme metodik i en lidt mere advanceret version kan bruges paa fodboldkampenes sandsynlighedsestimater.

Du kan efterprøve hvor god du i gennemsnit er til at forudsige fodboldresultater, ved at se på dine forudsigelser for mange kampe.

Hvad du IKKE kan er at efterprøve hvor præcis forudsigelsen for en specifik enkelt kamp var, da det ville kræve at du skulle spille den præcis samme kamp (samme tidspunkt og sted) et stort antal gang. Hvilket ikke engang er teoretisk muligt.
Dette er hvad Torben gør opmærksom på.

 • 0
 • 0

........med de samme deltagere kunne man muligvis analysere sig frem til et resultat.......men hvis bare en væsentlig spiller ikke er på holdet mere, så ville Portugal være blevet udraderet med en 3-0 sejr til Spanien igår. Men såleddes gik det ikke. Portugal havde Christiano Ronaldo der scorede 3 mål. det sidste 4 minutter før tid og fik uafgjort.

Hvor mange hold har identiske peroner !

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten