Forsker bag CRISPR-babyer bedrog testpersoner og myndigheder

Illustration: MI Grafik

I november chokerede den kinesiske genforsker He Jiankui verden med en påstand om, at et genredigeret tvillingepar var kommet til verden med hans hjælp. Tvillingernes far var HIV-positiv, men He Jiankui og hans forskerhold havde brugt genredigeringsteknikken CRISPR til at knockoutte et gen i pigernes genom, der producerer et overfladeprotein, som giver HIV en indgang til kroppens celler.

Læs også: Verdens første genredigerede babyer født i Kina

Både i udlandet og Kina blev He Jiankuis handling mødt med stor kritik, og myndighederne i Guandong Provinsen, hvor He Jiankui er lektor på Southern University og Science and Technology i storbyen Shenzhen, indledte med det samme en undersøgelse af forskeren.

Læs også: Kinesisk genforsker om CRISPR-babyer: »Vi må nu sørge for, at det aldrig sker igen«

Ifølge det statslige kinesiske nyhedsbureau, Xinhua, viser den foreløbige efterforskning, at forskeren har brudt flere love og regler, siden han begyndte sit projekt i 2016.

Brød forbud mod genredigering

Kinesisk lovgivning tillader at man genredigerer menneskefostre. Men det er ikke tilladt at bruge de genredigerede æg til kunstig befrugtning. Dette forbud ignorerede forskeren imidlertid. I stedet brugte han sine egne forskningsmidler og hemmeligholdt projektet for sine foresatte. Selve genredigeringen foregik med værktøjer og metoder, hvis sikkerhed og effektivitet ifølge de kinesiske myndigheder ikke er garanterede. Kinesisk lov forbyder også HIV-smittede i at få kunstig befrugtning. Dette forbud overtrådte forskeren også. Ved hjælp af en forfalsket etisk godkendelse lykkedes det ham at rekruttere otte par til projektet, hvor manden var HIV-positiv, mens kvinderne var HIV-frie. Som led i den kunstige befrugtning skal deltagerne aflevere blodprøver - men He Jiankui overtalte andre personer til at tage blodprøverne i stedet for de HIV-smittede mænd. Desuden fik han forskerne på sit projekt til at genredigere de befrugtede æg og inseminere kvinderne.

To kvinder gravide

Mellem marts 2017 og november 2018 blev to af kvinderne i forsøget gravide. På nuværende tidspunkt har en af kvinderne født tvillingepiger, mens den anden kvinde stadig er gravid. Resten af parrene er enten droppet ud af forsøget eller er ikke lykkedes med at blive gravide.

Læs også: Gensaks i en gråzone – hvad dælen stiller vi op med Crispr?

Ifølge Xinhua siger myndighederne at He Jiankui og hans personale vil blive straffet efter den relevante kinesiske lovgivning. Tvillingepigerne og den gravide forsøgsdeltager vil modtage lægehjælp- og tjek fremover.