Forsker: 3D-printet coronaudstyr risikerer at ende med sagsanlæg

Plus31. marts 2020 kl. 12:5310
Forsker: 3D-printet coronaudstyr risikerer at ende med sagsanlæg
Illustration: HP.
Alt lige fra dørhåndtag til hospitalsudstyr printes hjemme i stuerne. Det er fint – men vi skal være bedre forberedt næste gang, siger forsker.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ventil til en respirator, rammer til et ansigtsmaske, eller et dørhåndtag, der gør det muligt at åbne døren med albuen. Der printes på livet løs for at finde løsninger på konkrete problemer.

3D-printfolket har allerede et forspring, fordi 3D-printere grundlæggende er født ud af en digital verden, hvor modellerne skal bestå af data, før de kan blive fysiske. Derfor deles filer, enten direkte fra bruger til bruger eller i gigantiske hubs som thingiverse, hvor man mødes og udveksler filer.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
1. april 2020 kl. 14:45

Skete returneringen ikke fordi de pågældende tests ikke virkede (falsk negativ). Det er en ret væsentlig del af en test at den faktisk giver det rette resultat ?

9
31. marts 2020 kl. 16:46

Artiklen kritiserer hjemmelavede masker / mundbind. Læs nu aligevel, hvis I kan, artiklen i dagens Berlingske (https://www.berlingske.dk/videnskab/jo-kaere-sundhedsstyrelse-masker-beskytter-mod-smitten). Her beskrives, i modstrid med danske myndigheder, at simple masker beskytter OMGIVELSERNE - ikke en person som træder ind i et inficeret område.

Artiklen fremhæver: Det gælder Taiwan og Sydkorea. Det gælder Singapore og Japan. Ja, det gælder for den sags skyld i hele Kina uden for den hårdt ramte Hubeiprovins.Videre: »Efter min mening er den store fejl i USA og Europa, at folk ikke bærer masker. Den her virus smitter med små dråber og tæt kontakt. Dråber spiller en meget vigtig rolle – du bør bære maske, for når du taler, er der altid risiko for, at små dråber kommer ud af din mund.«Og: *Endelig bør man henvise til et bemærkelsesværdigt indgreb i Tjekkiet, hvor man som noget ganske enestående har indført tvungen brug af masker i offentligheden. *

Så måske er den miskrediterede maske i artiklen ikke så dum ?

Måske er en hjemmelavet maske fra en syntetisk eengangsklud NOK til at beskytte omgivelserne mod dråbeinfektion fra MIG ? Tre stimler per klud skulle det nok kunne blive til.

Så er der lige det med maskeringsforbuddet .....

8
31. marts 2020 kl. 16:32

Det er nu aligevel interessant emne.

  1. Måske kan een eller anden belægning på "overflader" virke ?
  • ikke bare håndtag. Måske kan der laves en afvisende overflade i nyeste materialer som er for glat for den væskedråbe som øjensynlig er mediet ? Der findes jo sådanne coatings. Måske en "strømpe" kan trækkes på ?

Hvem ved noget mere ?

  1. UV ?
  • måske skal effekten i en moderne LED-pære (stribe af pærer) være så lav, at et batteri (AA / AAA) kan holde mindst et døgn ?
  • måske klæbes lyskilde på døren over og under håndtaget ?

Hvem kan regne på energiforbrug i UV-kilder og almindelige batterier ?

7
31. marts 2020 kl. 16:29

Tror gerne mange vil saelge dyre løsninger til hospitalerne.

Hvis noget simpelt og billigt kan virke nu, så håber jeg dem der laeser med formidler ideerne, for vel Få ønsker at denne virus krise skal fortsaette.

I øvrigt ser jeg gerne de tyske regler om Max 2 personer afløser den danske 10 personers regel.

Og

At vi indfører mundbind krav som i Tyskland og Østrig " In Österreich bereits Pflicht, in Deutschland heiß diskutiert: Sehen Sie im Video den Stand der Debatte zu Mundschutzmasken "https://amp.zdf.de/nachrichten/panorama/coronavirus-schutzmasken-jena-100.html

Danmark er bagefter med at beskytte vores befolkning.

Lykkedes vi med en strategi som den tyske - vil tyske turister kunne holde ferie i Danmark....!

6
31. marts 2020 kl. 16:03

Hvis man alligevel tilslutter strøm til et dørhåndtag kan man jo lige så godt lave døren elektrisk aktiveret som med spare vandhaner.

4
31. marts 2020 kl. 15:12

Vedrørende dørhåndtagI lægeuddannelsen i 1940+, og nok også tidligere blev de studerende undervist i, at dørhåndtag med højt indhold af kobber (messingdørgreb) beskyttede mod mikrobe-smitte. Denne viden forsvandt i slutningen af 1950erne hvor plastikdørggreb blev anvendt på alle nye sygehuse. En kobberholdig spraymaling på dørhåndtag vil være et langt mere effektivt og billigere middel mod både bakterie og virus smittespredning end mere tilfældig håndvask eller afspritning.

3
31. marts 2020 kl. 13:41

Enig. Print, men glem ikke sund fornuft og kritisk sans. Både printer og køber. Hvis man i sin iver laver noget juks falder det hårdt tilbage på hele industrien.

2
31. marts 2020 kl. 13:19

Naturligvis er der et juridisk-økonomisk problem i "det gamle samfund", men jeg gad nok se den virksomhed som efter krisen tør lægge sag an mod en producent som har benyttet sin printer i nødsituationen ? Og skulle det ske, såber jeg på forbrugernes øjeblikkelig dom !

Som eksemplet fra Tjekkiet, så er åbenhed - måske gerne med solnedgangsklausul eller lignende - vejen frem.

Naturligvis kan der være tale om risikable "produkter" - e.g. uvirksomme filtre i masker - men det skal ikke lave en genopstandelse af årelange afprøvninger vinde indpas. På nogle områder må sund fornuft og hurtighed gå frem foran regler og "plejer". Var det ikke Spanien som måtte returnere (kasserer) testkits - som eller burde være OK? Ingen kan vide sig sikker - heller ikke efter store procedurer.

1
31. marts 2020 kl. 13:07

Åben en dør med foden - en snor tapet fast til håndtaget, ned til en plast dåse, hvor man kan saette foden ind.