Forsker bag opfindelse: Her er den videnskabelige kur mod hikke

Illustration: HickAway

Amerikaneren Charles Osborne (1894-1991) fra delstaten Iowa forberedte sig en dag i 1922 på at slagte et svin. Da han løftede det døde dyrs 150 kilo tunge krop, faldt han. Efter ulykken hikkede Charles Osborne kontinuerligt i 68 år, og Guinness Rekordbog anser det som det længstvarende tilfælde af hikke nogensinde.

Charles Osborne hikkede ifølge estimater i alt 430 millioner gange indtil sin død i 1991. Selvom det er et ekstremt tilfælde, så kender alle nok til at have en ubehagelig hikke, der dog i stort set alle tilfælde er kortvarige og går over af sig selv.

Husrådene mod hikke er mange og inkluderer blandt andet at stå på hovedet, at drikke baglæns af et glas eller at blive forskrækket, men effekten af dem er ifølge sundhed.dk »usikker«, og der findes så vidt vides ingen effektiv kur mod hikke - hverken kortvarig eller langvarig.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor virker psykisk pres på hikke?

En ny opfindelse markedsført under navnet HiccAway hævdes af virksomheden bag at være en kur mod hikke. Den består af en kop og et særligt sugerør, der kræver, at der suges kraftigt igennem for at trække væsken op. Og faktisk bakker resultaterne fra et nyt forskningsforsøg op omkring den påstand.

»HiccAway kan øjeblikkeligt stoppe hikke ved at generere nok tryk, når du drikker fra enheden, til at sammentrække mellemgulvet på samme tid med, at den bladformede flap, som kaldes epiglottis, aktiveres,« lyder beskrivelsen af HiccAway på den officielle hjemmeside.

Når man hikker, så skyldes de ufrivillige sammentrækninger af mellemgulvet, der er en muskel og derfor kan krampe. Dette forårsager en øjeblikkelig lukning af strubelåget (lukningen forhindrer ellers mad og drikke i at komme ind i luftrøret), der på fagsprog kaldes epiglottis. Det er lukningen af strubelåget, der giver den karakteristiske ‘hik-lyd’.

Læs også: Vores hikken stammer fra dengang vi var padder

Ved at drikke af det specialdesignede sugerør stimulerer det ifølge virksomheden bag to af kroppens nerver med de latinske betegnelser nervus phrenicus og nervus vagus, der er »ansvarlige for hikke«. Denne stimulationen af de to nerver »tillader hjernen at nulstille og stoppe hikken«, fremgår det på hjemmesiden.

Nervus phrenicus passerer gennem og forsyner mellemgulvet med nerveimpulser. Nervus vagus, den længste nerve i menneskekroppen, er forbundet direkte med hjernen og til det autonome nervesystem, som dækker over en gruppe nerver, der opretholder de af kroppens funktioner, som vi ikke selv er bevidste om at udføre.

Artiklen fortsætter under illustrationen.

HiccAway-sugerøret har et mundstykke på toppen og en ‘krop’, hvis diameter fra top til bund gradvist bliver større. Nederst sidder en justerbar hætte med en trykventil. Illustration: Alvarez et al.

Trykventilen og sugerørskroppen er designet til at at generere et tryk på omkring -100 cmH2O for voksne og -50cmH2O for børn, fremgår det en beskrivelse af, hvordan sugerøret er designet og fungerer:

»Tag en kop halvfyldt med vand og sænk den nederste del under vandet. Sug kraftigt gennem mundstykket og slug efterfølgende vandet; forvent lidt modstand, når du opsuger vandet. Hikkene forventes typisk at stoppe med det samme efter et til to forsøg.«

Læs også: Hikkekoppen

Bedre end husrådene

HiccAway-sugerøret er opfundet og patenteret af lektor i neurokirurgi og leder af den neurologiske intensivafdeling på Texas Health Science Center, Ali Seifi, som ifølge ham selv fik ideen til opfindelsen efter at have været vidne til adskillige patienter ramt af hikke, efter de kom sig efter alvorlige operationer.

Ali Seifi er også medforfatter på den videnskabelige artikel, der beskriver resultaterne af det forskningsforsøg, som har testet opfindelsens effektivitet. Forskningsartiklen, der er fagfællebedømt eksternt, har seks andre forfattere, som alle bortset fra én er tilknyttet forskellige afdelinger på University of Texas Health Science Center.

I forsøget deltog i alt 290 deltagere. Ud af dem rapporterede 69,5 procent at have haft hikke mindst én gang om måneden, og ud af dem havde de fleste (65,9 procent) oplevet hikke i mindst to timer.

De frivillige blev fundet gennem en online kickstarter-kampagne i 2020, fremgår det af den offentligt tilgængelige forskningsartikel ‘Evaluation of the Forced Inspiratory Suction and Swallow Tool to Stop Hiccups’ publiceret i JAMA Network Open, der er et internationalt, fagfællebedømt videnskabeligt tidsskrift.

Fire måneder efter at have modtaget det specielle sugerør fulgte forskerne op med et spørgeskema, hvor de på baggrund af deres subjektive oplevelse på en skala skulle score fra et til fem (med tre som neutralt), om de havde bedst held med at stoppe hikken ved hjælp af sugerøret eller med husrådene, som der ikke findes »klare, standardiserede instruktioner i«.

Læs også: Marihuana mod hikke

»Mere end 90 procent af deltagerne indrapporterede subjektivt overlegne resultater sammenlignet med husrådene,« skriver forskerne i den videnskabelige artikel, hvor det dog også fremgår, at »en systematisk gennemgang konkluderede, at der manglede højkvalitetsdata for at komme med nogen stærke anbefalinger«.

183 ud af i alt 203 forsøgsdeltagere (90,1 procent) vurderede subjektivt, at sugerøret virkede bedre (angav 4 eller 5 på scoringssystemet) end husrådene. De resterende knap 10 procent mente enten, at husrådene virkede bedre eller på lige fod med sugerøret.

Forskerne bag forsøget fremhæver selv en række begrænsninger i deres studiedesign, hvilket inkluderer »fraværet af en kontrolgruppe og scoringssystemets subjektive natur«, men fremhæver også styrker såsom »undersøgelsens prospektive karakter, den relativt store deltagerstørrelse og resultaternes brede anvendelighed«.

Forskerne noterer også, at farmakologiske og andre behandlinger har vist sig med forskellig niveauer af succes, og at bivirkninger - som der ikke blev fundet nogen af med sugerøret - fra dem kan være et problem. På sundhed.dk fremgår det ligeledes, at langvarig hikke »kan forsøges behandlet med« tre forskellige farmaceutiske produkter, selvom der er »ingen sikker evidens og udelukkende case-reports«.

Hvorvidt Charles Osborne kunne have haft gavn af HiccAway-sugerøret kan af naturlige årsager ikke afgøres. Han levede trods sin konstante hikken et ellers almindeligt liv, blev gift to gange og fik otte børn. Han døde efter et langt liv i 1991 i en alder af 97 år. Han prøvede adskillige husråd, men ingen af dem virkede. Et år før han døde stoppede hans hikke efter 68 år - af uransagelige årsager.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

På basis af beskrivelsen af, hvordan instrumentet virker, giver det også en forklaring på, hvorfor husrådet virker. Der skabes nemlig et undertryk, som påvirker nogle nerver. Husrådet virker ved at man har et glas vand, som man drikker af i små slurke mens man holder sig for næsen. Samtidig må en hjælper holde en tæt for ørerne, så der ikke kommer luft i ørerne. Mens man holder vejret drikker man i små slurke så længe man kan. Derefter skulle hikken gerne være forsvundet. Evt kan man prøve en gang til. Indrømmer at det kan lyde besværligt, men prøv. Værktøjet er jo ikke ude endnu.

 • 1
 • 1

Samtidig må en hjælper holde en tæt for ørerne, så der ikke kommer luft i ørerne.

Det må du vist lige forklare. ;-)

Det Eustachiske rør sørger for trykudligning i mellemøret, og det forbinder mellemøret med næsen (halsen). Har man dårlig forbindelse gennem røret, opleves pine ved trykforskel mellem omgivende lufttryk og trykket i mellemøret. F.eks. ved flyrejser, hvor brug af tyggegummi kan hjælpe til at skabe trykudligning..

 • 3
 • 0

Det er selvfølgelig ikke luft i ørerne. Det er lidt kluntet udtrykt, men jeg prøver igen. Ved at blokere for øregangen forhindrer du også trommehinden i at bevæge sig. Når du så synker gentagne gange og der ikke er nogle muligheder for at der kan komme luft ind i næsehulen, kan du skabe et let undertryk i næse- og mundhulen på samme måde, som det er beskrevet med instrumentet. Så hvis man ikke har adgang til instrumentet, kan man altså gøre som beskrevet. Og det lyder Storm P agtigt og ser også besynderligt ud, men det virker

 • 2
 • 1

Jeg kan bekræfte Hans Christian Rosenkold hudråd til at kurere hikke. Har aldrig oplevet at det fejlede. Har ingen ide om hvorfor det fungerer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten