Den twitter henvisning er da ikke korrekt
NASA-astronauterne må og skal være ulasteligt klædt, når de i fremtiden foretager rumvandringer på ISS, månen eller Mars.
En ny rapport fra NASA’s interne revision (OIG) har konkluderet, at rumagenturet ikke kommer til at nå den tidligere deadline for Artemis månelandingen i 2024.
Undersøgelsen viser blandt, at NASA ikke kan få udviklet sin nye rumdragt, eXploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), i tide til deadline. Design og afprøvning af dragten er 20 måneder forsinket. Der har blandt andet været problemer med advarsels systemet, display- og kontrolenheden og samling af de kontroldragter, som skal bruges til afprøvning af xEMU.
I rapporten fremgår det, at ”udviklingen af nye rumdragter er et kritisk vigtigt led i planerne om igen at sende mennesker til månen”.
Den nuværende NASA-rumdragt Advanced Crew Escape Suit (ACES) blev taget i brug for 23 år siden, og har ifølge MIT ikke de egenskaber, som Artemis og andre fremtidige missioner kalder på.
Siden NASA’s månelanding har rumudforskning udviklet sig henimod, at astronauterne i fremtiden skal kunne bo og operere på fjerne måner og planeter i længere tid.
ACES blev designet til at kunne bruges under både affyring, landing og rumvandring, og er derfor mere let og mindre bevægelig end xEMU, som er tilpasset til missioner udenfor rumfartøjer- og stationer.
XEMU er udstyret med langt flere lejer end sine forgængere, og kommer til at lette astronauternes arbejde betydeligt.
I forbindelse med privatiseringen af rumudforskning er der i mellemtiden kommet andre bud på en moderne rumdragt fra eksempelvis SpaceX og Boeing, så måske var det ikke varm luft, da Elon Musk i går aftes sendte NASA en håndsrækning ved at kommentere følgende tweet med ordene 'SpaceX could do it if need be' :
NASA's Inspector General says delays in spacesuit development are another factor making a 2024 astronaut Moon landing impossible.With $420M spent and another $625M expected, suits won't be "ready for flight until April 2025 at the earliest." Report: https://t.co/KgBHrddkNr pic.twitter.com/ZVPu1fcPPH— Michael Sheetz (@thesheetztweetz) August 10, 2021
En af de tilbagevendende klager, når astronauter taler om rumdragter, er mangel på mobilitet.
Et problem der første gang viste sig i 1965, da Alexei Leonov, som det første menneske nogensinde, gik sig en tur i rummet. Hans kropsvarme varmede dragten op, og i mangel på tryk fra rummets atmosfære begyndte dragten at udvide sig. Efter ti minutter var dragten så opsvulmet, at han ikke kunne klemme sig tilbage i sikkerhed, uden først at lukke noget af den varme luft ud.
Siden 1965 er rumdragten blevet bedre tilpasset til arbejdsgangen i rummet, men ACES-dragten er stadig så svær at bevæge sig i, at astronauterne nærmest kun bruger armene, når de bevæger sig rundt udenfor rumfartøjer- og stationer.
XEMU er mere tætsiddende og har halvt så meget volumen som ACES. Ifølge Richard Rhodes, rumdragtsingeniør ved NASA, er et af målene netop at begrænse dragtens volumen, fordi det besværer astronauternes bevægelse.
I en artikel udgivet af MIT’s Technology Review, forklarer han, at XEMU også kommer til at give bedre beskyttelse mod nedslidende månestøv, bedre udsyn og bedre beskyttelse af astronauternes hænder.
Den twitter henvisning er da ikke korrekt
Tror dette er det det korrekte tweet: https://twitter.com/elonmusk/status/142510...
Musk håndsrækningen ligger i et svar på tweetet. Jeg har skrevet det ind i artiklens tekst, så man bedre forstår det. Håber det går. vh Henrik Heide
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard